RONALD GORSIC Cropix
KONFERENCIJSKA LIGA

VIDEO: Očajni Dinamo izgubio u Prištini, Ballkani slavio nakon katastrofalnih pogrešaka Modrih

Modri su u 2. kolu KL-a prikazali jako lošu izvedbu na stadionu Fadil Vokrri
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 05. listopad 2023. 20:54

BALLKANI - DINAMO 2:0 (Kryeziu 44., Hamidi 83.)

BALLKANI: Kolici ? - Thaqi, Jašanica, Dellova, Trashi - Zyba, Kuč ?, Ismajlgeci (od 65. Talaj) - Gripshi (od 87. Halili), Berisha (od 65. Hamidi⚽ ?), Kryeziu ? ⚽ (od 71. Limaj)

DINAMO: Nevistić - Moharrami, Šutalo, Perić, Mihajličenko (od 79. Marin ?) - Mišić, Bulat (od 66. Sučić) - Menalo (od 46. Emreli), Baturina, Vidović (od 66. Halilović) - Kulenović

PRIŠTINA - stadion Fadil Vokrri. Gledatelja: 9,800. Sudac: Atilla Karaoğlan (Turska).



Ne znamo možemo li napisati s obzirom kako je oslabljeni Dinamo izgledao u Prištini da je to senzacija, ali poraz Jakirovićevog društva ipak je iznenađenje. Ballkani je sigurno došao do svoje najveće pobjede s obzirom na ranking klubova, a Modri su doživjeli po istom kriteriju jedan od najtežih europskih poraza.

Dinamo je zaista debelo razočarao, nije alibi to što je igrao bez mnogo ozlijeđenih igrača. Modri jednostavno ne smiju izgledati kao u četvrtak, ne smiju tako gubiti svoj teško stečeni europski image. Eto, nakon poraza na Poljudu, Modri su doživjeli drugi uzastopni poraz, teška su vremena u Maksimiru. Ovaj prištinski poraz teško će i dugo boljeti, Dinamo je poražen i u trećem razredu europskog nogometa, a cilj je bio prvo mjesti u skupini. Ovakav Dinamo kakav smo gledali miljama je daleko od tog cilja, ovakav Dinamo nema neku vrijednost.

image
SOFASCORE

Prvo uzbuđenje zabilježili smo na samom startu utakmice kad je Kryeziu odlučio biti glumac pa je želio prevariti suca simuliranjem pada u šesnaestercu. Nije prošao glumačku audiciju, sudac mu je pokazao žuti karton. Navijači domaćih su naravno protestirali, a posebno je glasan u prosvjedu bio jedan druker domaćih koji je sjedio kraj novinarske lože, došao na utakmicu s Hajdukovim šalom i svako malo je vikao: ‘Hajduk živi vječno‘.

Mihajličenko je pak skuhao šansu za domaćina nakon sedamnaest minuta igre. U driblingu je izgubio loptu, Beriša ga je ‘opljačkao‘, ali njegov udarac Nevistić je obranio. Gledali smo baš onakvu utakmicu kakvu smo predviđali. Ballkani nije bio impresioniran Dinamom, pokušavao je napadati, postići pogodak ali je njihova igra djelovala pomalo divlje, znali su ispasti iz formacije, geometrija igre nije im bila jača strana. Ali djelovali su opasno, najviše preko bokova.

image
RONALD GORSIC Cropix

Moharrami i Mihajličenko nisu baš bili u formi, djelovali su nesigurno. Blago rečeno. Malo oštrije rečeno, bili su jako, jako loši, nevjerojatno kako su im protivnički igrači zalazili iza leđa, pogotovo Moharamiju. Modri su naoko sve dobro kontrolirali, ali nisu prema naprijed napraviti nešto više, makar je bilo nekih situacija koje su se u završnici morale bolje odraditi.

Nakon pola sata igre prvu konkretniju situaciju za Dinamo vidjeli smo nakon pola sata, kad je Marko Bulat opalio s nekih dvadesetak metara, ali je lopta za pola metra promašila cilj. Nešto kasnije su Kuc i Kreyziu probali također udarcima, probao je i Mihajličenko, ali svi ti pokušaji nisu bili dovoljno precizni i nisu predstavljali neke istinske opasnosti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Najbolju priliku Modri su imali u samoj završnici prve dionice. Nakon dugog napada, lopta je stigla do Moharramija, ovaj je pucao s nekih 12 metara, lopta je prošla kroz šesnaesterac, nitko je nije stogao ‘potvrditi na drugoj stativi‘. A onda je Ballkani - poveo! Duga lopta preletjela je modru obranu, stigla je do Kreyziua koji se ubacuje u šesnaesterac i - pogađa! Pomoćni sudac je mahnuo zaleđe, ali nakon VAR provjere glavni sudac je pokazao na centar za ludo slavlje domaćih. Modri su tako primili pogodak baš u nezgodnom trenutku, u samom smiraju prve dionice.

image
RONALD GORSIC Cropix

Pred start drugog poluvremena u Prištini je počela padati kiša, teren je postao sklizak. Modri su odmah pokušali agresivno, jače stisnuti domaćine. međutim, osim ubačaja u šesnaesterac, i dalje su Jakirovićevi dečki bili napadački deficitarni. Zanimljivo je bilo nakon deseta minuta igre u drugom dijelu, Vidović je ubacio jednu loptu iskosa, ali obrana domaćih uspjela je riješiti ovaj rebus. Jakirović se onda odlučio na izmjene kako bi momčadi dodao malo energije, ušli su Sučić i Halilović, izašli Bulat i Vidović, a Martin Baturina se iz srca vezne linije prebacio na lijevo krilo.

Što se utakmica približavala kraju, tribine su sve jače bodrile Ballkani, namirisale su da se moglo dogoditi veliko iznenađenje. Modri su u potrazi za poravnanjem imali loptu više u nogama, stiskali su, ali bez uspjeha, nije se mogao probiti dupli blok Kosovara. No, mogli su domaći. Šutalo je pogriješio poput početnika i Dinamo je zaronio u novi poraz.

image
RONALD GORSIC Cropix

Jedno je sigurno, Sergej Jakirović večeras će morati odgovarati na neugodna pitanja. Uključujući i ono o mogućem otkazu.

Hvala vam što ste bili s nama u prijenosu uživo, u nastavku večeri donosimo vam sve reakcije i komentare na Dinamov poraz.

image
GORAN MEHKEK Cropix

? Evo kako ste vi doživjeli Dinamov poraz:

"Dakle, sad je sve jasno. Šimić je doslovno uništio Dinamo, a Barišić mu je to omogućio. Jedina ispravna stvar nakon ovoga su momentalni otkazi." (Igor Zrnić)

"To je prava slika Dinama." (Jure Grbavac)

"Uvijek nezgodni Ballkani." (Nikola Simonović)

"Profa Jakire, jesu li to bila još dva zalutala metka danas, što kažeš?" (Matias Lovrić)

Dinamo je s prvog pao na treće mjesto u skupini C, a u idućem kolu stiže mu najjači suparnik, Viktoria Plzeň.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

KRAJ UTAKMICE!
Modri su izgledali neprepoznatljivo u Prištini. Momčad koja je bila desetkovana izostankom brojnih prvotimaca ipak nema izlika za ovakvo katastrofalno izdanje kojim se ugrožava Dinamov renome. Nadajmo se da će u nastavku Konferencijske lige Jakirović resetirati sastav i vratiti ga na stare staze.

90.'+1. Dellova sa samo dva metra ne uspijeva zatresti mrežu, omeo ga je u posljednji trenutak Moharrami... Trajala je tiha VAR provjera, ali srećom kazneni udarac nije dosuđen.

90. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87. ⇔ Ulazi Halili umjesto Gripshija.

Dinamo izgleda potpuno bezvoljno, pokislo i rezignirano.

83. GOL!

Džoker s klupe Hamidi zabija nakon katastrofalne Šutalove greške!

Dinamov ga branič nije dobro zagradio, poskliznuo se i prepustio posjed, što koristi Hamidi i pored nemoćnog Nevistića zabija za 2:0! Nije to mogao stići zatvoriti ni Perić, kakav fijasko u Prištini...

? Usput je ofenzivac Ballkanija dobio i žuti karton zbog skidanja dresa, ali sigurno ga za to nije briga...

82. ? Vratar Kolici zbog zadržavanja igre također ulazi u bilježnicu turskoga suca.

Je li propustio šansu? Sandro Kulenović dobio je večeras Jakirovićevo povjerenje, ali ostao je praktički nevidljiv. Barem zasad...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

80. ? 'Požutio' je Mahir Emreli zbog grubog starta na Trashiju.

