FOTO: Ante Cizmic Cropix
SPLIĆANI OBRANILI PREDNOST

VIDEO: Portugalcima pobjeda, ali Hajduku veliko slavlje! Bijeli izborili play-off i sudar s Villarrealom

Uspjeli su hajdukovci obraniti prednost i s minimalnim porazom otići u play-off Konferencijske lige
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 20:24

VITORIA - HAJDUK 1:0 (Anderson Silva 5‘)

VITORIA: Varela - Miguel (od 89. Villanueva), Amaro, Mumin, Ogawa (od 81. Da Luz) - A. Almeida, Pains (od 69. Janvier), T. Silva - Lameiras, Anderson (od 69. Andre Silva), Antonin (od 46. Joao Silva)

HAJDUK: Kalinić - Mikanović (od 86. Lovrencsics), Simić (od 46. Borevković), Elez, Melnjak - Vuković (od 86. Atanasov), Grgić - Sahiti (od 74. Awaziem), Krovinović, Čolina (od 62. Biuk) - Livaja

GUIMARAES - stadion D. Afonso Henriques. Gledatelja: 12,000. Sudac: Ali Palabiyik (Turska)


Hajduk je u play offu Konferencijske lige! Bijeli su poraženi u Guimaraesu 0:1, ali sačuvali su splitskih 3:1. Dovoljno za prolaz u zadnju kvalifikacijsku rundu.

Vitoria je rano povela, dugo je Hajduk živio na rubu, ali kada je u 77. minuti playmaker Tiago Silva dobio isključujući drugi žuti karton zbog prekršaja nad Krovinovićem, bilo je jasno da će domaćin teško s igračem manje do drugog pogotka. Mogao je Tiago Silva i ranije na "tuširanje"radi nesportskog ponašanja, ali nekoliko smo diskutabilnih odluka Palabiyika vidjeli na štetu Hajduka. Događa se to kada nema VAR-a, ali i zaboravlja nakon prolaza.

U konačnici, dojam koji su ostavili hajdukovci daleko je od blistavog, namučili su se u Portugalu, ali rezultat se na kraju pamti.

>>> VIDEO JEDINOG POGOTKA POGLEDAJTE OVDJE!

Nervozna i konfuzna bila je gotovo cijela utakmica, a posebno prvo poluvrijeme sa šest žutih kartona i jednim pogotkom na stadionu Dom Afonso Henriques. Zbunjujuće su krenuli Bijeli, primili pogodak nakon samo pet minuta igre iz prvog udarca prema vratima Kalinića. Ali, nakon početnog šoka ipak su poslije 20 minuta uspjeli utakmicu donekle staviti pod kontrolu.

Do tada je najviše "curilo" po desnoj strani obrane, probleme je zadavao strijelac pogotka Andreson Silva. Međutim, imala je i Vitoria svojih "rupa", u 23. minuti kolosalna prigoda za Čolinu. Sahiti je okomitom loptom rastvorio obranu Vitorije, iza leđa zadnje linije ušao je Čolina stigavši sam pred Varelu. Ali, umjesto da gađa mrežu prizemnim udarcem, Čolina je s 12 metara iskosa pokušao lobovati vratara i lopta je odsjela na vanjskom dijelu mreže iznad grede.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U jeku dominacije Bijelih, u 35. minuti stiglo je novo opasno ubacivanje pred kazneni prostor kojem su prethodili burni prosvjedi kompletne klupe Hajduka. Turski sudac Ali Palabiyik dosudio je prekršaj Simića na 40-ak metara od vrata Bijelih što je silno uznemirilo i Damabrauskasa i njegove suradnike, čak i Subašića.

Portugalci su potom izveli uigranu kombinaciju, iz tri poteza lopta je preko Mumina stigla u peterac Bijelih gdje je zamalo kratak u skoku bio Anderson pored Eleza. Dosta sreće za Bijele u toj akciji.

Na kraju poluvremena, u 45. minuti silna nervoza preplavila je travnjak. Prvo je sudac Palabiyik ostavio Tiaga Silvu u igri dodijelivši mu žuti, umjesto crvenog kartona za udaranje Sahitija u lice. Zagužvalo se nakon tog incidenta oko obje klupe, pa je na kraju pomoćnik Dambrauskasa, Marius Skinderis, dobio žuti karton.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Domaćini su u već u sljedećem napadu tražili kazneni udarac nakon pada Lameirasa u šesnaestercu Hajduka, ali nije se Palabiyik ni osvrnuo na taj pad.

Hajduk u prvom dijelu nije uspio do kraja smiriti igru, imali su Bijeli previše dekoncentracije, iskazali previše nesigurnosti na svojoj polovici. Zadovoljniji su na poluvrijeme otišli domaćini, a kraj prvog dijela slutio je da će nervoza u nastavku samo rasti. Shvatio je to i sudac pa je prije početka drugog dijela porazgovarao s kapetanima obje momčadi.

Na startu drugog dijela ponovno je Palabiyik bio blag prema igračima Vitorije, konkretno prema stoperu Amaru koji je zbog prekršaja nad Livajom visio na rubu drugog, isključujućeg žutog kartona.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ponovno su se podigli domaći navijači kada je Anderson u 54. minuti zatresao vanjski dio mreže. Vitoria je pojačavala napade, a Dambrauskas je nakon sat vremena u igru poslao Stipu Biuka kao drugu zamjenu nakon što je na poluvremenu uveo Borevkovića umjesto Simića koji se namučio s Andersonom.

Upravo je Biuk u 69. minuti kreirao prvu opasnost za Bijele u nastavku. Prošao je Biuk po lijevoj strani, ubacio u peterac gdje je za djelić sekunde u skoku zakasnio Livaja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je sredinom drugog dijela udaljio Vitoriju od svojih vrata, primirio utakmicu, a Dambrauskas je u zadnjih 20 minuta ušao sa sustavom 5-4-1 gdje je Awaziem dobio ulogu središnjeg stopera.

Isključenjem Tiaga Silve utakmica je u završnici ušla u "run and gun" fazu. Preskakala se sredina terena, s obostranim napadima, ali bez precizne završnice premda je i Varela u zadnjem napadu došao pred vrata Bijelih...

Dostatno za očuvanje prednosti i nastavak Hajdukova europskog puta.

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> VIDEO JEDINOG POGOTKA POGLEDAJTE OVDJE!

image
ANTE CIZMIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

- na kraju je nastala opća makljaža između igrača Hajduka i Vitorije, udarali se i nogometaši i djelatnici klubova... VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

KRAJ UTAKMICE! HAJDUK JE USPIO IZBORITI PLASMAN U PLAY-OFF KONFERENCIJSKE LIGE!!!

90‘+5‘ - Drama u Portugalu... Nakon kornera bio je netko na prvoj vratnici, ali otišla je lopta u drugi korner... I to je to, hvata Lovre Kalinić loptu u svoje ruke!!! Hajduk je izborio prolaz!

90‘+2‘ - PREKID IGRE! Atanasov pokušava izvesti aut sa strane na kojoj su navijači Vitorije... Po njemu lete pive, čaše, upaljači, čak i stolice! I neki mobiteli, čini se... Portugalski nogometaši dolaze smiriti situaciju, a portugalski se navijači mlate među sobom.

Nastavlja se susret nakon otprilike dvije minute igre.

90‘ - Biuk je dobio žuti karton zbog prekršaja na Da Luzu.

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Ušao je Villanueva umjesto Mage.

88‘ - Nevjerojatan Biukov promašaj! Livaja ga je gurnuo u šansu, Biuk se lijepo riješio svog čuvara, a onda šutirao pored vratnice... Bilo je već označeno i zaleđe Stipe Biuka, međutim svejedno se svi Hajdukovi navijači hvataju za glavu.

86‘ - Posljednje promjene kod Hajduka. Ušli su Gergo Lovrencsics i Jani Atanasov umjesto Dine Mikanovića i Josipa Vukovića.

85‘ - Šansa za Vitoriju! Lameiras je u petercu pronašao Jotu čiji udarac isprve odlazi daleko na tribine! Sve je napetija situacija, zvižduci s portugalskih tribina sve su glasniji, tenzije su strahovite...

image
ANTE CIZMIC Cropix

84‘ - Melnjak je dugačkim dodavanjem pronašao Livaju koji prsima spušta za Krovinovića, a njegov udarac iz daljine brani Varela. Možda je još korak-dva prema naprijed mogao napraviti Krovinović, šteta...

81‘ - Sve karte bacaju Portugalci u napad. Umjesto Ogawe (braniča) ulazi Nelson Da Luz (napadač).

80‘ - Livaja daje sjajnu loptu za Biuka kojega ipak sustižu portugalski braniči...

77‘ - CRVENI KARTON ZA VITORIJU! Tiago Silva grubo je s leđa startao na Krovinovića i odmah mu je bilo jasno da će mu sudac pokazati put u svlačionicu... Drugi žuti, odnosno crveni i Hajduk do kraja ima igrača više!

76‘ - Jota opet traži nekoga u petercu i još jednom neprecizno. Sve više raste nervoza i tenzije na tribinama. Navijači rade pritisak na turskoga suca dok hajdukovci tu i tamo ukradu koju sekundu...

74‘ - Zatvara Dambrauskas igru. Izašao je ofenzivni Sahiti, ući će defanzivni Awaziem.

image
ANTE CIZMIC Cropix

73‘ - Je li sada Jota htio šutirati ili centrirati - u svakom slučaju, prošla je i ova opasnost po gol Hajduka.

71‘ - Sijevnula je kontra Hajduka, međutim spetljao se Sahiti u ključnom trenutku i izgubio loptu...

69‘ - Dvostruka promjena kod Portugalaca. Ulaze Andre Silva i Nicolas Janvier umjesto Andersona i Matheusa Painsa.

image
ANTE CIZMIC Cropix

69‘ - Strašna šansa za Hajduk! Biuk je sada majstorski prošao po lijevom boku i idealno ubacio za Livaju koji je za milimetar ‘prekratak‘!

67‘ - Nije uspio proći Biuk u svom stilu na lijevom krilu, dobro se ovaj put postavio Miguel Maga - onaj koji je Splićanima ‘zapaprio‘ golčinom na Poljudu.

62‘ - Novu zamjenu radi Dambrauskas. Umjesto Davida Čoline u igru će Stipe Biuk.

image
ANTE CIZMIC Cropix

59‘ - Krovinović iz kornera gađa izravno po golu, hvata to njegov bivši suigrač Bruno Varela. Nakon toga Toni Borevković dobiva žuti karton zbog ometanja vratara.

57‘ - ‘Požutio‘ je i David Čolina zbog napucavanja lopte.

image
ANTE CIZMIC Cropix

55‘ - Nova opasna situacija! Nakon kornera promašili su loptu iz blizine i Amaro i Anderson! Bilo je ovo vrlo, vrlo blizu novoga gola...

54‘ - Strašna šansa za Vitoriju! Jota je prošao po lijevoj strani i kroz noge Borevkoviću gurnuo za Andersona čiji opasan šut s desetak metara od Elezova bloka pogađa vanjski dio mreže! Bit će korner...

image
ANTE CIZMIC Cropix

53‘ - Opasno je na prvu djelovao ovaj slobodan udarac Lameirasa, na kraju je prošao nekoliko metara od Kalinićeva gola.

47‘ - Amaro ruši Livaju povlačeći ga za dres. Turski je sudac ovdje mogao dodijeliti Portugalcu žuti karton - bio bi to drugi žuti - međutim, uputio mu je samo usmenu opomenu. Inače, Amaro očigledno igra ‘flastera‘ na Livaji, prvi je žuti karton dobio zbog udaranja Hajdukova ofenzivca po gležnju.

image
ANTE CIZMIC Cropix

46‘ - Jota je na startu isprobao svoj udarac, od Elezova bloka to odlazi u korner.

46‘ - Vraćamo se u Guimaraes. Kod Hajduka ulazi Toni Borevković koji je zapravo i posuđeni igrač Vitorije, a u svlačionici je ostao Stefan Simić. U portugalskoj momčadi izašao je Antonin, mijenja ga Joao Silva.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Šok za Hajduk na samom otvaranju. Brazilski napadač Anderson Silva neočekivano je, kada se činilo da nije ukrotio loptu na pravi način, opalio iz okreta i iz voleja te već u petoj minuti smanjio prednost Splićana od 3:1 iz prve utakmice. U nastavku su hajdukovci odlučili ‘pokazati zube‘, zaigrali odlučnije i agresivnije pa su i stvorili nekolicinu većih prigoda od kojih je najopasnija bila ona Davida Čoline koji je s pet metara prebacio golmana, ali i - gol. Livaju su Portugalci dobro zatvorili, igraju ‘flastera‘ na njemu, ali zato prijete Krovinović, Sahiti, Čolina, Grgić i ostali... Hajduk i dalje ima prolaz u svojim rukama, do kraja treba samo odigrati mudro.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45‘+3‘ - Pao je Lameiras u jednome duelu u šesnaestercu Hajduka, skočili su svi Portugalci i tražili najstrožu kaznu, srećom - ponovljena snimka pokazuje ispravnu sučevu odluku koji je pokazao da se igra nastavlja...

45‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

image
ANTE CIZMIC Cropix

44‘ - Zaiskrilo je na stadionu D. Afonso Henriques! Sahiti je krenuo sam na Varelu, ali brži je na lopti bio portugalski vratar... Međutim, ozlijedio se pritom Sahiti, drži se za desnu ložu. Turski je sudac pokazao žuti karton Vareli.

Uhh, ovo je gadno izgledalo - Tiago Silva dlanom je po licu udario Sahitija! Nastala je opća makljaža, mogao je to biti i crveni karton, no Portugalac je dobio samo žuti...

U gužvu se usmiješao Josip Vuković pa je ‘požutio‘ i on.

42‘ - Amaro udara po gležnju Marka Livaju, ulazi i on u sučevu bilježnicu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

40‘ - Simić u borbi za loptu udara po licu Andersona pa dobiva i on žuti karton.

39‘ - Čolina se sjurio po lijevoj strani i dao povratnu do Krovinovića koju ipak stižu presjeći Portugalci.

38‘ - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Marko Livaja zbog prekršaja na Almeidi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

35‘ - Nova prilika za Portugalce! Mumin je glavom prebacio za Andersona u petercu, srećom po Hajduk ovaj put Brazilac nije zahvatio loptu kako treba...

34‘ - Mnogo agresivnije i odlučnije krenuli su hajdukovci. Mikanović i Sahiti s nekoliko su atraktivnih driblinga pokazali Portugalcima kako barataju loptom te da se neće predati bez borbe... Mora se priznati, i Vitorijini igrači djeluju sasvim solidno. Žestoka je bitka u Guimaraesu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

31‘ - Šansa za Vitoriju! Almeida je pokušao iznenaditi Kalinića novim neočekivanim šutom s oko 30 metara, uz manje poteškoće uspijeva to ukrotiti vratar Hajduka.

27‘ - I opet Čolina! Livajin centaršut nije uspio bolje zahvatiti Hajdukov nogometaš s pet metara, bila je ovo ipak dosta zahtjevnija situacija...

image
ANTE CIZMIC Cropix

23‘ - Što je sada promašio Čolina, zicer nad zicerima! Prihvatio je jedno sjajno dodavanje i krenuo sam prema Vareli, na kraju se - u situaciji jedan na jedan - odlučio na lob koji je preletio portugalskog vratara, ali i gredu... Šteta, bila je ovo mat-pozicija!

image
ANTE CIZMIC Cropix

20‘ - Anderson prsima spušta za Andrea Almeidu u čijem udarcu nije bilo opasnosti, završio je visoko na tribinama...

19‘ - Jednu uigranu akciju Vitorije pravovremeno je presjekao Simić.

15‘ - Smireno djeluju igrači Hajduka, solidno postavljena obrana ne dopušta Portugalcima da se razmašu. Ipak, igra prema naprijed nije još na zadovoljavajućoj razini, čeka se neka organiziranija akcija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

11‘ - Izgleda da se oporavio Hajduk od početnoga šoka i povezao nekolicinu dodavanja. Sada je Grgić projurio po lijevoj strani i tražio Sahitija u sredini, neutralizirali su ga Portugalci.

9‘ - Još jednom pokušava Anderson ugroziti Kalinića, slab i neprecizan je to udarac bio, bez poteškoća ga hvata Hajdukov kapetan.

image
ANTE CIZMIC Cropix

5‘ - GOL! Ogawa je pronašao Andersona Silvu na vrhu kaznenog prostora, a brazilski napadač ispred Eleza i Melnjaka neočekivano poteže iz okreta te pogađa rašlje Kalinićeva gola... Velik šok za Hajduk, vodi Vitoria 1:0.

3‘ - Prva poluprilika pripala je Portugalcima, slobodnjak Tiaga Silve lakoćom su raščistili hajdukovci.

18.00: Počeo je uzvratni dvoboj u Guimaraesu! Glavni je sudac 40-godišnji Ali Palabiyik iz Turske. Stadion nije do kraja pun, međutim najžešći su navijači na tribinama i atmosfera je fantastična... Sretno, Hajduče!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix


Linker
19. travanj 2024 06:31