KARLO KRALJIK
KONFERENCIJSKA LIGA

VIDEO: Osijek svladao Estonce i zapečatio prolaz dalje, Pušić zabio nakon lijepe akcije

S ukupnih 6:2 prošli u treće pretkolo gdje će gotovo sigurno igrati protiv azerbajdžanske Zire
Piše: Hina, SNObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 19:53

LEVADIA - OSIJEK 0:1 (Pušić 63.)

Ukupni rezultat: 1:6

Levadia: Ani - Tur, Heitor, Peetson, Larsen - Ainsalu, Mavretič ?(od 65. Roosnuup) - Musaba (od 46. Alexandre), Yakovlev (od 65. Liivak), Pedro ?(od 78. Bah) - Kirss (od 71. Skvortsov)

Osijek: Čavlina - Guedes, Duarte, Jelenić, Jurišić - Nejašmić (od 46. Jugović), Soldo (od 61. Mikolčić) - Bukvić (od 51. Matković), Lima, Pušić ⚽(od 76. Omerović) - Mierez (od 76. Ademi)

GOL OSIJEKA POGLEDAJTE OVDJE


Nogometaši Osijeka su i drugi put u drugom pretkolu Konferencijske lige pobijedili estonsku Levadiju, nakon 5:1 na svojoj Opus Areni slavili su i u Tallinnu 1:0 čime su prošli u treće pretkolo.

U tom dijelu natjecanja Osijek čeka pobjednika susreta u kojem se sastaju azerbajdžanska Zira i slovački DAC iz Dunajske Strede. U prvom susretu je Zira kao domaćin pobijedila 4:0. Tko god bio suparnik Osijek će prvu utakmicu trećeg pretkola odigrati pred svojim navijačima 8. kolovoza.

U uzvratu, u glavnom estonskom gradu, jedini strijelac je bio Petar Pušić, na asistenciju Miereza, u 63. minuti.

Premda je trener Osječana Coppitelli najavio novu izvedbu svoje momčadi na visokoj razini, hrvatski predstavnik je odigrao uspavano prvih 45 minuta, očigledno uljuljkan zbog uvjerljivog slavlja u prvom susretu.

image
KARLO KRALJIK

Tek su dva puta zaprijetili Osječani u prvom poluvremenu, dok se domaćin nametnuo i bio bolji tijekom prvih 45 minuta. Najbolju šansu imala je Levadia u 19. minuti kada je Peetson pucao, ali je osječka obrana blokirala njegov udarac i spriječila opasnost.

Imala je Levadia još neke solidne situacije, ali prije svega Kirss i Jakovlev nisu bili uspješni u samim završnicama akcija.

Na startu drugog dijela napokon su odlučnije zaigrali igrači Osijeka te su u uvodnim minutama stvorili dvije dobre prilike. Domaća mreža se tada ipak nije zatresla. U 52. minuti je Mierez lijepo spustio loptu do Jugovića čiji je udarac odlično zaustavio estonski vratar Ani.

image
KARLO KRALJIK

Samo tri minute kasnije mogao je Mierez, koji je u prvom dvoboju postigao tri gola, zabiti prvi pogodak u ovom uzvratnom ogledu, ali je iz dobre situacije pucao pored vrata. Ipak, puno bolju igru u nastavku Osijek je naplatio pogotkom u 63. minuti.

Mikolčić je ukrao loptu na sredini terena, a opet je u akciji sudjelovao Mierez. Argentinac je lijepo asistirao Pušiću, a ovaj je mirno pogodio estonsku mrežu za 1:0 hrvatskog predstavnika.

Nakon gola Osječani su ponovno umrtvili i smirili igru. U laganom ritmu dvoboj je priveden kraju s novom pobjedom sastava koji je prošle sezone osvojio četvrto mjesto u HNL-u.

image
KARLO KRALJIK

KRAJ UTAKMICE

Osijek je odradio posao i s novom pobjedom krenuo u sezonu. Golom Pušića su s ukupnih 6:2 prošli u treće pretkolo gdje će gotovo sigurno igrati protiv azerbajdžanske Zire. Europska uzbuđenja naših klubova se nastavljaju, uskoro kreće utakmica Rijeke i rumunjskog Corvinula, a više o toj utakmici pročitajte OVDJE.

90. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

87. Kao i u većem dijelu utakmice, Levadia dolazi blizu gola Osijeka, ali nakon toga nemaju rješenja.

81. Utakmica se umrtvila te izgleda kao da su se obje ekipe pomirile s rezultatom.

73. Estonci žele izbjeći poraz u današnjoj utakmici. Pritisnuli su sada Osijek koji se dobro brani.

image
KARLO KRALJIK

71. Jedna komična situacija. Čavlina je u pokušaju ispucavanja u leđa pogodio ciparskog suca. Nije tu bilo zle namjere te je igra nastavljena spuštanjem lopte.

68. Skupina Osijekovih navijača dodatno se raspjevala nakon gola Pušića. Oni su za sada uz gol Pušića sigurno najveći Osijekov plus iz današnje utakmice.

Mikolčić je tik što je ušao u igru presijekao jednu loptu i dao je Mierezu. Argentinac je dao loptu za Pušića koji zabija šesti Osijekov gol i potvrđuje prolazak dalje.

63. GOOOL!

Osijek dolazi do vodstva. Strijelac pogotka je Pušić

61.

Nova izmjena kod Osijeka. Umjesto Marka Solde u igru je ušao Šimun Mikolčić.

61. Malobrojni navijači Osijeka u Estoniji skandiraju "Hoćemo pobjedu". Vidjet ćemo hoće li ih igrači na terenu poslušati.

60. ?

Prvi žuti karton kod Osijeka. Guedes je napravio prekršaj i završio u bilježnici ciparskog suca.

58. Nezgodan sada sudar Heitora i Matkovića. Na sreću su oba igrača prošla bez većih posljedica.

55.

Nova prilika Osijeka. Soldo je uzeo loptu i proslijedio je Mierezu koji je izbio sam pred domaćeg vratara. Nakon tri gola u prvoj utakmici, Argentinac nije iskoristio ovu priliku te je promašio cijeli gol. Mogao je Osijek dodatno zapečatiti prolazak u iduće pretkolo.

image
JOSIP BANDIC Cropix

52.

Najbolja prilika Osijeka na utakmici. Mierez je spustio loptu za Jugovića čiji udarac s pet metara fantastično brani Ani. Ništa se ne može zamjeriti Jugoviću, vratar je sjajno reagirao.

51. Nije se puno toga promijenilo u nastavku. bez uzbuđenja s obje strane.

46.

Oba trenera su se odlučila za promjenu na početku drugog dijela. Za Osijek je u svlačionici ostao Nejašmić, a ušao je Vedran Jugović. Kod domaćina je umjesto Musabe ušao Alexandre.

46. Počelo je drugo poluvrijeme

KRAJ POLUVREMENA


Nije to bilo poluvrijeme koje ćemo dugo pamtiti. Levadia je bila nešto bolja, ali bez previše pravih šansi. Osiječani samo odrađuju posao koji su napravili u prvoj utakmici te nisu previše zainteresirani. Možemo se samo nadati da će u drugih 45 minuta biti nešto zanimljivije.

image
KARLO KRALJIK

39. ?

Novi žuti karton u redovima domaćih. Pedro je povukao Pušića s leđa i tako, kao i u prvoj utakmici, zaradio žuti karton.

38. Osijek je u posljednjih nekoliko minuta uspio prebaciti težište igre na polovicu domaćina. Ipak, nema tu prevelike okomitosti te nisu pretjerano opasni za gol suparnika.

34. Još jednom prijete domaćini!

Pedro se sjurio prema kaznenom prostoru i okušao sreću s 20-ak metara, no prizemni udarac nije predstavio problem Čavlini.

32. Slobodni udarac je izveo Pušić, ali nije to bilo opasno. Ani je lakoćom uhvatio njegov pokušaj.

30. Guedes je došao pred kazneni prostor Levadije gdje ga ruši Peetson. Bit će to slobodan udarac za Osijek s kakvih 20 metara. To je definitivno pozicija za zaprijetiti domaćem vrataru.

28. ?

Prvi žuti karton zaradio je Til Mavretič zbog prekršaja nad Petrom Pušićem.

25. Levadija je konstantno pred golom Osijeka, ali nikako da do kraja zaprijete golu Nikole Čavline. Igrači Osijeka ne izgledaju pretjerano zainteresirano za ovu utakmicu.

image
MARIN FRANOV Cropix

19. Iz tog kornera nova prilika Levadije. Ponovno je nastala gužva u kaznenom prostoru, no obrana Osijeka je nekako sve blokirala. Estonci su u uvodnih 20-ak minuta bolja momčad.

18. Još jednom prijete Estonci. Udarac Yakovleva je u posljednji trenutak blokirao Duarte.

13. Trenutno nema previše događanja na utakmici. Taj trenutak iskoristit ćemo za pohvalu navijačima Osijeka koji su se odvažili na put do Estonije. Nije ih došlo puno, ali glasni su i pružaju podršku svojoj momčadi.

7.

Velika prilika za Levadiju. Nakon kornera je igrač Estonaca ostao nečuvan, no s nekoliko metara šalje loptu pored gola.

3. Brza akcija Osiječana umalo je rezultirala pogotkom. Pušić je tražio Miereza u kaznenom prostoru, ali je obrana Levadije to u zadnji trenutak očistila.

1. Počela je utakmica u Estoniji.

Podsjetimo, Osijek je u prvoj utakmici na Opus Areni slavio 5:1 te je praktički osigurao prolazak u treće pretkolo. Tamo će gotovo sigurno igrati protiv azerbajdžanske Zire koja je u prvom susretu protiv Dunjanske Strede slavila 4:0.

Stigli su sastavi za utakmicu. Trener Osijeka Federico Coppitelli se odlučio za tri promjene u odnosu na susret od prije sedam dana. S druge strane, Estonci su također promijenili tri igrača, uključujući i vratara.

Najavu piše: Gradimir Đukarić

Osječani su prvi puta u svojim europskim avanturama zakoračili u Estoniju. Ne samo to - nikada nisu gostovali na sjevernijoj točki europskog kontinenta u natjecanjima Europske nogometne federacije (UEFA).

U terminu današnje utakmice (18 sati po srednjoeuropskom, odnosno, u 19 sati po lokalnom vremenu) Bijelo-plavi su u srijedu osjetili travnjak na kojem će 24 sata kasnije tražiti potvrdu prolaza u iduće kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a koje ih vjerojatno vodi u Azerbajdžan, gdje također još nikada ranije nisu igrali. Levadia svoje utakmice, inače, igra na nacionalnom stadionu koji nosi sponzorsko ime A. Le Coq Arena. Riječ je o nogometnoj areni koja je otvorena još 2001., ali je prije desetak godina zbog utakmice Superkupa UEFA-e između madridskog Reala i Atletica, koje je ugostila 2018. godine, doživjela ozbiljnu renovaciju i povećanje kapaciteta s početnih 10.000 na 15.000 mjesta. Uz reprezentaciju i Levadiju najveći estonski stadion koristi i Flora, koja je na njemu u utorak odigrala svoju europsku utakmicu protiv Virtusa.

Osijekov trener Federico Coppitelli, unatoč prednosti koja garantira miran uzvrat, u najavi utakmice nije pokazao nikakvu naznaku opuštanja. Pobjednički mentalitet kojeg želi usaditi u momčad gradi se, između ostalog, i na ovakvim utakmicama. A utakmica u Tallinnu iz njegove perspektive treba biti samo još jedan korak naprijed prema onome što želi od svoje momčadi. Nije bitno, kazao je, tek potvrditi prolaz dalje, nego je važan način na koji će se to ostvariti.

- Imamo prednost koju smo zaslužili dobrim nastupom na terenu. I to imamo na umu, naravno, kao bitan faktor u igri. Fokusirani smo na svoju izvedbu. Bez obzira na sve, nikako ne bismo bili sretni ako izvedba ne bi bila na razini. Možemo reći da ne želimo igrati utakmicu bez imalo truda. Nije dovoljno da smo fokusirani samo na naš konstantan rast. Naš cilj nije samo proći dalje, već proći na zacrtani način - poručio je trener Bijelo-plavih.
U igri Osijeka ima dosta prostora za napredak. Za početak se taj rast odnosi na igru u defenzivi. Jer, dok je napad dobro izgledao i u pripremnim utakmicama, ne samo na otvaranju europskog puta kad su Bijelo-plavi estonskom protivniku utrpali “petardu”, a ako i zapne tu je uvijek Ramon Mierez da povuče i “izmisli” pogodak, u defenzivnom dijelu Osječani još uvijek traže stabilnost.

U posljednje četiri utakmice, tri pripremne i protiv Levadije, Osijek nije sačuvao mrežu.

Hoće li biti promjena u sastavu u odnosu na prošli tjedan, možemo samo špekulirati. Rezultat ipak ostavlja Coppitelliju određeni komfor da raspodjeli snage jer samo tri dana kasnije slijedi utakmica protiv Šibenika na otvaranju prvenstva, kojeg je Osječanima također važno otvoriti dobrim rezultatom.

Ipak, sudeći po posljednjem javnom istupu trenera Osijeka, ne očekujemo velike promjene. Eventualno tek u slučaju više sile. Nejašmić se požalio na manju ozljedu zbog čega je moguće kako će preventivno biti pošteđen nastupa od prve minute. U tom slučaju jedna od opcija je da Bukvić krene od prve minute, što bi mu bila nagrada za odličnu utakmicu protiv Levadije prošlog tjedna, a što bi posljedično dovelo do povlačenja Pušića s krila u vezni red, a druga je da u vezni red uskoči Pedro Lima, koji je u odnosu na ostatak momčadi ipak u zaostatku s obzirom na to da je zbog sitnijih ozljeda propustio dio priprema.

Levadia je prije tjedan dana u Opus Areni doživjela jedan od najtežih europskih poraza. Tek su praška Slavija 2014. (7:0), Vikingur 2022. (6:0) i Galatasaray 2009. (5:0) najtrofejnijem estonskom klubu nakon Flore Tallinn priuštili veći pakao od Osječana. Trener estonske momčadi Curro Torres odmah iste večeri lokalnim je medijima poručio kako “još ništa nije gotovo”. Legitimno je hrabriti se, ali činjenica je kako Levadia želi popraviti dojam iz prve utakmice, koji nije bio čak ni toliko loš koliko glasi rezultat.

Kako smo i pretpostavljali, najveća opasnost prijeti od najboljeg strijelca Felipea Felicija, koji je ove sezone zabio 11 prvenstvenih golova, a koji je i u Opus Areni “zakuhao” vodeći gol Estonaca nakon što je izmakao pažnji zadnjoj liniji Bijelo-plavih. Doduše, obrana koja je čitave sezone primila samo osam golova nije se uspjela nositi s Ramonom Mierezom.

“Presudile su individualne i momčadske pogreške u obrani koje se u Europi odmah kažnjavaju. Četvrtak je prilika da se isprave greške i da pokažemo svima kako Levadia može konkurentno igrati u Europi”, poruka je koju su iz tallinnskog kluba uputili svojim navijačima. A njih se na tribinama ne očekuje u velikom broju. Nešto preko tisuću je nekakav prosjek u europskim utakmicama, dok je u prvenstvenim ogledima još i manji.

Pa ipak, i bez potpore s tribina, Levadia je prava domaćinska momčad. U posljednje dvije sezone od 31 utakmice koliko su odigrali pred svojim tribinama, što u prvenstvu, što u Europi, doživjeli su tek jedan poraz i to prije godinu dana od slovačke Žiline. Inače, neće ni Bijelo-plavi biti bez potpore jer na gotovo dvije tisuće kilometara dug put do obala Baltičkog mora zaputio se i dio navijača.

Linker
05. rujan 2024 16:46