79. ⇔ Jakirović sve karte baca u napad. Ulazi Antonio Marin umjesto Mihajličenka.

76. Nakon dugo vremena kvalitetna šansa Modrih! Halilović i Kulenović izigrali su protivničku obranu, na kraju Halilovićev udarac uz pomoć bloka brani Kolici.

Nakon Marina Tomasova, i Domagoj Vida večeras trese mrežu u europskim natjecanjima. Upravo je AEK-u donio izjednačenje protiv Ajaxa u Europskoj ligi.

Pogodak pogledajte ovdje.

Martin Baturina večeras zbilja teško dolazi do izražaja kraj Ballkanijevih igrača.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

71. ⇔ Nova promjena u momčadi Ballkanija - Vesel Limaj umjesto strijelca zasad jedinog pogotka Almira Kryeziuja.

70. Probudili su se sad i domaći navijači, traže drugi pogodak Ballkanija, dok Dinamo kreće u novi napad sa svoje polovice.

Sadegh Moharrami večeras djeluje vrlo zbunjeno.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

66. ⇔ Jakirović u igru šalje Tibora Halilovića i Petra Sučića, izaći će Vidović i Bulat.

Dvije zamjene i kod Ballkanija. Ulaze Hamidi i Talaj umjesto Berishe i Ismajlgecija.

62. Neće pa neće. Moharrami je solo-akcijom izazvao pomutnju u protivničkom šesnaestercu, na kraju gubi loptu bez prekršaja. Jakirović sprema nove zamjene.

Može li kapetan Mišić preuzeti kormilo i izvući posrnuli modri brod u Prištini?

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

56. Zamalo autogol Ballkanija! Vidović se sjurio u šesnaesterac i dao povratnu u peterac gdje u posljednji trenutak Jašanica skreće to u korner... Izgledalo je kao da je već pogodio vlastitu mrežu!

U Konferencijskoj ligi je Beşiktaş upravo poveo 2:0 protiv Lugana, a Slovan Bratislava probio je obranu Olimpije u Ljubljani. Minimalnu prednost drže i Gent protiv Maccabija iz Tel Aviva, Club Brugge u gostima kod Bodø/Glimta te Zorja kod Breiðablika.

52. Mišić šutira izvana pored gola. Jedan jedini udarac u okvir gola imaju Modri u ovih pedesetak minuta.

Kratki pogled na ostale utakmice. U Europskoj ligi Marseille vodi 2:1 protiv Brightona, dok Atalanta drži 2:0 na gostovanju kod Sportinga (Pašalić je na klupi).

Freiburg je izjednačio protiv West Hama (1:1), isti je rezultat trenutačno i na utakmici Betisa i Sparte Prag. Minimalno vodstvo drže Ajax kod AEK-a, Olympiacos kod Bačke Topole te Sturm kod Rakowa. Aris i dalje vodi 1:0 protiv Barišićevih Rangersa.

50. Osjeti se blaga, lagana inicijativa Dinama, premda je to daleko od onih izdanja modroga sastava na koje smo navikli.

Iako ste ga gotovo jednoglasno proglasili najlošijom karikom Modrih, Bogdan Mihajličenko i dalje ima Jakirovićevo povjerenje.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

46. ? Vraćamo se u Prištinu u kojoj lijeva gusta, dosadna kiša.

Sergej Jakirović napravio je jednu izmjenu, ušao je Mahir Emreli umjesto Luke Menala.

? Pitali smo vas kako vam je izgledao Dinamo u prvih 45 minuta. Evo komentara...

"Katastrofa. Nikad gori." (Vlado Dolčić)

"Kao da igra Črnomerec protiv Gajnica..." (Zdenko Horvat)

"Ovo je sramota. Dinamo bi trebao nekome platiti da uzmu Moharramija i Mihaljičenka. A pustio bih bez oštete Emrelija, Marina i još par njih. Ne znam je li smiješno ili žalosno kako igra Mihajličenko. Isti je i Moharrami." (Smiljko Mandić)

"Bišćan je bio doktor znanosti za ovog zalutalog trenera Jakirovića." (Valdi Božić)

"Vrlo dobra igra Dinama. Jedini koje treba mijenjati su Moharrami, Šutalo, Perić, Mihajličenko, Mišić, Baturina, Bulat, Menalo, Kulenović, Vidović..." (Dalibor Mađarić)

Blago rečeno, niste zadovoljni...

