DAMIR KRAJAČ/Cropix
VELIKA VEČER MODRIH

VIDEO: Dinamo izbacio Betis i ušao u osminu finala! Kaneko zabio za slavlje na Maksimiru

Modri su s ukupnih 2:1 pobijedili neugodne Andalužane, idućeg protivnika saznat će već u petak
Piše: Andro Polić, SNObjavljeno: 22. veljača 2024. 20:42

DINAMO - REAL BETIS 1:1 (Kaneko 59./Bakambu 39.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile-Catherine, Perković - Sučić (od 90.+3. Halilović), Mišić - Kaneko⚽ (od 75. Špikić), Baturina, Hoxha (od 86. Kulenović) - Petković ?

REAL BETIS: Silva - Ruibal ? (od 70. Rodri), Roca, Riad, Miranda (od 79. Pleguezuelo) - Cardoso, Carvalho ? - Diao (od 60. Bellerin), Fekir, Ezzalzouli - Bakambu⚽ (od 46. Willian Jose)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 18,082. Sudac: Urs Schnyder (Švicarska).

Pogodak Betisa pogledajte OVDJE.

Izjednačujući pogodak Dinama pogledajte OVDJE.


Dvaput u sedam dana, Dinamo se prerušio u nerješivu enigmu za Betis. Nakon što su se prošli tjedan iz Seville vratili s pobjedom 1:0, Modri su u maksimirskom uzvratu, pred više od 18 tisuća gledatelja, pružili novu zrelu partiju i odigrali 1:1 sa sedmom momčadi španjolskog prvenstva, što je bilo dovoljno za mjesto u osmini finala Konferencijske lige.

image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Iako je Sergej Jakirović kopirao većinu "seviljskog recepta", u veznom redu osvanuo je Petar Sučić, zauzevši mjesto Marka Bulata, koji nije konkurirao za susret zbog problema s gležnjem. Dok su taktičke prognoze sugerirale "jurnjavu" gostiju po anuliranje deficita, španjolska se momčad počela gubiti u zaglušujućoj atmosferi. U odnosu na prvi dvoboj, Modri su znatno hrabrije zavirivali na suparničku polovicu, a u jednoj od takvih situacija Takuro Kaneko nije dobro prihvatio loptu u izglednoj situaciji pred vratima. U 18. minuti Bruno Petković namjestio je nišanske sprave iz slobodnog udarca. "Plavi devet" tukao je s 25 metara, a loptu je vršcima prstiju iščupao Rui Silva. Dinamov napadač sreće nije imao niti četiri minute kasnije, kada je Sučić poslao oštar ubačaj u sredinu, a Petković pucao iz prve u vratnicu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U trenucima dok je hrvatski prvak bio konkretniji, kada su zaprijetili i treći put, preko Stefana Ristovskog, gosti su kaznili nesporazum u domaćoj obrani. Lopta se provukla između Maura Perkovića i Arbëra Hoxhe na lijevoj strani, a nepažnju je iskoristio Aitor Ruibal, posluživši Cédrica Bakambua pred vratima, odakle je napadač majstorski pogodio petom u malu mrežu. Bio mu je to drugi nastup za Betis, kojega je okrunio prvijencem, a zadnji europski pogodak prije ovog na Maksimiru postigao je početkom studenog za Galatasaray protiv Bayerna u Ligi prvaka.

Dok se Dinamovim krilima proteklih dana spočitavao nepostojeći učinak u proljetnom dijelu sezone, Hoxha i Kaneko režirali su izjednačenje. Kosovski ofenzivac "biciklom" je promiješao desnu stranu gostujuće obrane, a onda prizemnom, vrlo preciznom loptom pred vratima pronašao Japanca, koji ju je skrenuo u mrežu iz neposredne blizine. Kaneku je to bio četvrti pogodak za zagrebački klub, dok je Hoxha upisao prvu asistenciju nakon dolaska u maksimirske odaje. Kada je španjolski klub morao jurnuti po novi pogodak, kako bi se domogli produžetaka, Dinamo je nastavio dominirati, a novi Kanekov pokušaj završio je u gostujućem bloku. U posljednjih 20-ak minuta gostujući trener odlučio je bacati sve ofenzivnije karte, počevši vaditi bočne igrače i u vatru gurati krila, a glavobolje mu je pojačala i ozljeda Juana Mirande potkraj utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U 77. minuti činilo se da je Hoxha dodatno začinio najbolju partiju u Dinamovu dresu, kada ga je u kaznenom prostoru srušio Héctor Bellerín, bivši branič Barcelone i Arsenala, a švicarski sudac odmah je pokazao na bijelu točku. No, Urs Schnyder odlučio je situaciju ponovno pregledati na VAR monitoru, nakon čega je poništio svoju prvotnu odluku, što je izazvalo veliko razočaranje na tribinama i domaćoj klupi, a završnicu utakmice gurnulo prema neizvjesnom završetku.

