Ante Cizmic/Cropix
TUGA U SPLITU

VIDEO Nevjerica na Poljudu: Hajduk ispao iz Europe, pogledajte autogol koji je šokirao Bijele

Utakmicu Hajduka i Ružomberoka završila je minimalnom pobjedom Slovaka
Piše: Frane Maršić, SNObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 22:59

HAJDUK - RUŽOMBEROK 0:1 (Šarlija (a.g.) 7.)

HAJDUK: Lučić - Moufi (od 84. Antunović), Uremović, Šarlija ?, Melnjak (od 50. Diallo ?) - Rakitić (od 76. Krovinović), Pukštas - Sanyang ? (od 50. Kalik), Livaja, Sahiti (od 76. Durdov) - Trajkovski

RUŽOMBEROK: Fruhwald - Gabriel, Maly, Mojžiš ?(od 74. Maslo) - Gomola (od 87. Selecky), Lavrinčik, Luteran (od 74. Jackuliak), Madlenak (od 60. Domonkos) - Hladik, Chrien ?, Chobot (od 60. Mudry)

SPLIT - stadion Poljud. Sudac: Luca Pairetto (Italija).

Pogodak pogledajte OVDJE.


Hajduk se oprostio od Europe u trećem pretkolu Konferencijske lige domaćim porazom od Ružomberoka rezultatom 0:1, Gennaro Gattuso i njegovi nogometaši debaklom su okončali još jednu europsku sezonu.
Iznenađenje je uoči utakmice ponovno priredio Gattuso poslavši Aleksandra Trajkovskog na teren od prve minute.

Nije to bilo očekivano, ali se dalo naslutiti i prije utakmice. Trebao je startati i Niko Sigur, ali se ozlijedio na posljednjem treningu uoči utakmice. Na krilima su bili Sahiti i Sanyang, a Trajkovski je bio iza Marka Livaje. Priliku s klupe čekao je Filip Krovinović, a u vezi su radili Pukštas i Rakitić. Obrana i Lučić su standardno zauzeli svoje mjesto od prve minute.

Za primijetiti je bilo i prije utakmice da je teren na nekim mjestima izrazito suh, o čemu su Gattuso i Kalinić često govorili i ranije. Utakmici na Poljudu prisustvovali su i srebreni vaterpolisti te brončana Lena Stojković, a najzanimljiviji gost bio je izbornik Slovenije Matjaž Kek.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Gosti su se na početku susreta povukli i čekali svoje prigode preko prekida i kontri, a nakon kornera i traljave reakcije obrane Hajduka poentirao je Gabriel nakon što se lopta nekoliko puta odbijala, a Šarlija je potom matirao Lučića za šok na Poljudu u 7. minuti. Tri minute kasnije tukao je opasno Sahiti, ali je bio neprecizan. Pet minuta kasnije nered je napravio Sanyang, opasno tukao, ali mu je obranio Fruhwald, koji potom brani i Pukštasu s četiri metra. Gambijac je u toj akciji ozlijedio gležanj, ali je nastavio igrati i bio najopasniji od Bijelih u prvih 20 minuta.

Igrači Gennara Gattusa pravili su izrazito glupe prekršaje i time davali priliku gostima da prijete. Tukao je potom u dva navrata i Rakitić, koji je bio nešto slabiji no inače. Ne može se reći da Hajduk nije pokušavao, ali nedostajalo je koncentracije i preciznosti u završnici akcija, što je problem od početka sezone.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Priliku utakmice je za imao Livaja nakon kornera u 33. minuti, ali lopta odlazi tik uz vratnicu, da bi potom užasno reagirao u još boljoj situaciji. Da su napadači Hajduka bili na nivou, mogli su Bijeli sve okrenuti već do poluvremena, a umjesto toga je Trajkovski promašio gol u jedan na jedan situaciji. Hajduk je odradio najbolje poluvrijeme sezone, a bio je u rezultatskom zaostatku. Trajkovski i Livaja jednostavno su morali bolje rješavati situacije jedan na jedan s vratarom, a Fruhwald je doslovno izluđivao Bijele obranama.

