Matija Frigan

 DAMIR SKOMRLJ
DOBRA ŠKOLA

Velika nada Riječana objasnila kad je u Švedskoj sve krenulo po zlu: ‘Osjetili smo da nećemo moći...‘

‘Nismo još dovoljno spremni. Ali, sve će to doći na svoje - to znamo‘, priča Frigan.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 30. srpanj 2022. 10:22

Nogometaši Rijeke odmah su se nakon časnog poraza u Tele 2 areni, pred više od 20.000 raspjevanih Šveđana, koji su dugo nakon susreta slavili prolaz svoje momčadi, čarter letom vratili u Hrvatsku. Neke nove europske destinacije igrači i navijači istraživat će, nadamo se, tek dogodine, jer realnost ove Rijeke je borba u HNL-u za svaki bod i pobjedu. Ne treba bježati od činjenice da je u 3. pretkolo prošla prije svega spremnija, ali u ovom trenutku i bolja momčad od izabranika Dragana Tadića.

Izveo je Tadić na umjetnu travu stadiona u švedskoj prijestolnici čak tri nova igrača u odnosu na prvi susret odigran na Rujevici i nije to uopće izgledalo tako loše, dapače. Rijeka je imala inicijativu od prve minute, uspjela se nametnuti i u sredini terena, osvojiti nekoliko ničijih lopti, presjeći pokušaje napada Djurgardensa i brzom transformacijom stići do 20-ak metara od gola švedskog vratara. Nisu domaćini očekivali takvu Rijeku, to je sigurno, i prava je šteta što taj uvodni dio susreta koji se protegao do polovice prvog dijela nije nagrađen pogotkom, vjerojatno bi tada i utakmica dobila drugi smjer. Doduše, pogodak je Rijeka postigla, i to iz prekida, kada je Veldin Hodža, koji je uzgred rečeno odigrao svoju daleko najbolju utakmicu u Bijelom dresu, izveo jedan slobodan udarac s lijeve strane i filigranski precizno pogodio glavu Ampema koji je svega jedan korak bio u zaleđu. Bilo je jasno da će Bijeli teško izdržati taj visoki tempo, kojeg su sami nametnuli, ne samo do kraja utakmice nego i do kraja poluvremena u kojem su Šveđani preko Radetinca pogodili i gredu.

I sam Tadić je nakon susreta kazao da žali zbog tog prvog poluvremena u kojem Rijeka nije postigla gol, no naprosto nema što zamjeriti svojoj momčadi na koju je bio ponosan, porazu unatoč.

Jedan od onih koji je (ne)očekivano dobio priliku od prve minute u uzvratu i koji je imao dvije, tri dobre situacije za postizanje pogotka baš u tom prvom dijelu bio je i Matija Frigan, mladi napadač Rijeke koji je još jednom pokazao kako je ispred njega, bude li nastavio u ovom tempu i razvijao se napravi način uz podršku suigrača, velika nogometna karijera.

- Imali smo neke svoje prilike ili poluprilike, nažalost, nismo ih iskoristili. Sve smo znali o njima, spremili smo se najbolje što smo mogli, no na kraju je njihova kvaliteta i posebno forma presudila. Došla je do izražaja u nastavku susreta. Moramo zaboraviti ovu utakmicu, pripremiti se što bolje možemo za sutrašnji ogled protiv Gorice - kazao je u uvodu Frigan, kojemu je lopta u jednoj od prilika pobjegla “s prsa” nakon što ga je Liber našao osamljenog u šesnaestercu Šveđana.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Nisam se dobro snašao u toj prilici, sklizak je bio teren. Nastavak susreta? Osjetilo se odmah na početku drugog poluvremena da ćemo teško izdržati taj tempo koji smo si sami zadali u prvom dijelu. Naprosto još nismo toliko spremni, niti uigrani. I kod tog prvog gola lopta se odbila ravno na noge njihovom braniču, nije baš niti sreća bila na našoj strani u ovom susretu. Nadam se da će u nedjelju biti drugačija utakmica - kazao je Frigan, koji smatra da su minute provedene na terenu u jednoj ovako važnoj europskoj utakmici, s gotovo ispunjenim stadionom i vatrenim domaćim navijačima, ogromno iskustvo i dodatni poticaj za njegovu nogometnu karijeru koja je, kada je seniorski, ozbiljni nogomet u pitanju, još u počecima.

- Ovo mi je bio prvi put da igram pred tolikom publikom, lijepo iskustvo je to, ostaje žal što nismo prošli i nismo pobijedili. Želim si samo da bude još što više ovakvih utakmicama u mojim nogama - dodao je Frigan.

Generalno, može biti zadovoljan svojom izvedbom u Stockholmu, iako je bio dosta samokritičan, što je svakako pohvalno za mladog igrača.

- Zadovoljan sam prvenstveno što sam dobio priliku, a u igri je to moglo, naravno, biti puno bolje. Moram se na sve to skupa još priviknuti, ovo su mi praktički prve seniorske minute u Rijeci, samo treba raditi i truditi se dalje. Imperativ je uvijek tu kada je u pitanju Rijeka. U svakom slučaju, ovo je za mene bila velika šansa, trudio sam se koliko sam mogao, išao sam najjače što sam mogao, no nije to bio moj dan, kao niti dan cijele momčadi. Mislim da bi sve drugačije bilo da smo imali više utakmica i više perioda za pripreme. Vidi se i osjeti da nam fali tog automatizma u igri, osjeti se to i na terenu između nas igrača. Nadam se da ćemo iz dana u dan biti sve bolji i bolji, doći će to s vremenom i s više utakmica u nogama na svoje. Ništa, okrećemo se HNL-u i natjecanju u Kupu kada za to dođe vrijeme.

Ako je suditi po zalaganju i učinjenom na terenu, Matija Frigan bi se, kao i nekolicina drugih riječkih momaka mogla od prve minute naći i u nedjeljnom srazu protiv Gorice, momčadi koju vodi Samir Toplak i koja je prošle sezone, uključujući Hrvatski dragovoljac prije toga, srušila sve mitove i nadanja da ona Rijeka može učiniti iznenađenje i ostati u borbi za naslov prvaka do samog kraja sezone. Rijeka na riječki pogon na Rujevici će, bez sumnje, tražiti pobjedu za barem djelomično iskupljenje s Tele2 arene.

- Ništa, prvo moramo napraviti dobru regeneraciju, ostaje nam subota za pripremiti se što bolje može možemo za taj ogled. Napravit ćemo svakako i analizu Gorice i njihove igre, no naš cilj je jasan, a to su tri boda. Motivacija u HNL-u? Ma, neće je nedostajati, bez obzira što je nakon ovakve europske utakmice jedno psihičko pražnjenje normalna stvar. Idemo u nedjelju maksimalno spremni ispraviti ono što nismo dobro napravili u Švedskoj, i tako iz susreta u susret. Pokušat ćemo držati kontinuitet tih dobrih igara, nadam se da ćemo u tome uspjeti, na zadovoljstvo nas i naših navijača - kazao je Frigan za kraj.

Linker
17. travanj 2024 03:03