MICHAL CIZEK Afp
DRAMA DO SAMOG KRAJA

VIDEO: Pehar ide u London! Čekićari u dramatičnoj završnici srušili Fiorentinu za prvo odličje nakon 42 godine

West Ham je poveo s bijele točke, Talijani se ekspresno vratili, pa ostali šokirani u zadnjim trenucima
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 07. lipanj 2023. 23:01

FIORENTINA - WEST HAM 1:2 (Bonaventura 68. /Benrahma 62. - 11m, Bowen 90.)

FIORENTINA: Terraciano - Dodo, Milenković, Ranieri (od 84. Igor), Biraghi - Bonaventura ⚽ , Amrabat ?, Mandragora ? (od 90+3. Barak) - Gonzalez, Jović (od 46. Cabral), Kouame (od 61. Saponara).

WEST HAM: Areola - Coufal, Zouma (od 61. Kehrer), Aguerd ?, Palmieri - Souček, Rice, Paqueta - Bowen ⚽ , Antonio (od 90+4. Ogbonna), Benrahma ? ⚽ (od 76. Fornals) .


Nakon 58 godina West Ham osvojio je europski trofej, tada je to bio Kup kupova, a sinoć su uzeli drugo izdanje Konferencijske lige. Dvoboj u Pragu bio je prilično rastrgan, s dosta ukazivanja pomoći igračima, a odluka je pala u samoj završnici, junak je bio Jarrod Bowen, koji je pogodio na isteku zadnje minute.

image

Slavlje nakon pogotka za pobjedu West Hama

MICHAL CIZEK Afp

Očekivala se otvorena utakmica dviju momčadi koje su bile najefikasnije u ovom natjecanju, i započelo je tako, nakon 37 sekundi vidjeli smo prvi udarac u okvir, Antonio je pokušao s 18 metara, ali Terracciano nije imao problema. Visokim presingom su oboje pokušavali razbiti ritam suparnika, na žalost po gledatelja i uspjeli su u tome, jer malo toga se događalo u i oko šesnaesteraca.

​POGODAK BENRAHME POGLEDAJTE OVDJE

Bilježimo još jedan udarac s distance, Rice je potegnuo nakon što je duboko iz auta ubacio Coufal, a Zouma je uspio vratiti kapetanu, no njegov udarac prošao je metar pored vratnice. To je bilo sve do završnice prvog poluvremena koje je u jednom trenutku prekinuto nakon što je kapetan Fiorentine Biraghi pogođen u glavu čašom u trenutku kada je htio izvesti udarac iz kuta, navijači West Hama su ga pogodili, dobio je posjekotinu, ali je nastavio dvoboj nakon ukazane pomoći.

image

Jarrod Bowen

JOE KLAMAR Afp

U zadnjem napadu Fiorentina je došla do pogotka, Dodo je ubacio, Kouame je pucao i pogodio vratnicu, a na odbijancu se našao Luka Jović te je uspio glavom ugurati loptu u mrežu. No, srbijanski napadač bio je malo ispred obrane Čekićara, pa je nakon VAR provjere pogodak poništen, te se na odmor otišlo s početnih 0:0.

U drugi dio krenulo se nešto žustrije, trener Fiorentine Italiano ostavio je Jovića u svlačionici, a umjesto njega uveo je Cabrala. Međutim, šansi opet nije bilo, a Viole su tek u 56. minuti uputile prvi udarac u okvir Engleza, no pokušaj Kouamev pokušaj s ruba kaznenog prostora lagano je obranio Areola.

POGODAK BONAVENTURE POGLEDAJTE OVDJE

A onda napokon veliko uzbuđenje, nakon dvoboja Bowena i Biraghija engleski napadač odmah je sugerirao da je kapetan Viola igrao rukom. Međutim, utakmica je nastavljeno, no u prvom prekidu sudac Del Cerro Grande nakon dosta duge provjere pokazao je na bijelu točku, siguran izvođač bio je Benrahma

image

Slavlje navijača West Hama

DANIEL LEAL Afp

Jasno, otvorilo je to utakmicu, Fiorentina je krenula po izjednačenje, u 65. Cabralov udarac blokirao je Kehrer, ali dvije minute kasnije Talijani izjednačuju. Dugačku loptu Amrabata na desnu stranu kaznenog prostora Gonzalez je uspio glavom proslijediti do natrčalog Bonaventure, koji se odlično snašao i između dvojice čuvara plasirao loptu u dalji kut Areole.

Nastavila je Fiorentina u istom ritmu, pa se u 71. minuti ukazala nova prigoda, Cabral je ostavio loptu Mandragori, ali njegov udarac s 10-ak metara otišao je pored gola. No, nakon toga se opet sve razvodnilo i kada je izgledalo da ćemo gledati produžetke, na isteku 90. minute junak Čekićara postao je Jarrod Bowen, odličnu loptu poslao je Paqueta, a krilo West Hama pobjeglo je svojim čuvarima i sa 16 metara svladao Terracciano za ludilo na tribini s navijačima Čekićara.

POGODAK BOWENA POGLEDAJTE OVDJE

Tako su Englezi nakon 42 godine opet osvojili trofej osiguravši nastup u Europskoj ligi, dok će Fiorentina sljedeće sezone apstinirati od Europe. Josip Brekalo ostao je na klupi Viola. Slavlje Engleza je bilo neobuzdano, ali tako je to kada na trofej čekate 42 godine.


Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE West Ham je osvajač Konferencijske lige!