Rano početkom nastavka Gattuso je u igru poslao Kalika i Dialla umjesto Sanyanga i Melnjaka, ali oni nisu donijeli nikakvu energiju. Hajduk je, za razliku od prvog dijela, izgledao tromo i ispuhano, a tek je Sahiti donosio energiju. U 62. minuti je tukao Kalik nakon pasa Trajkovskog, ali to je učinio jako loše. Totalno se raspala igra Bijelih kako se utakmica bližila kraju, a Slovaci nisu imali nikakve ambicije prema naprijed. Pokušao je Diallo u 72. minuti nakon kornera, ali bilo je to bezopasno.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kako se bližio kraj susreta bilo je sve više nervoze u redovima Hajduka. Bacili su Bijeli sve karte u napad u posljednjih 10 minuta, ali štekala je završnica i uopće dolazak u gol-šansu. Nisu se Bijeli uspjeli plasirati dalje i završavaju europsku sezonu kada se nitko nije nadao. Šokantno!

Šok i nevjerica na Poljudu, Hajduk je ispao iz Europe! Nije to bila dobra večer za Bijele, ispromašivali su se u prvom dijelu, bilo je pregršt prilika za ispraviti grešku Šarlije s početka utakmice koja je na kraju bila presudna. Zaista, kobna večer za hrvatske klubove, ispao je Hajduk, ispao je Osijek, dok će Rijeka put prema europskoj jeseni tražiti u doigravanju Konferencijske lige...

KRAJ UTAKMICE

90+9. Livaja s ruba šesnaesterca, korner za Hajduk!

90+6. Uremović je poslao "svijeću", nastao je metež pred golom, no Slovaci su se obranili!

90+2. Diallo je gađao desnom nogom, Kalik je dočekao loptu i zapucao, ponovno nije bilo ništa od te akcije.

90. ?

Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

85. Još jedna velika šansa! Livaja je probio desnu stranu i uposlio Trajkovskog na povratnoj, no nije napadač uspio na vrijeme reagirati, kao da nije očekivao loptu.

84.

Izmjena u Hajduku, izlazi Moufi, ulazi Antunović.

80. Sada je Pukštas srušen u kaznenom prostoru, Bijeli su tražili prekršaj, sudac je samo nastavio s igrom.

76. ⇔ Gattuso vuče nove poteze.

Izlaze Rakitić i Sahiti, ulaze Krovinović i Durdov.

image
ANTE CIZMIC Cropix

72. Hajduk se lagano budi, sada se zbio metež pred golom Slovaka, lopta je otišla u korner.

70. Kalik se buni, Hajduk traži kazneni udarac! Sudačka postava kaže da prekršaja nije bilo.

68. Mali pritisak Slovaka, drže loptu, kradu vrijeme, Hajduk ne djeluje uvjerljivo.

Navijači Hajduka i dalje vjerno bodre Bijele.

image
ANTE CIZMIC Cropix

62. Trajkovski je sjajno prošao po desnoj strani i uposlio Kalika pred golom, čiji udarac u bliži kut nije završio u okviru gola...

60. Sahiti se sjurio i gađao drugi kut s otprilike 18 metara, pucao je pokraj gola.

58. Sada je Moufi dočekao cntaršut Rakitića i prebacio na drugu stranu. Tamo je bio Livaja, ali nije stigao na vrijeme reagirati.

56. Hajduk u drugom dijelu za sada nije toliko dominantan. Još uvijek čkamo prvu izglednu priliku, a gosti sve više vremena provode na suprotnoj strani od svog gola.

Reakcija na jednu od brojnih prilika Hajduka u prvom dijelu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

51. Sada je Ružomberok imao izglednu situaciju, izašli su Slovaci u kontru, ali nisu uspjeli kombinatorikom doći do gola Hajduka.

50. ⇔ Izmjene u Hajduku, izlaze Bamba i Melnjak, ulaze Kalik i Diallo.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Lopta neće i neće u gol. Odigrao je Hajduk kvalitetno poluvrijeme, nanizao pregršt prilika, no gosti su svoju jedinu iskoristili, tj. Šarlija je svojom intervencijom osigurao vodstvo za Slovake. Ako Bijeli nastave s ovakvom igrom i poprave realizaciju trebali bi imati dovoljno za slavlje u ovoj utakmici...

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+3. Nova nezgoda u petercu Hajduka, korner je rezultirao refleksnom obranom Lučića.

45+2. Bamba je ponovno bio u izglednoj poziciji, no do udarca nije došlo.

45. ?

Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

44. Hajdukovci i dalje kombiniraju pred kaznenim prostorom, sada je Trajkovski uposlio Pukštasa, no njegov ubačaj u sredinu nije našao nikoga.

Stižu nam novosti iz Atene: AEK je svladao Noah s 1:0 u uzvratu, ali to nije bilo dovoljno Grcima za potpuni preokret. Armenski klub slavio je 3:1 u prvoj utakmici i osigurao play-off rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Upravo će Armenci biti suparnik pobjednika dvoboja između Hajduka i Ružomberoka.

Prva utakmica na rasporedu je već u utorak, a uspiju li Splićani pobijediti Slovake, onda bi se njihov dvoboj protiv Varaždina - koji je zakazan za nedjelju - automatski odgodio.

Pritišće Hajduk silovito, ali lopta za sada neće u mrežu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

39. Dvostruka obrana Fruhwalda! Što radi gostujući vratar...

Sada je obranio pokušaj Livaje, na odbijenojk lopti pucao je Melnjak s poda, no Fruhwald radi čuda na golu!

38. Utješna činjenica za Hajduk, izgleda da je Trajkovski bio u zaleđu tijekom proigravanja Livaje.

37.

Fantastična akcija Hajduka, Livaja je "loptom s očima" proigrao Trajkovskog koji je bio sam, neometan pred suparničkim vratima, no gađa pokraj gola! Najbolja prilika na utakmici...

34. Sahiti je istrčao kontru i sjajno uposlio Livaju koji je iz dobrog kuta probao savladati Fruhwalda, no ni ovoga puta lopta neće u mrežu.

32. Rakitić šalje loptu iz kornera, Livaja se izborio i zapucao glavom, otišlo je malo pokraj gola! Još jedna velika prilika...

Gennaro Gattuso dobio je ovacije splitskih tribina uoči utakmice, a Poljud je tako jasno pokazao što misli o Talijanu nakon što je tjedan obilježio "slučaj Perišić".

image
ANTE CIZMIC Cropix

30. Nova gužva u kaznenom prostoru Ružomberoka, Šarlija nije uspio zahvatiti loptu nakon kornera, u nastavku akcije Sahiti puca visoko iznad gola.

26. Pokušaj Rakitića s ruba šesnaesterca, udarac je otišao iznad gola.

21. Bamba ponovno važe po desnoj strani, okušao se udarcem u bliži kut, no brani Fruhwald.

image
ANTE CIZMIC Cropix

19. Još jedna dobra šansa za Hajduk, no opet je nedostajalo mirnoće u završnici, Pukštas nije stigao reagirati.

Evo i Torcidine koreografije prije utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

15. ⚠ Velika prilika za Hajduk!

Bamba je odličnim potezom izbacio obranu, na odbijenoj lopti bio je Pukštas i zapucao ogroman zicer iz velike blizine!

13. Šarlija se vratio na teren, izgleda da će za sada biti uredu. Prpić se svejedno i dalje zagrijava.

11. Još jedan potencijalan problem za Hajduk, Šarlija je izgleda izvrnuo gležanj...

9. S druge strane u izglednoj prigodi se našao Sahiti, ali pucao je visoko iznad gola.

Šarlija je loše reagirao u svom petercu i zatresao vlastitu mrežu... Šok na Poljudu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

7.GOL! Ružomberok zabija iz prekida!

7. Oštar ubačaj pred vrata Hajduka, nije to bilo najbolje očišćeno, slijedi korner za goste.

5. Bamba je lijepo probio po desnoj strani i poslao loptu u sredinu, no nitko se nije nšao u tom prostoru.

3. Prva dobra akcija Hajduka. Rakitić je poslao dijagonalu za Sahitija, Melnjak je prošao po lijevoj strani, ali lopta nije došla do nikoga u sredini.

1. Počela je utakmica na Poljudu!

20.40 Navijači su spremni za Hajdukovu utakmicu sezone.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

20.00 Dalmatinski portal navodi da Niko Sigur nije u sastavu zbog ozljede zadnje lože koju je zadobio na posljednjem treningu.

19.47 Stigli su sastavi za utakmicu. Trener Gattuso odlučio se za nešto ofenzivniju varijantu. Na klupi je ostao Filip Krovinović, Trajkovski će preuzeti ulogu u špici, dok će Livaja biti desetka iza napadača.

