MARIN FRANOV Cropix
KONFERENCIJSKA LIGA

VIDEO: Potpuna drama u Osijeku, Bijelo-plavi u sudačkoj nadoknadi ostali bez pobjede

Osiječani su kroz susret bili puno bolja momčad i sve su kontrolirali, ali su na kraju sve ispustili
Piše: Niko Matičević, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 22:04

OSIJEK - ZIRA 1:1 (Matković 39./Utzig 90+6-. 11m)

OSIJEK: Čavlina ? - Omerović, Mkrčan (od 63. Duarte), Jelenić, Jurišić - Pušić ? (od 80. Lima), Nejašmić, Jugović (od 66. Soldo) - Bukvić, Ademi ?(od 80. Mikolčić), Matković ⚽

ZIRA: Silva - Alijev, Mutsinzi, Renato, Djibrilla - Zebli, Hacyly ? (od 46. Zebli), Martins Junior - Nuriyev ? (od 55. Kuliyev), Ahmadzada (od 55. Utzig⚽), Volkovi

GOL OSIJEKA POGLEDAJTE OVDJE


Osijek će u Azerbajdžan na uzvrat Ziri bez prednosti. Doslovno u posljednjim sekundama ispustili su pobjedu iz ruku nakon kiksa Duartea, koji je skupo koštao Bijelo-plave.

Dan uoči utakmice Federico Coppitelli je neplanirano morao mijenjati startnu postavu koju je pripremao. U prvih 11 umjesto Miereza uskočio je silom prilika Ademi, a iznenađenje je bilo u obrani, gdje je Mkrtčjan dobio prednost ispred Duartea. Razlozi za tu odluku su dvojaki - za samo tri dana Osijeku na noge dolazi Dinamo, pa je Coppitelli koliko je mogao pokušao rasporediti snage (i Soldo i Mikolčić su bili na klupi), ali i zbog specifične situacije.

Naime, na armenskog reprezentativnog braniča trener Osijeka neće moći računati na uzvratu za tjedan dana jer su Azerbajdžan i Armenija godinama na ratnoj nozi zbog Nagorno-Karabaha, pa Mkrtčjan zbog odnosa između dvije države neće niti otputovati u Baku.

Kohorta je uoči utakmice uzvikivala "Samo Osijek" kao poruku da jedan igrač, u ovom slučaju Mierez, nije u momčadi. Bijelo-plavi nisu krenuli grlom u jagode, iako je Osijek kontrolirao igru i imao opreznu inicijativu. Ipak, ulog je bio velik, a Zira najozbiljniji protivnik kojeg su u dosadašnjem dijelu sezone imali.

Azerbajdžanci su se potvrdili kao čvrsta i organizirana momčad. Prema najavama, najveća prijetnja po Osječane dolazila je s lijeve strane, gdje su brzanci bek Djibrila i krilni napadač Junior odlično surađivali. Uvodne minute bile su stoga izuzete uzbuđenja sve do 16. minute. Pušić je ubacio iz skraćenog kornera, a najviši u skoku bio je Nejašmić, koji iz dobre situacije glavom slabom pucao pored vrata. U 26. opet je Nejašmić u glavnoj ulozi, ali sada je samo malo sreće nedostajalo za vodstvo. Iz kuta je ubacio Pušić, na prvoj vratnici skočio Nejašmić, a lopta se od vratnice umjesto u mrežu odbila u polje.

image
MARIN FRANOV Cropix

Do zasluženog vodstva i potvrde dobro odigranog poluvremena Osijek je došao u 38., veliki posao napravio je Bukvić, koji je oduzeo loptu, a potom sjajno uposlio strijelca Matkovića.

image
MARIN FRANOV Cropix

Drugo poluvrijeme prošlo je bez gotovo ikakvog uzbuđenja, tek u 67. Soldo se izborio za udarac, ali šut je bio neopasan. Zanimljiva scena odvila se minutu ranije, prilikom izlaska kapetana Jugovića doznali smo tko će biti dokapetan nakon odlaska Miereza. Vrpcu je prvi puta otkako je u Osijeku oko ruku stavio Darko Nejašmić.