Ovako izgleda statistika nakon prvog dijela. Jedan jedini udarac u okvir upisao je Dinamo...

image
SOFASCORE

? Komentar Dražena Krušelja iz Prištine:

"Dinamo ima za nijansu više tehnike i vještine, a Ballkani za dvije nijanse veću ambiciju i energiju. Na kraju poluvremena domaćin je golom naplatio svoju želju.

Dinamov napad, točnije Kulenović i Menalo, izgleda anonimno, izgubljeno. Mihajličenko je paničario, bio je kandidat za novu brzu izmjenu. Više od pogleda na semafor Jakirovića će zaboljeti glava kad pogleda prema klupi, gdje nema pravog džokera."

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Modri sastav i dalje djeluje kao da se 'traži'. Izostankom brojnih prvotimaca Jakirović je na travnjak poslao momčad koja dosad nije, a vjerojatno više nikad i neće igrati zajedno. Nedostaje tu krvi i mesa, što su iskoristili igrači Ballkanija i šokantnim pogotkom poveli na stadionu Fadil Vokrri. Dinamo će morati zaigrati mnogo ozbiljnije u nastavku.

45. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44. GOL!

Ballkani vodi, Kryeziu iz silovitog voleja para Dinamovu mrežu!

Ali turski sudac poništava pogodak zbog zaleđa... Pričekajmo.

Ipak gol! Mihajličenko je ostao zadnji namještajući neuspjelu ofsajd-zamku.

image
RONALD GORSIC Cropix

41. Izveli su Modri pravo 'rukometno' prebrojavanje koje je završilo Moharramijevim oštrim udarcem i novim kornerom - petim. Ballkani unatoč inicijativi ima 'nulu' u rubrici udaraca iz kuta.

35. Uspavanku u Prištini prekinuo je projektil kapetana Kuča koji je prohujao pored Nevistića i izazvao kakvu-takvu reakciju publike.

? Kronični je nedostatak uzbuđenja, što je prilika za nekoliko vaših komentara...

"Kako igraju, bit će 1:0 za Dinamo." (Darko Čališ)

"Kulenović predodređen za najlošijeg igrača na terenu. Nešto slično poput Livaje u reprezentaciji." (Ivan Bošnjak)

"Jakirović će završiti kao Bišćan." (Vlado Barbarić)

"Bio je čisti penal za Ballkani." (Vasilij Zajcev)

31. Raspoloženog Vidovića nije dobro pratio Mihajličenko. U nastavku akcije Bulat opet pokušava izvana - neprecizno.

25. Bez većih uzbuđenja u Prištini. Neobičan sastav Sergeja Jakirovića kao da se još uigrava na travnjaku.

Dinamo je odigrao 17 utakmica ove sezone, prije odlaska na Kosovo, a samo u dvije nisu postigli barem jedan pogodak: na Maksimiru protiv Gorice (3. kolo HNL-a) i na Poljudu protiv Hajduka (10. kolo HNL-a).

19. Uzvraća Bulat na drugoj strani, i on gađa preko vrata premda ga je Kulenović čekao na drugoj vratnici.

18. Novi pokušaj Ballkanija, Trashi gađa s dvadesetak metara preko gola.

17. Evo i prvog udarca u okvir! Berisha dalekometnim pokušajem nije uspio iznenaditi Nevistića, međutim morao bi Dinamo malo zbiti redove...

17. ? Kapetan Kuč ulazi u sučevu bilježnicu zbog prekršaja na Menalu. I dalje traje visok presing Ballkanija.

U tijeku je osam utakmica u Europskoj ligi te sedam u Konferencijskoj.

Golovi zasad padaju samo u jačem natjecanju. Rangersi s Bornom Barišićem u prvoj postavi gube kod Arisa 0:1, dok je na dvoboju Betisa i Sparte Prag već 1:1. Poveo je i Olympiacos u gostima kod Bačke Topole te West Ham kod Freiburga.

13. Kulenović pada u duelu s protivničkim braničem, trajala je tiha VAR provjera, ali nije bilo govora o najstrožoj kazni.

10. Komorna je atmosfera na stadionu Fadil Vokrri, očekivali smo više od domaćih navijača. Dinamo se još traži i zasad s 'pola snage' odbija stalne napade Ballkanija.

7. Evo napokon i odgovora Modrih... Na Bulatov ubačaj iz kornera visoko skače Perić, no nije to zahvatio glavom kako je namjeravao.

3. ? Kryeziu u duelu s Moharramijem pada u šesnaestercu Dinama i domaći traže jedanaesterac!

Srećom, koncentriran je turski sudac i daje kosovskom krilnom napadaču žuti karton zbog simuliranja.

2. Već u drugoj minuti, iz situacije koja je mirisala na zaleđe, Kryeziu ubacuje s lijeve strane - nikome.

1. ? Počela je utakmica na stadionu Fadil Vokrri! Glavni je sudac 37-godišnji Atilla Karaoğlan iz Turske. Sretno, Modri!!!

18.41 Igrači su izašli na teren, sve je spremno za početak utakmice!

18.39 Zašto se Jakirović u napadu odlučio za Kulenovića? Evo što kaže naš reporter Davorin Olivari.

"Nakon ozljede Petkovića i bolova u nozi Drmića, bilo je pitanje hoće li u špicu Emreli, 'all round' napadač ili Kulenović, klasični centarfor. Očito je Jakirović došao do saznanja da mu je protiv Ballkanija potrebniji napadač tipa Kulenovića. Ove sezone Kulenović je za Dinamo samo jednom bio u udarnom sastavu, protiv Ponikvi u Kupu, tu je utakmicu odigrao svih 90 minuta postigavši gol.

U HNL-u je protiv Rudeša igrao 27 minuta, protiv Hajduka 16, a u prvom kolu Konferencijske lige 17 minuta... Njegovo postavljanje u udarni sastav ipak predstavlja svojevrsno Jakirovićevo iznenađenje."

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

18.35 U drugom ogledu skupine C, Viktoria Plzen slavila je u Astani s 2:1. Sjajan pogodak za domaćina postigao je Marin Tomasov.

Pogodak pogledajte OVDJE.

Igrači su upravo odradili zagrijavanje. Na slici: Boško Šutalo.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

18.12 Trener Ballkanija je Ilir Daja, koji se susreo s Dinamom 2017. Albanac je tada bio trener Skenderbeua, a s Modrima su se susreli u četvrtom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu, kada je albanska momčad prošla dalje zbog gola u gostima u Maksimiru (1:1), dok je u uzvratu bilo 0:0.

18.05 U tijeku je druga utakmica skupine C između Astane i Viktorije Plzen. Do kraja je još 15 minuta, gosti vode 2:1 i na putu su prema drugoj pobjedi.

Svi golovi pali su u drugom dijelu; Astana je povela preko našeg Marina Tomasova, a onda primila dva gola u razmaku od tri minute.

Gol Tomasova iz 51. minute pogledajte ovdje.

18.05 Kladionice daju Dinamu veće šanse za pobjedu (koeficijent 1.75), dok bi pobjeda domaćina bila iznenađenje (5.50).

17.49 U Prištini su večeras ugodna 22 stupnja, vrijeme je poluoblačno, a temperatura bi tijekom utakmice trebala pasti za nekoliko stupnjeva. Uvjeti za igru će biti idealni.

17.41 Evo i sastava Dinama. Sergej Jakirović u napadu se odlučio za Sandra Kulenovića, dok Emreli čeka priliku s klupe.

17.00 Uoči utakmice, naš reporter razgovarao je s predsjednikom Nogometnog saveza Kosova, Agimom Ademijem.

- Suradnja s HNS-om je odlična. I kad je predsjednik bio Davor Šuker i sad kad je Marijan Kustić. Naš i hrvatski nogomet su povezani od dana kad je trener u Prištini bio Ćiro Blažević. On nas je povezao. Kad smo bili primani u FIFA-u, HNS je bio uz nas, glasovao za nas. Uvijek nam je bio podrška, uvijek su ljudi iz vašeg Saveza pitali što nam treba.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

16.40 Dobar dan, dragi čitatelji!

Za malo više od dva sata (18.45) počinje dvoboj u Prištini između Ballkanija i Dinama u drugom kolu skupine Konferencijske lige. Nakon poraza u Splitu, Modri traže povratak pobjedama, ujedno, i drugi trijumf u ovogodišnjem izdanju natjecanja, nakon što su u prvom kolu svladali Astanu (5:1).

image
SOFASCORE


Drugi dvoboj skupine, između Astane i Viktorije Plzen, počeo je u 16.30 sati.

Linker
19. svibanj 2024 17:35