IVAN PERIC Cropix
ZAOSTATAK JE BIO PREVELIK

VIDEO: Osijek preokretom do utješne pobjede za oproštaj od Europe, Nejašmić, Caktaš i Gržan strijelci

Osijek je na kraju junački pao unatoč 3:2 pobjedi i ispao iz Europe
Piše: SN, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 18:50

OSIJEK - ADANA DEMIRSPOR 3:2 (Nejašmić 43., Caktaš 59., Gržan 83./Sari 31., 90)

OSIJEK:Malenica - Gržan, Barišić, Mrktčjan, Guedes- Brlek?, Nejašmić (Omerović 73.) - Bukvić (Jugović 73.), Caktaš (Pušić 63.), Lovrić?(Špoljarić 80.), Mierez(Hiroš 80.)

ADANA DEMIRSPOR: Karačić - Svensson, Güler, Gravillon, Rodrigues - Stambouli(Tokoz 75.), Akbaba - Sari⚽, Belhanda(Nani 63.), Akintola(Erdogan 63.) - Ndiaye (Niang 46.)

Golove iz Osijeka možete pogledati OVDJE.


Čudo na Opus areni nije se dogodilo, nije Osijek u uzvratu nadoknadio minus četiri s koliko se vratio iz Turske, ali se od Europe oprostio sa stilom. Apsolutno zasluženom pobjedom nad Adana Demirsporom Bijelo-plavi su samo potvrdili kako su prije tjedan dana imali lošu večer.

Osijek nakon 1:5 u Turskoj nije imao što za izgubiti i od prve minute je bilo jasno kako će bijelo-plavi jurnuti po rani pogodak koji bi im dao jak vjetar u leđa u ostvarivanju nemoguće misije. Igra se odmah preselila na polovinu terena turske momčadi, stisnuli su bijelo-plavi igrače Adane u krilo njihova vratara. I sebi i drugima nogometaši Osijeka odlučili su dokazati kako mogu puno bolje od onoga što su pokazali u posljednje dvije utakmice. Iako tribine nisu bile popunjene kao na prve dvije utakmice, na Opus areni se orilo, atmosfera nije bila ništa slabija. A ova momčad tu potporu apsolutno zaslužuje, kao i pljesak s kojim je ispraćena s terena po završetku utakmice.

U 8. minuti Karačić je morao prvi puta intervenirati nakon odmjerenog udarca Bukvića s kojim je obrana Adane bila na velikim mukama, s nekoliko driblinga odmah na početku utakmice dao im je odmah do znanja kako je raspoložen za igru. U Turskoj je gruzijski sudac presudio bijelo-plavima, priznao dva gola Demirsporu koja nisu smjela biti priznata, a nisu se Osječani usrećili ni s Englezom Brooksom koji je doslovno svaki kontakt kakav u Premierligi mora puštati, na Opus areni sudio. Naravno kako takav kriterij nije išao u korist momčadi koja juri rezultatski zaostatak, štoviše prijetio je taj kriterij posve iz takta izbaciti nogometaše Osijeka čiji pritisak nisu primirila ni dva rana žuta kartona Lovriću i Bukviću. U 18. je nakon kontranapada uslijedio udarac Caktaša, ali izravno u vratara Adane. Desetak minuta kasnije Caktaš je opet pucao nakon sjajnog prodora i driblinga Nejašmića, ali ovaj puta iznad vratnice. I to je bila razlika između dvije momčadi. Adana je prije tjedan dana u Turskoj zabila iz prvog udarca u okvir, a to je isto učinila u Osijeku. Nakon jedne izgubljene lopte na sredini terena Belhanda je sjajno asistirao najboljem pojedincu utakmice otprije tjedan dana Sariju, a ovaj je ubio svaku nadu bijelo-plavima. Bolja momčad našla se tako u rezultatskom zaostatku. Naravno kako je taj gol utjecao na Osijekovu igru, nestalo je odjednom one agresivnosti koju je gurala nada kako mogu preokrenuti utakmicu. Ali samo nakratko. Gol Nejašmića vratio je krv i u momčad i na tribine. Na tom impulsu Osijek zamalo zabio i drugi gol, ali Mrktčjan nije dobro zahvatio loptu nakon još jednog odličnog Lovrićevog ubačaja. Osijek je po viđenom nakon prvog dijela apsolutno zaslužio više od tih 1:1 s koliko se otišlo na odmor.