Za razliku od prvog dijela, Osijek se nešto kasnije neočekivano povukao, prepustio loptu protivniku. Izgledalo je posljednjih dvadesetak minuta kao da su se Bijelo-plavi zadovoljili s minimalnom prednošću pred uzvrat. I imali su ga do posljednjih sekundi jer Zira je unatoč posjedu bila posve neopasna, Čavlinu smo maltene mogli ostaviti neocijenjenog. Duarteov kiks koštao je Osijek pobjede, a mi smo dobili odgovor zašto je izgubio mjesto među starterima.

Nonšalantnom reakcijom prvo je izgubio loptu, a onda je srušio Utziga u kaznenom prostoru. Isti igrač bio je siguran izvođač jedanaesterca za veliki rezultat svoje momčadi pred uzvrat.

image
MARIN FRANOV Cropix

KRAJ UTAKMICE


Teško je nešto pametno napisati nakon ovakvog kraja utakmice. Osijek je bio bolja momčad i zasluženo vodio, ali na kraju s 1:1 putuju u Azerbajdžan. Bijelo-plavi će na teži način tražiti put do playoffa Konferencijske lige.

90+6.

Zira je izjednačila. Siguran izvođač kaznenog udarca bio je Utzig.

?

Duarte je srušio Utziga, a sudac je pokazao na bijelu točku. VAR provjerava situaciju.

90+4. Šok na Opus Areni. Kazneni udarac za Ziru.

90+3. Za trenutak se otvorio prostor za Limu i Bukvića, ali Brazilac je predugo čekao s dodavanjem. Bila je to lijepa prilika za udvostručiti prednost pred uzvrat.

90. Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

90. Prvi udarac Zire u okvir gola Čavlina je lakoćom ukrotio.

88. Utakmica je u posljednjih nekoliko minuta izgubila ritam. Puno je prekida, a jako malo nogometa.

85. ?

Žuti karton zaradio je Čavlina zbog odugovlačenja.

80.

Nove zamjene kod Osijeka. Iz igre su izašli Ademi i Pušić. Umjesto njih su ušli Lima i Mikolčić.

77. Duarte je sada dao jako kratku loptu za Čavlinu koji je u posljednji trenutak izbija ispred Volkovog.

74. ?

Ademi je zaradio drugi žuti karton u redovima Osijeka.

72. Sada dva udarca Azerbadjžanaca. Niti jedan nije ozbiljnije zaprijetio Čavlini.

68. Soldo u dobroj šansi odmah nakon ulaska u igru. S ruba kaznenog prostora puca pored gola.

66.

Nova izmjena kod Osijeka. Umjesto Jugovića ulazi Soldo.

63.

Prva izmjena kod Osijeka. Ozlijeđeni Mkrčan je izašao, dok je na teren stao Duarte.

62. Mkrčan je ostao ležati na travnjaku te ne može nastaviti sa susretom.

Velika borba vodi se na sredini terena.

image
MARIN FRANOV Cropix

53. Osijek nastavlja s boljom igrom u nastavku, ali i dalje čekaju na prvu pravu priliku.

46. Krenulo je drugo poluvrijeme na Opus Areni.

KRAJ POLUVREMENA


Osijek je od prve minute bio bolja momčad te zasluženo vodi. Osiječani moraju nastaviti u ovom ritmu kako bi sa što boljim rezultatom dočekali uzvrat.

image
MARIN FRANOV Cropix

45. Igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

Odličan prodor Bukvića prethodio je golu Matkovića.

image
MARIN FRANOV Cropix

Domagoj Bukvić je ukrao loptu i proslijedio ju u prostor za Matkovića. Mladi napadač Osijeka je pucao iz prve i matirao vratara Silvu za veliku prednost Osijeka.

38. GOOOL!

Osijek vodi 1:0. Strijelac je Anton Matković.

37. ?

Prvi žuti karton za Osiječane. Pušić je napravio prekršaj nad Martins Juniorom.

34.?

Nuriyev je ometao izvođenje slobodnog udarca te je zbog tog zaradio žuti karton.

32. Dalekometni pokušaj Domagoja Bukvića završio je daleko od gola.

31. Osijek je dosta bolji protivnik u prvih pola sata utakmice. Ipak, nedostaje gol kojim bi to potvrdila.

image
MARIN FRANOV Cropix

26.

Trese se okvir gola. Ponovno je Nejašmić bio najviši u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac završio na vratnici.

20. Osijek je sada u potpunosti zagospodario posjedom.

16.

Najbolja prilika na utakmici. