Valdas Dambrauskas

 TOM DUBRAVEC Cropix
IMA IZA SEBE UTAKMICA

Valdas Dambrauskas u potrazi za četvrtim europskim prolazom, s Hajdukom krenuo dobro, ali čeka novi iskorak

Litavski stručnjak ima iskustva u kontinentalnim natjecanjima s prethodnim klubovima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 16:40

Valdas Dambrauskas kreće u Portugal po četvrti europski prolaz u svojoj karijeri. Tri je ostvario prošle godine s Ludogorecom kroz kvalifikacije Lige prvaka, ali je zapeo na posljednjoj prepreci, protiv Malmöa u play-offu Champions League.

Prethodno je Dambrauskas igrao sa skromnijim klubovima u europskim kvalifikacijama i bilježio rijetke pobjede. Primjerice, s Ekranasom prije osam godina izgubio je oba susreta protiv sjevernoirskog Crusadersa. Nešto bolje sreće bio je s latvijskim osvajačem Kupa, momčadi RFS, koja je uspjela doći do pobjede protiv ljubljanske Olimpije (3:2), ali je ipak ispala radi poraza u prvoj utakmici (0:2). Ne može se Dambrauskas pohvaliti nekim europskim rezultatom niti u Žalgirisu, s kojim je bio prvak u Litvi. U kvalifikacijama je redom ispadao od Ludogoreca, zatim Astane i naposljetku od Malmöa, koji ga je i prošle godine “došao glave” zaustavivši ga u predvorju Lige prvaka.

Statistika je jasna i potvrđuje da “prigode beru jagode”. S jačim klubom u većoj je šansi za prolaz, pa ako nije mogao s litavskim i latvijskim predstavnicima, može Dambrauskas s Ludogorecom, a možda i Hajdukom. Međutim, ono što je jasno jest činjenica da litavski stručnjak nije neiskusan u europskim okvirima, Ipak iza sebe ima već 20 utakmica i prije nego li je s Bijelima počeo ovosezonsku kampanju u Konferencijskoj ligi.

Uostalom, prošle godine je igrao i Europsku ligu s Ludogorecom, od kojeg se i oprostio nakon poraza u tom natjecanju od Crvene zvezde (0:1). Mjesec dana kasnije preuzeo je Hajduk, a iskustvo s Ludogorecom trebalo bi Dambrauskasu biti dragocjeno u pokušaju da s Bijelima dođe do europske jeseni. Ili barem prođe 3. pretkolo s preprekom zvanom Vitoria. S Bugarima je prošao školu, eliminirao Soligorsk, Muru i grčki Olympiacos, osjetio je i tu slast pobjeđivanja kroz europsko natjecanje.

Za početak je i s Hajdukom krenuo dobro, ali čeka se novi iskorak, njegov četvrti prolaz kroz europske labirinte. Nakon 3:1 u Splitu velika je prigoda da zaigra protiv Villarreala, najjačeg suparnika u trenerskoj karijeri. Motiva mu stoga sigurno ne fali.

Linker
09. travanj 2024 07:37