U nastavku je prva šansa, odmah u uvodnim minutama, bila ona gostiju, opet je dobro otpucao Sari, ali Malenica još bolje obranio. Činilo se kako su Bijelo-plavi u nastavku "spustili gas", izostalo je visokog presinga s kojim su se u prvom dijelu nogometaši Dermispora teško nosili. Pa ipak Osijek je uspio preokrenuti rezultat. Karačić je u 59. bio na "streljani", obranio je dva nezgodna šuta Lovrića, a naposljetku se lopta odbila do Caktaša koji zabija za vodstvo bijelo-plavih. U tim trenucima ostalo im je još pola sata da zabiju tri pogotka, bez nadoknade vremena, i tako makar odvedu utakmicu u produžetke. U 68. minuti ugasila su se svjetla na Opus areni, ali ovaj puta razlog nije bio light show kakav je uobičajen na pred izlazak momčadi na teren ili pogotka. Na trenutak, na svega nekoliko sekundi nestalo je struje na stadionu, no rasvjeta se automatski prebacila na pomoćni agregat. I nakon tog mraka uslijedio je još jedan odličan pokušaj Lovrića. U 83. tribine su eruptirale nakon što je Gržan s 11 metara zabio za 3:1 Osijeka. Ostalo je još deset minuta nade, Osijek je stisnuo u posljednjem pokušaju da dostigne minus četiri iz Turske, ali uslijedila je još jedna kontra gostiju i gol nakon kojeg im je pao kamen sa srca.

90+5. Kraj utakmice na Opus Areni. Osijek je pobijedio rezultatom 3:2 i na kraju junački pao, dok je Adana Demirspor izborila prolaz u sljedeće kolo Konferencijske lige.

image
Statistika utakmice Osijek - Adana
SOFASCORE

Grafika: SofaScore

90+4. Odlično je sada centrirao Pušić, ali Špoljarić nije uspio spremiti loptu u gol.

90. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90. GOOOOOL! Adana smanjuje na 3-2! Ponovno je glavnu ulogu imao Sari. Prošao je krilni igrač po desnoj strani i poslao povratnu loptu koju je dočekao Erdogan za 3-2.

83. ? Požutio je sada Brlek nakon opasnog starta.

82.GOOOOOL!

3-1 za Osijek! Iz kaznenog udarca pogodio je Gržan!

81. Kazneni udarac za Osijek! Güler je krivac, Osijek ima priliku za 3-1!

80. Dvostruka zamjena kod Osijeka. Ulaze Hiroš i Špoljarić, a iz igre će Mierez i Lovrić.

75. Mijenaju i gosti. Izašao je Stambouli, a ušao je Tokoz.

73. Iz igre su izašli Bukvić i Nejašmić, a unutra su Jugović i Omerović.

71. Kakav majstorski udarac Lovrića! Pucao je krilni igrač Osijeka s ruba kaznenog prostora, lopta je dotakla nekog u živom zidu i prošla tik kraj vratnice.

69. Na par sekundi Opus Arena je ostala bez rasvjete, ali ubrzo se sve vratilo u normalu.

63. Iz igre izlazi Caktaš, a ulazi Pušić. Kod gostiju su izašli Akintola i Belhanda, a ušli su Erdogan i Nani.

62. Kakva defanzivna rekacija Gržana! Sari je u stilu Lea Messija preletio terenom i izašao pred Malenicu, odlučio se na povratnu loptu,a Gržan je u zadnji tren spasio gol Osijeka.

59.GOOOOOL!

2-1 za Osijek! Strijelac je Mijo Caktaš! Izredali su se udarci u petercu gostiju, dva puta je pucao Lovrić, a treći put je precizan bio Osijekov veznjak.