Kraj su s uzdignutim rukama dočekali igrači zagrebačkog kluba, koji će suparnika u osmini finala doznati nakon ždrijeba u Nyonu, koji je na rasporedu u petak od 13 sati. Novi dvoboji u Europi na rasporedu su 7. i 14. ožujka, a Modri će prvi susret osmine finala igrati na domaćem terenu.

Igrači slave dok cijeli Maksimir pjeva "Kako je dobro vidjeti te opet..."

Još jedna velika europska pobjeda za povijest modrog kluba. Ždrijeb osmine finala je sutra u 13 sati.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

KRAJ! DINAMO JE U OSMINI FINALA KONFERENCIJSKE LIGE!

Fantastičnu izvedbu prikazali su Modri u šesnaestini finala Konferencijske lige. 'Papirnati' favorit Betis nije opravdao svoju ulogu, dok je 'Profa' Jakirović očitao lekciju mnogo iskusnijem kolegi Manuelu Pellegriniju. Junak Maksimira večeras je japanski brzanac Takuro Kaneko, no mora se istaknuti i važna uloga Arbera Hoxhe.

Čestitke treneru Jakiroviću i svim igračima!

90.+3. ⇔ Izlazi Petar Sučić, na njegovo će mjesto Tibor Halilović.

? Pet minuta sudačke nadoknade u Maksimiru.

89. ⚠ S više od 30 metara iskosa pokušao je kapetan Betisa Nabil Fekir iznenaditi Nevistića, no ukrotio je njegovu bombu vratar Modrih.

86. ⇔ Velikim aplauzom pozdravlja maksimirska publika Arbera Hoxhu koji je danas odigrao maestralno, mijenja ga Sandro Kulenović.

84. Došlo je do sudara između Nevistića i Theophilea. Trajao je kraći prekid, srećom brzo se pridignuo vratar Modrih.

79. ⇔ Umjesto Mirande ulazi debitant Xavier Pleguezuelo.

78. ⚠ Ipak, pregledava se VAR...

NIŠTA OD KAZNENOG UDARCA, kaže Urs Schnyder. Čini se da je Bellerin prvi stigao do lopte...

77. ⚠ JEDANAESTERAC ZA DINAMO!

Sijevnula je kontra Modrih, Baturina gura Hoxhu u šansu kojemu u jednom trenu bježi lopta, međutim požrtvovnost se isplatila - stigao ga je Bellerin i faulirao u šesnaestercu, a švicarski sudac pokazao na bijelu točku!

75. ⇔ Povlači i Jakirović svoj prvi potez.

Ulazi Dario Špikić, a velikim je ovacijama maksimirskih tribina ispraćen strijelac Takuro Kaneko.

Jakirović može biti itekako zadovoljan prezentacijom Modrih u drugom poluvremenu. Sad je ključno odigrati prave karte u zadnjih 20-ak minuta i sačuvati prednost.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

70. ⇔ Treća izmjena kod Andalužana, Jakirović zasad bez reakcije.

Umjesto Ruibala u igru će Rodri.

69. ? Carvalho grubo udara po stopalu Petkovića pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

67. Izvrsna akcija Modrih! Petković je 'podvalio' za Kaneka čiji udarac u posljednji tren blokiraju Betisovi braniči.

66. Ostao je Ristovski ležati na travnjaku nakon jednog duela, međutim igrači Betisa nastavili su s igrom, šutira Ruibal s dvadesetak metara - srećom, neprecizno.

60. ⇔ Nova promjena kod Betisa. Izlazi Assane Diao, zamijenit će ga Hector Bellerin.

59. ⚽ GOOOOOOOL!!!

Kaneko je strijelac, ali golem dio napravio je Hoxha!

Arber Hoxha prošao je kao brzi vlak lijevom stranom, riješio se svojih čuvara i potom idealno ubacio za Kaneka koji iz drugog plana ulazi u peterac i iz blizine pogađa za izjednačenje na Maksimiru!

Na Maksimiru su 18.082 gledatelja.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

56. ? Ruibal povlači Hoxhu za dres i opravdano dobiva žuti karton.