Najavu piše: Zdravko Reić

Hajduk u jeku opasne turbulencije zbog ipak naprasnog odlaska Ivana Perišića, igrača koji je zajedno s Markom Livajom i Ivanom Rakitićem trebao biti svojevrsni garant proboja "bijelih" do toliko željenog europskog dometa, plasmana u grupno natjecanje Konferencijske lige, ima zadatak izvesti logični korak u trećem pretkolu kvalifikacija protiv Ružomberoka i pobjedom osigurati novu rundu doigravanja za Europu. Poslije svega što se događalo u uvertiri uzvrata sa slovačkim klubom splitska momčad ima neporecivi imperativ pobjede kako bi se na Poljudu kako tako stvorila pozitivna atmosfera.

Kvaliteta je tu

Još tamo u Ružomberoku bilo je jasno da je Hajduk znatno kvalitetniji protivnik, stoga je nekako normalno tražiti uspjeh. Bilo bi to šesti put da je splitska momčad došla do doigravanja, dakle nadomak elitnog natjecanja. U preostalih šest utakmica trećeg kola kvalifikacija Hajduk je u pet navrata zapeo i to odreda na gostovanjima, dok su "bijeli" jednom doživjeli eliminaciju na Poljudu i to protiv Stoke Cityja. Zato bi neuspjeh protiv Ružomberoka značio pravo sramoćenje. Doslovno tako.

Uostalom u razgovoru s novinarima Filip Uremović otvoreno je najavio:

- Mi smo bolji, kvalitetniji, imamo sve adute da se plasiramo dalje. Nemamo osjećaj pritiska, znamo da smo bolji.

Trener Gattuso je bio ponukan uvodno još jednom osvrnuti na svoj odnos sa Perišićem, po njemu postoji samo jedna istina, a to je da je Perija, uz napomenu Talijana ga kao igrača iznimno cijeni, od starta pokazao svoje namjere, to da želi otići…

- Uvijek sam osjećao respekt prema Perišiću, zato sam prihvatio da s nama trenira, dao sam mu najprije 25, pa 35, onda 65 minuta, ali moj fokus je na 25, 26 igrača prema kojima moram biti pošten. Kad sam prihvatio posao u Hajduku jedini zahtjev koji sam postavio pred igračima bilo je pitanje discipline, to je za mene fundamentalno.

A što se tiče zadatka u duelu sa slovačkim klubom Gattuso računa na pobjedu. Napomenuo je:

- To je naša obveza prema navijačima. Na našu žalost gledatelji ne igraju, oni nas maksimalno podržavaju i to na jedan predivan način, pomažu nam da igramo tako kako bismo ispunili njihove zahtjeve. Tu se javlja pritisak, ali je on pozitivan, motivirajući…

Talijanski trener je i ovom prilikom pokazao svoju agresivnu kob, on ne trpi igrače, koji se - slikovito je objasnio - ponašaju kao da je to igra na ulici, nekoj livadi, ono na takozvane "male branke". S tog aspekta dade se zaključiti da je Ringhio u stvari pravi dar za igrački kadar Hajduka, njihov gonič koji ih tjera da treniraju punom snagom, isto tako se ponašaju na utakmicama za bodove.

Vjeran načelima

Što se tiče sastava Talijan je ostao vjeran svojim načelima, a to je da ne odaje kome će pokloniti povjerenje za početnu jedanaestoricu. A na pitanje, hoće li protiv Ružomberoka od početka zaigrati Aleksandar Trajkovski, stigao je odgovor:

- To ćete vidjeti sutra…

Lako je zamisliti da je Trajkovski potreban kako bi Marko Livaja lakše djelovao, ali je upitno koliko je Makedonac, toliko puta ozlijeđen, pa automatski fizički nedovoljno moćan za svih 90 minuta na terenu. Zato je logičnije da će kao i na prošloj utakmici Trajkovski biti korišten u finišu utakmice. No, jedno je sigurno, u momčad se vraća Nico Sigur i tu u veznom redu, u tandemu s Ivanom Rakitićem. Također, po naravi trenera, on neće odustati od forsiranja Anthonyja Kalika bez obzira na stalne primjedbe kako su, u fazi konstrukcije igre, njegove kvalitete ograničene.

Linker
15. rujan 2024 23:13