ANTE CIZMIC Cropix
SLAVLJE VILLARREALA

VIDEO: Hajduk ispao iz Europe, pogledajte ključni trenutak s Poljuda i veliki kiks Kalinića

Hajduk je i na Poljudu upisao poraz protiv Villarreala, presudili su Pedraza i Chukwueze.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 22:51

HAJDUK - VILLARREAL 0:2 (Pedraza 37‘, Chukwueze 56‘)

HAJDUK (4-2-3-1): L. Kalinić - Mikanović (od 60. Lovrencsics), Awaziem, Elez (od 80. Simič), Melnjak (od 80. Čolina) - Grgić, Fossati (od 66. Vuković) - Sahiti (od 60. Mlakar), Krovinović, Biuk - Livaja

VILLARREAL (4-4-2): Reina - Kiko (od 79. Foyth), Mandi, Cuenca, Pedraza (od 79. Pau Torres) - Chukwueze, Parejo, Coquelin (od 46. Capoue), Baena - Lo Celso (od 58. Morales), Jackson (od 58. G. Moreno)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 29,000. Sudac: Andris Treimanis (Latvija)


Hajduk je ostao na korak do europske jeseni, Bijeli su zapeli u play-offu kvalifikacija Konferencijske lige. Nakon 2:4 iz prvog susreta, hajdukovci su od Villarreala poraženi i u poljudskom uzvratu. Ostaju Španjolci nerješiva zagonetka za Splićane, po šesti put su eliminirani od njihovog predstavnika u europskim kupovima. Prošlogodišnji polufinalist Lige prvaka bio je ipak prejak za Bijele, dapače dojam je da je Villarreal rutinski odradio oba dvoboja, posebno splitski.

image

hajduk sofa

HAJDUK SOFA Hajduk Sofa
Statistika: Sofascore

Nada je postala - nada

Nada u čudo na ispunjenom Poljudu živjela je manje od jednog poluvremena. Nakon 37 minuta i pogotka Pedraze nada je postala doslovni prijevod sa španjolskog. Ništa. Nula. Nakon zgoditka lijevog beka Villarreala svi pozitivni, lijepi scenariji o hvatanju zaostatka iz Valencije, pali su u vodu. Hajduk je do vodstva gostiju kontrolirao igru, bio bolji, ali ne i konkretniji. Pokušavali su Bijeli udarcima s distance, uglavnom je Livaja bio taj koji je najviše pucao prema vratima Španjolaca, ali Pepe Reina nije imao velika iskušenja. Nisu Bijeli unatoč pritisku kreirali velike prigode, čak štoviše, najveću šansu prvog dijela propustio je Villarreal.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Šok je umalo stigao na samom startu. Melnjakovu neopreznu paralelnu loptu u 3. minuti presjekao je Jackson na vrhu kaznenog prostora, gurnuo u prazno na lijevoj strani za Baenu koji je šutirao s 12 metara iskosa, ali Lovre Kalinić je obranom spriječio rano razočaranje.

OBA POGOTKA VILLARREALA NA POLJUDU POGLEDAJTE OVDJE

Pet minuta kasnije zaprijetio je Hajduk preko Livaje. Ubačaj Sahitija “desetka” Hajduka glavom je uputila pored live vratnice Pepa Reine. Ponovno je Livaja u akciji u 15. minuti, dobio je dugu loptu od Melnjaka, ušao u kazneni prostor, ali uklizao je Cuenca. Dvije minute potom Livaja je opet na sceni, njegov šuta s 20-ak metara prohujao je pored desne vratnice uz velike uzdahe navijača. Igra Hajduka očekivano se koncentrirala oko Livaje, a Villarreal je svoje napade fokusirao preko Jacksona i Chukwuezea, međutim previše su gosti razmišljali o obrani da bi se posvetili ambicioznoj ofenzivi. Hajduk je imao inicijativu, ali ne i prostor za stvaranje prigoda.

Sredinom prvog dijela uspjeli su Bijeli pomaknuti zadnju liniju Žutih bliže Reini, s 40 metara spustili su se 10-ak metara niže. Ali, Hajduk nije jurišao. Strpljivo su čekali Bijeli, međutim nisu u prvom dijelu dočekali pogrešku gostiju. Zato je Villarreal dočekao svoj trenutak. Iz drugog udarca u okvir stigli su Žuti do pogotka koji je prelomio dvoboj. Do kraja prvog dijela još jednom je zaprijetio Livaja pogodivši vanjski dio mreže iz slobodnog udarca s 20-ak metara. Hajduk je do odmora uputio 11 udaraca prema vratima Reine, od toga četiri u okvir. Imali su hajdukovci prevlast u udarcima iz kuta (4-0), bili su agresivniji (11-6 u prekršajima), ali na semaforu je svjetlilo 0:1 s ukupnih “plus tri” za Žutu podmornicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dva dana za oporavak