Dinamovci u razgovoru sa švicarskim sucem krajem prvog dijela:

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

51. Silovit Baturinin projektil prohujao je pored gola!

49. ? Požutio je i Sergej Jakirović zbog prigovora švicarskom sucu.

47. Šutira Petković s vrha šesnaesterca, blokiraju to braniči Betisa.

46. ⚠ Već u 12. sekundi prijeti Betis, šutirao je Fekir iz blizine, srećom nije dobro zahvatio loptu.

? Vraćamo se na Maksimir. Nadajmo se da više neće biti onakvih šokova...

⇔ Jakirović ništa nije mijenjao, a Pellegrini radi jednu izmjenu - ulazi Willian Jose umjesto strijelca Bakambua.

? Komentar Andre Polića nakon prvih 45 minuta:

"Jedna majstorija bacila je mrlju na ono što je Dinamo prikazao u prvom poluvremenu. Cédric Bakambu, koji je posljednji europski gol zabio Bayernu prije gotovo četiri mjeseca, odlučio je u Maksimiru upisati prvijenac za Betis.

Iako se gostujuća obrana gubi u zaglušujućoj maksimirskoj atmosferi, Dinamo nije konkretizirao bolju igru. Raspoloženi Martin Baturina pruža vjeru u izjednačenje, ali Jakirovićeva momčad morat će biti izuzetno oprezna u nastavku, Betis je već pokazao da mu je jedna prigoda dovoljna za šok u Zagrebu..."

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Šteta, pravi je peh da Betis s ovakvom neuvjerljivom igrom vodi na Maksimiru. Modri su djelovali mnogo bolje, kontrolirali situaciju na terenu i stvorili nekoliko izglednih prilika. Andalužani su kaznili jednu jedinu pogrešku Dinamove obrane i šokirali Jakirovićevu momčad koja sada mora zabiti pogodak kako bi prošla dalje.

45.+2. Izborili su Modri korner, međutim švicarski sudac ne dopušta izvođenje i šalje igrače u svlačionicu na što burno reagira zagrebačka publika.

45. ? Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44. Hoxha se još jednom kao šilo zabija u šesnaesterac, ali siguran je vratar Rui Silva koji hvata njegovu dijagonalu.

Modri su odlično stajali gotovo cijelo poluvrijeme, imali nekoliko izglednih prilika, zatresli i vratnicu, a onda ih je Bakambu zatekao svojim prvim pogotkom u dresu Zeleno-bijelih.

Betis ga je službeno predstavio prije samo tri dana...

image
CRISTINA QUICLER Afp

40. ? Petković radi prekršaj na Roci i dobiva žuti karton.

39. ⚽ GOL!

Betis vodi 1:0.

Nevjerojatan peh. Ispali su Hoxha i Perković, prošao ih je Ruibal te potom idealno ubacio u peterac gdje je neobjašnjivo loše reagirao Bernauer - maknuo se od Bakambua, a ovaj efektno petom svladao nemoćnog Nevistića. Bio je to prvi udarac Andalužana u okvir gola Dinama.

Bad Blue Boysi sa svjetlucavom koreografijom:

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

? "Ovo ne izgleda dobro za Betis", piše Marca u svojem prijenosu uživo. Ističu da se Pellegrinijeva momčad "mora trgnuti" ili će se oprostiti od Europe.

30. ► Sjajno djeluje Jakirovićeva momčad u ovim trenucima. Betis nas zasad nije impresionirao, dok su Petković i društvo već u nekoliko navrata pokazali zube. Nedostaje još samo - pogodak.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

27. Modri redaju šansu za šansom! Požrtvovni Kaneko pronalazi Baturinu koji gura u šansu Ristovskog, a udarac makedonskog braniča prolazi malo iznad grede...

23. Dinamo je sve opasniji! Hoxha se lijepo ubacio u šesnaesterac, da bi netko od Betisovih braniča u posljednji čas izbacio u korner.

22. Petković pogađa vratnicu! Bernauer i Sučić priredili su sve za kapetana Modrih koji iz okreta, s pet-šest metara pogađa okvir gola! Kako je malo nedostajalo...

Predsjednik Dinama Mirko Barišić utakmicu gleda u društvu supruge Božice i Vlatke Peras.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

18. Petkoooviiiiić! Krasan njegov pokušaj iščupao je Rui Silva ispod grede!

17. Baturina je iznudio prekršaj na kojih 22-23 metra od Betisova gola. Petković već zauzima poziciju.

15. Izgledna prilika za Dinamo. Kaneko je bio u sprintu po desnom boku, međutim pobjegla mu je lopta u ključnom momentu.

12. Sučić ruši Ezzalzoulija u zoni udarca. Ovo bi moglo biti opasno. Srećom, Fekirov šut zapeo je u živom zidu.

11. Prva prava prijetnja! Betisovu kontru zaključio je Fekir jednim nepreciznim udarcem s poludistance koji odlazi nekoliko metara od Nevistićeva gola.