58. Skoro je sada Adana zaključila susret na Pampasu. Akbaba je izašao sam pred Malenicu, a vratar Osijeka odlično brani.

57. Nova dobra prilika za Adanu. Gosti su stisnuli po lijevoj strani, u petercu je ponovno uposlen Niang, a napadač ponovno nije dovoljno dobro reagirao.

54. Imala je Adana sad kontranapad, ponovno se sjurio Sari po desnoj strani pa podvalio Naingu, međutim napadač je neprecizan.

47. Velika prilika za Adanu Demirspor! Na desnoj strani se našao Sari, majstorskim driblingom u lijevu stranu stvorio prostor i opalio, ali Malenica je bio siguran.

46. Počelo je drugo poluvrijeme. Kod gostiju je iz igre izašao Ndiaye, a u igri je Niang.

?Komentar našeg Gradimira Đukarića:

Vremena je sve manje, ali nada još uvijek tinja. Osijeku je preostalo još 45 da pokuša napraviti čudo i nadoknaditi minus četiri iz Turske. Zaslužili su Bijelo-plavi puno više od 1:1 s kojim se otišlo na odmor. Stisnuli su igrače Demirspora u krilo njihova vratara, a onda primili gol iz prvog pravog udarca turske momčadi na svoja vrata. Osijek se preko Nejašmića uspio vratiti, a malo je nedostajalo i da preokrene. I tu je razlika između dvije momčadi - Turcima ulazi doslovno sve što otpucaju, a Osijeku ne.

45 +3. Kraj prvog poluvremena. Osijek se uspio vratiti i nadoknaditi zaostatak za 1-1 na kraju prvog dijela.

image

Osijek - Adana, statistika na poluvremenu

SOFASCORE

Grafiku donosi: SofaScore

45. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

45. Probudio se Osijek, probudila se i Opus Arena.

43.GOOOOOL!

Osijek je izjednačio, rezultat je 1-1! Darko Nejašmić pospremio je glavom centaršut iz kornera i vratio nadu u redove domaćina.

41. ? Žuti karton zaradio je Stambouli zbog povlačenja Bukvića.

39. Našao se sada Belhanda pred šesnaestercom Osijeka, imao je puno prostora, ali udarac nije bio dovoljno dobar.

36. Kohorta šalje jasnu poruku svojim ljubimcima: 'Hoćemo pobjedu!'

31.GOOOOOL!

1-0! za Adanu! Strijelac je Sari. Grešku Osijekovog veznog reda iskoristio je Belhanda, uposlio Sarija koji je matirao vratara Malenicu.

28. Nakon duge akcije Osijeka na desnoj strani našao se Nejašmić, prošao svog čuvara i vratio povratnu loptu, ali udarac je ponovno bio neuspješan.

27. ?Napadač gostiju Ndiaye zaradio je žuti karton zbog napucavanja lopte.

25. Prvi opasniji pokušaj gostiju. Centaršut s lijeve strane pronašao je put prema vrataru Malenici, ali golman domaćina je siguran u svojoj reakciji.

18. Imao je Osijek sada obečavajuću kontru. Povukao je Caktaš, pronašao Miereza koji vraća Caktašu, ali udarac Osijekovog veznjaka bio je preslab za vratara Karačića.

15. ?Sada je Lovrić odličnu solo akciju okrunio pokušajem simuliranja. Nanizao je dvojicu, sjurio se u kazneni prostor, ali sudac glavni sudac je dobro procijenio i Lovrić je zaradio žuti karton.

10. Sada su gosti imali dobru priliku, u kaznenom prostoru Osijeka našao se napadač Ndiaye, ali obrana domaćina je dobro reagirala i spriječila udarac.

8. Kakva prilika za Osijek! Povukao je odlično Mrktčjan iz zadnje linije, dodao do Bukvića na desnoj strani, ovaj je silovito opalio, ali vratar gostiju je bio siguran.

2. Stisnuo je Osijek odmah na početku, pucao je Lovrić, a nakon kornera zaprijetio je Bukvić pokraj gola.

1. Počela je utakmica, prvi s centra kreču Osiječani.

Linker
20. svibanj 2024 08:28