Sudačka trojka na poluvrijeme je ispraćena zvižducima, nije Latvijac Treimanis imao ujednačen kriterij, prosudbom prekršaja znao je često izazvati bijes naelektriziranih poljudskih tribina. U nastavak je Dambrauskas ušao s istim snagama pokazavši da nema igračku ideju kako do preokreta, a s druge strane Emeryja je mijenjao veznog za veznog (Coquelin-Capoue). Španjolcima je cilj bio još više pojačati sredinu, a iz kontranapada pokušati i povećati vodstvo. Upravo je za takav scenarij sjajnu prigodu imao Lo Celso u 47. minuti kada je Baena poveo kontru, koju je Argentinac završio udarcem, a Elez loptu blokirao na putu prema praznoj mreži.

Ali, nije to bilo upozorenje za Hajduk, jer vidjelo se da Bijeli nemaju moć pritisnuti Žute. Čekalo se što će napraviti Villarreal koji je ubrzo poslao odgovor s pogotkom za 0:2 i definitivnim gašenjem utakmice nakon 56 minuta. Nigerijac Chukwueze nakon slabe intervencije vratara Kalinića stavio je pečat na pobjedu i prolaz Villarreala u skupine Konferencijske lige. Tek nakon drugog zgoditka gostiju mijenjao je Dambrauskas, a prigodu za počasni pogodak imao je Mlakar, ali sve je to glede konačnog rezultata bila čista kozmetika i čekanje na rastanak s Europom.

Hajduku ostaje mala utjeha u zaradi od 750.000 eura kroz euro-kvalifikacije, ali putovnica je već u “sefu”. U nedjelju navečer nastavlja se prvenstvo derbijem u Gradskom vrtu. Nakon što su Europi rekli “zbogom” Bijeli imaju tek dva dana da se napune energijom, mentalno i tjelesno.


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Veliki zicer promašuje Morales! Ostao je sam pred Kalinićem i pucao neobjašnjivo loše...

89‘ - Cuenca udara laktom u glavu Lovrencsicsa, ulazi i on u sučevu bilježnicu.

85‘ - S tribina određen broj ljudi već odlazi, Španjolci su u potpunosti umrtvili igru, a ni igrači Hajduka ne pokazuju pretjeran elan. Ipak, veći dio poljudske publike i dalje neumorno skandira, pjesma se ori tribinama... Zaslužili su Bijeli ovakvu podršku za mušku igru prikazanu protiv jedne od najboljih momčadi Europe.

80‘ - Novi set promjena. Kod Villarreala ulaze Pau Torres i Juan Foyth umjesto Alfonsa Pedraze i Kika Femenije. U momčadi Hajduka izlaze Josip Elez i Dario Melnjak, zamijenit će ih Stefan Simič i David Čolina.

image
ANTE CIZMIC Cropix

79‘ - Sjajan udarac Stipe Biuka s ruba šesnaesterca izvrsno brani 40-godišnji Pepe Reina.

77‘ - Gerard Moreno u jednome zračnom duelu udara Marka Livaju u lice pa dobiva žuti karton i on.

70‘ - Sve manje ambicije pokazuju hajdukovci za eventualnim preokretom. Splasnuo je tempo, Villarreal rutinirano kontrolira situaciju na travnjaku. Jedna od svijetlih točaka svakako je splitska publika čije frenetično navijanje traje neprekidno od prve minute te stvara fantastičan ambijent na poljudskoj ljepotici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

67‘ - Evo napokon i odgovora Hajduka! Lovrencsics je lijepo pronašao Mlakara čiji udarac s desetak metara iskosa prolazi tik uz suprotnu vratnicu!

66‘ - Ulazi Josip Vuković umjesto Marca Fossatija.

60‘ - Mijenja i Dambrauskas. U igru će Jan Mlakar i Gergo Lovrencsics, izlaze Emir Sahiti i Dino Mikanović.

58‘ - Ušli su Morales i Gerard Moreno umjesto Giovanija Lo Celsa i Jacksona Nicolasa.

56‘ - GOL! Nije to bio ni pretjerano silovit ni pretjerano opasan Chukwuezeov udarac, međutim jednostavno je Lovre Kalinić loše reagirao. Šut je upućen s ruba šesnaesterca, Lovri je prešla preko ruke i to je 2:0 za Villarreal...

SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

55‘ - Mikanović traži Livaju u šesnaestercu koji pada u jednome duelu. Ništa nije bilo od tog centaršuta, a niti od prekršaja.

52‘ - Druga velika šansa za Žute! Još je jednom Lo Celso iskoristio nepažnju Hajdukove obrane, no jedini je na visini zadatka sjajni Lovre Kalinić koji u padu petom refleksno brani!

image
ANTE CIZMIC Cropix

47‘ - Šansa za Villarreal! Lo Celso sa šest-sedam metara silovito šutira, a Elez blokira na samoj gol-liniji! Potpuni pad koncentracije u obrani Splićana...

46‘ - Vraćamo se na Poljud. U momčadi Bijelih trener Dambrauskas ništa nije mijenjao, dok je Unai Emery u svlačionici ostavio Coquelina, zamijenit će ga Etienne Capoue.

image

Unai Emery

JAKOV PRKIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Statistički podaci govore u korist Hajduka gotovo u svim kategorijama, osim u onoj najvažnijoj u kojoj stoji - 0:1. Udarci na gol 11:4, udarci u okvir 4:2. Posjed lopte je 50 % - 50 %. Može se reći da je Hajduk i više nego uspješno parirao Žutoj podmornici, pogotovo sredinom prvoga dijela kada je u nekoliko navrata zamalo stigao do vodstva. Ipak, španjolska je momčad postigla pogodak nakon nekolicine upitnih sudačkih odluka i Hajduku je sada potrebno četiri gola kako bi eventualno izborio prolaz protiv - nužno je i to napomenuti - mnogo bolje i kvalitetnije momčadi.

image

Latvijski sudac Andris Treimanis i Marco Fossati

ANTE CIZMIC Cropix

45‘ - Neće biti sudačke nadoknade i latvijski sudac šalje igrače na predah.

42‘ - Sjajan udarac! Livaja je izveo ovaj slobodnjak koji je sam i izborio, opet ta lopta prolazi samo par centimetara od vratnice...

41‘ - Cuenca ruši Livaju u zoni udarca.

image
ANTE CIZMIC Cropix

37‘ - GOL! I tko će sada pamtiti da je gol postignut nakon nove upitne sučeve odluke prema kojoj su Awaziem i/ili Fossati napravili prekršaj... U svakom slučaju, Mikanović nije uspio kvalitetno zatvoriti Pedrazu koji iz drugog pokušaja slabijom, desnom nogom od vratnice uspijeva zatresti mrežu. Nemoćan je tu Kalinić i Villarreal vodi 1:0.

PEDRAZIN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

33‘ - Dvije dvojbene situacije. VAR-a u ovoj fazi Konferencijske lige nema pa ne možemo vidjeti je li bio prekršaj na Biuku i je li Livaja zaista bio u zaleđu. Ipak, 33. minutu svakako će morati rastumačiti sudački eksperti.

30‘ - Pribrali su se malo Španjolci nakon furiozne Hajdukove dionice u kojoj su nekoliko puta ozbiljno ugrozili Reinu. Opasni su Chukwueze i Jackson koji ordiniraju po desnome krilu i stalna su napast posljednjoj liniji Splićana.

image
ANTE CIZMIC Cropix

25‘ - Coquelin ruši Krovinovića na samome rubu šesnaesterca, ali procjena latvijskoga suca bila je da tu nije bilo elemenata za prekršaj.

23‘ - Biuuuuk! Sjurio se ‘oršićevski‘ mladi hajdukovac prema Reini i opalio s ruba šesnaesterca, no španjolski se vratar nije dao iznenaditi.

22‘ - Coquelin s leđa ruši Grgića pa dobiva i on žuti karton.

20‘ - Mikanović u žaru borbe laktom udara Baenu i dobiva žuti karton.

18‘ - Chukwueze radi pomutnju u Hajdukovoj obrani, zatim daje povratnu do Pareja čiji udarac srećom odlazi visoko iznad gola.

image
ANTE CIZMIC Cropix

17‘ - Dvije velike Livajine prilike! Vidjevši da je Reina izašao dalje od svoga gola, gađao je sa samoga centra i malo je nedostajalo da to ide okvir... Bolji je Hajduk u ovoj fazi utakmice!

Samo dvadesetak sekundi kasnije još je jednom Livaja u prigodi, sjajno šutira s ruba šesnaesterca i prolazi taj projektil tik uz vratnicu!

16‘ - Sahitiiii! Lijepo si je driblingom otvorio prostor za udarac, a onda s 20-ak metara šutira, da bi Reina smireno uhvatio loptu u ruke...

image
ANTE CIZMIC Cropix

15‘ - I još jednom Livaja! Melnjak izvrsnom dijagonalom gura Livaju u prostor, a Cuenca ga u posljednji trenutak blokira!