90‘ GOOOOOOOOL! Bowen za 2:1 na samom kraju finala!!! Sjajna lopta Aguerda kroz središnju i defenzivnu liniju stvorila je stopostotnu šansu za Bowena. Nitko nije uspio zaustaviti trk ponajboljeg igrača West Hama, koji u situaciji 1 na 1 pogađa za ludnicu Engleza u Pragu! Ostane li ovako, bit će to prvi trofej West Hama nakon 42 godine. POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

89‘ Amrabat poteže s distance, odličan udarac hvata Areola.

81‘ Soucek je pucao glavom nakon ubačaja s desne strane, blokirana lopta odlazi u korner.

image

Navijači Fiorentine

MICHAL CIZEK Afp

76‘ Coufal gađa s 30-ak metara "nebu pod oblake".

72‘ Mandragora je potegao s 15-ak metara na povratnu loptu Cabrala, no udarac odsjeda pored vratnice.

image

Slavlje Bonaventure

MICHAL CIZEK Afp

68‘ GOOOOOL! Fiorentina se vraća u život, Bonaventura je zabio za 1:1! Lopta je išla iz veznog reda, Gonzalez je s ruba kaznenog prostora spustio za Bonaventuru, koji silovito udara u suprotni kut za egal na Fortuni. POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

62‘ GOOOOL! Benrahma neobranjivo s bijele točke, West Ham ima 1:0 u Pragu! POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

image

Slavlje West Hama

MICHAL CIZEK Afp

62‘ Kazneni udarac za West Ham!

59‘ Čini se da je Biraghi igrao rukom, ništa još nije dosuđeno, Čekićari ponovo traže penal. Čeka se odluka VAR-a.

57‘ Kouame je zapucao iz daljine, ravno u vratara Areolu.

53‘ Novi duel, nova rasprava i novi zastoj igre. Augerd će na kraju požutjeti.

49‘ West Ham traži kazneni udarac nakon duela Bowena i Biraghija, sudac odmahuje rukom. Čini se da je postojao kontakt i da je Bowen udaren u glavu, ali igra se nastavlja i bit će korner za Engleze.

image

Jović i Soucek

JOE KLAMAR Afp

46‘ Počinje drugo poluvrijeme. U redovima Fiorentine jedna izmjena - Cabral ulazi na mjesto Jovića.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA Pomalo iritirajućih 45 minuta finala - izrazito malo nogometa, previše prepirki i pritisaka, nepristojno ponašanje navijača... Zasad ovo nije spektakl dostojan finala, očito obje momčadi ne žele riskirati ususret velikim ulozima. U prvom poluvremenu vidjeli smo više krvavih glava - Amrabatovu i Biraghijevu - nego udaraca u okvir (1).

45+4‘ Poništen pogodak Fiorentini! Kouame je zapucao s 10-ak metara i pogodio stativu, a Joviću je pripao udarac na odbijenu loptu. Srpski reprezentativac glavom je zatresao mrežu, no pomoćna sutkinja odmah je podigla zastavicu. VAR je potvrdio da se Jović nalazio u zaleđu.

image
JOE KLAMAR Afp

45‘ Igrat će se još četiri minute nadoknade.

42‘ Rice je opalio nakon udarca iz kuta i loše očišćene lopte talijanske obrane, no veznjak West Hama pogađa u blok.

36‘ Igra je nastavljena nakon otprilike dvije minute pauze.

33‘ Igra je zaustavljena! Zvižduci neprestano dolaze iz smjera tribina, ni jedni ni drugi nisu zadovoljni sudačkim odlukama koje se ne odnose na kakav prijelomni trenutak, no tenzije su bile visoke i prije početka utakmice. Igra je nakratko zaustavljena jer je kapetan Fiorentine pogođen nekolicinom čaša u pokušaju da izvede korner. Glava mu je sarkrvarena, privremeno će napustiti teren.

image

Jović i Coufal

JOE KLAMAR Afp

31‘ Benrahma je zaradio žuti karton zbog simulacije u kaznenom prostoru Fiorentine.

25‘ Još jedan pokušaj s distance - Dodo je potegao s 20-ak metara u blok ‘Čekičara‘

21‘ Jović je tražio prostor za udarac iskosa, Augerd je pravovremeno blokirao pokušaj srpskog reprezentativca.

17‘ Izuzevši dalekometne udarce, nismo vidjeli ni jedno uzbuđenje pred vratima talijanske, odnosno engleske momčadi, iako je tempo na koliko-toliko visokoj razini.

image
JOE KLAMAR Afp

13‘ Declan Rice opalio je s ruba kaznenog prostora, odličan udarac odsjeo je malo pored lijeve vratnice. Ostaje 0:0.

11‘ Dodo je ostao ležati nakon jednog duela s Benrahmom. U sudaru s glavama igrač Fiorentine lošije je prošao, potekla je i krv u području nosa. Nakratko je Dodo napustio teren, no brzo će se vratiti.

image
JOE KLAMAR Afp

9‘ Mandragora je potegao iz velike udaljenosti, daleko iznad gola. Nema pogotka za Viole.

7‘ Fiorentina sigurnija s posjedom, no bez konkretne šanse koja bi ugrozila Areolu.

1‘ Počinje finale Konferencijske lige! Već iz prve akcije West Ham je stigao do udarca, Antonio je potegao s distance, ali samo u vratar talijanske momčadi.

Linker
03. svibanj 2024 06:51