9. Mučili su se Jakirovićevi momci s iznošenjem lopte sa svoje polovice u prvim minutama, no uspjeli su potom konsolidirati redove i sada to sve bolje izgleda.

Manuel Pellegrini najavio je da će njegova momčad od prve minute krenuti "punim intenzitetom". Betis zasad ima veći posjed, ali osim one polušanse na početku utakmice nije konkretnije zaprijetio.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

6. Završio je Riad na travnjaku nakon jednog duela s Maurom Perkovićem. Ukazuje mu se liječnička pomoć i uz bolnu grimasu izlazi s terena.

4. Nošeni pjesmom sa sjeverne tribine razigrali su se sada i Modri. Ipak, Kanekov ubačaj hvata vratar Rui Silva.

2. Novo uzbuđenje u drugoj minuti, djelovalo je kao da je Theophile igrao rukom, međutim dobro se snašao i švicarski sudac nije se oglasio.

1. Već u prvoj minuti Betis je stigao do Dinamova šesnaesterca, srećom Fekir nije najbolje reagirao.

? Počela je utakmica na Maksimiru! Glavni je sudac 37-godišnji Urs Schnyder iz Švicarske. Sretno, Dinamo!!!

Pogled na Zapadnu tribinu:

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

18.42 Više o ozljedi Marka Bulata, koji propušta večerašnji dvoboj, pročitajte OVDJE.

18.41 Igrači su izašli na teren, Maksimir je i više nego dobro popunjen, sve je spremno za spektakl!

Nekoliko kadrova s Maksimira prije početka utakmice...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ovako su glasnice zagrijavali navijači Betisa na zagrebačkome Glavnom kolodvoru:

18.20 Marc Roca inače je veznjak, ali danas će se nači u defanzivnom redu zbog izostanka Pezzelle, koji je požutio u sučevoj nadoknadi ogleda u Sevilli.

18.15 Evo nam i vizualnog prikaza današnjeg sastava Dinama:

18.00 Španjolci su se raspisali o čovjeku kojeg smatraju najvećom prijetnjom na Maksimiru. Kažu, davno je jedan trener najavio da će biti superzvijezda. Više pročitajte OVDJE

17.30 Stigli su sastavi! Jakirović je prelomio - na desnom krilu igrat će Kaneko, a priredio je i jedno iznenađenje Španjolcima. Umjesto Bulata, u akciju od prve minute će Sučić!

17.03 Pogled na Fan zonu:

image
MIHAEL FARKAš

16.57 Prije 20-ak minuta otvoren je stadion, a navijači se polako zagrijavaju u Fan zoni, odakle će krenuti na svoje mjesto na tribini.

Video: Mihael Farkaš

Deseti put neka će španjolska momčad u europskim kupovima gostovati u Zagrebu kod Dinama, a dosadašnji skor na strani je gostiju. Španjolci su upisali pet pobjeda, dvije utakmice su završile bez pobjednika, dok je Dinamo slavio dvaput.

Trener Betisa Manuel Pellegrini odabrao je 19 igrača koje je poveo u Zagreb na uzvrat s Dinamom. Iznenađenja nije bilo, u kadru su i dvojica veznjaka William Carvalho i Marc Roca, koji su imali problema s ozljedama, no očito su se dovoljno oporavili.

U odnosu na prvu utakmicu prije tjedan dana, Betis nema kažnjenog stopera Pezzellu, a umjesto njega u kadru je napadač Bakambu. Imaju tek jednog pravog stopera Riada, uz njega bi mogao zaigrati vezni Roca. Prema Transfermarktu, kadar Betisa vrijedan je 202,1 milijuna eura, no ovaj koji je čileanski stručnjak doveo u glavni grad Hrvatske ipak je osjetno jeftiniji. Tržišna vrijednost Betisove 19-orice je 122,85 milijuna eura, jer u njemu nema dvojice najvrednijih (Guido Rodriguez 24, Pablo Fornals 17 milijuna eura), kao ni Isca, drugog strijelca i prvog asistenta Betisa ove sezone.

Kadar koji ima Sergej Jakirović vrijedi oko 50 milijuna eura, što znači da je gostujući dva i pol puta vredniji.

Linker
02. svibanj 2024 00:16