12‘ - Prijeti Villarreal. Duga lopta na lijevu stranu, Pedraza je poslao oštru loptu u peterac, prošla je Awaziemu ispod noge, ali je Melnjak uspio izbiti daleko od gola.

10‘ - Fossati je opalio s 20-ak metara i u zgusnutom bloku pogodio - suigrača Sahitija...

8‘ - Livaaajaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Sahiti se driblingom rješava svojih čuvara i s 20-ak metara vrhunskim centaršutom pronalazi Livaju čiji udarac glavom s 13-14 metara prolazi tik uz desnu vratnicu! Reina je već bio svladan i samo je pogledom ispratio ovaj pokušaj... Žestoko otvaranje na Poljudu!

7‘ - Uzvraća Hajduk! Sahiti se sjurio po desnom krilu i uputio opasan centaršut koji se od nekoga odbija u vanjski dio mreže!

image
JAKOV PRKIC Cropix

4‘ - Još jednom Baena! Nakon kornera opet je sam opasni Baena, ovaj put njegov šut glavom s (još jednom) pet metara prolazi malo iznad grede... Nedostatak koncentracije mogao je skupo koštati Bijele u ove dvije šanse.

3‘ - Strašan zicer skida čudesni Kalinić!!! Melnjak teško griješi i predaje loptu u noge Jacksonu, senegalski napadač gura Baenu u šansu, a Španjolčev šut s pet metara fantastično brani Lovre Kalinić!

21.00: Počela je uzvratna utakmica na Poljudu. Sretno, Hajduče!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix


20.40: Prekrasna je atmosfera na Poljudu, bez obzira na rezultat i natjecateljsku važnost susreta, Split je već i prije početka utakmice pokazao kakva je nogometna sredina.

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

20.20: Večerašnji djelitelj pravde bit će 37-godišnji Andris Treimanis iz Latvije. Na FIFA-inoj je sudačkoj listi od 2011. godine, a Villarrealu je sudio dvaput. Oba puta (Spartak 2018. i RB Salzburg 2021.) Žuta je podmornica upisala pobjede.

image

Andris Treimanis

PHIL NOBLE Afp

19.40: Stigli su sastavi!

Valdas Dambrauskas odlučio se za provjerenu momčad, 11 igrača koje je najčešće stavljao u ovoj sezoni. Vidjet ćemo je li smislio kakve taktičke novitete za Španjolce, ali sastavom nikoga nije iznenadio.

Emery je na klupi ostavio Morena, kao prvog napadača i najveću zvijezdu momčadi. Međutim, na klupi je i Morales koji je u prvoj utakmici ‘uništio‘ Splićane igrom i golovima. Naravno, Španjolci imaju u rosteru 25 sjajnih igrača i momčad koja je na terenu iznimno je jaka. (Robert Šola)

Sjajna je atmosfera u Splitu uoči uzvratnog okršaja playoffa Konferencijske lige između Hajduka i Villarreala. Gostujućih navijača praktički danas niti neće biti na Poljudu, ali zato su Splićani opravdali status jednih od najboljih nogometnih navijača u Europi.

Riva je već nekoliko sati prije utakmice bila prepuna šalova, majica i drugih navijačkih simbola u svim varijantama, a kako to danas izgleda u Splitu, pogledajte u našnoj fotogaleriji. Na Poljudu se večeras očekuje 30.000 navijača.

image
DUJE KLARIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image

Bojan Ivošević

NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix

image
NIKOLA VILIC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix

image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix

Torcida najavila korteo uoči utakmice!

Hajduk večeras na Poljudu lovi čudo protiv Villarreala i plasman u grupnu fazu Konferencijske lige. Stadion je rasprodan (u onom obujmu u kojem može biti s obzirom na kaznu UEFA-e), a da bi atmosfera bila najbolja moguća Torcida je na svom službenom Facebook profilu objavila poruku za sve navijače.

"Pripadnici Torcide, navijači Hajduka!

Pred našim klubom danas je velika utakmica, a pred nama najvažniji zadatak - da Hajduku budemo najsnažniji vitar u leđa i 12. igrač s tribina!

Danas ne štedimo ni glasnice ni dlanove!

Okupljanje navijača je 4 sata prije početka utakmice (od 17:00 sati) ispred KNH Torcida odakle će krenuti veliki korteo do stadiona u 19:00 sati.

Svi sa šalovima i bilin majicama, do pobjede s poderanim glasnicama!!

Hajduče znaj, još nije kraj!", stoji u objavi Torcide.


Linker
26. travanj 2024 12:09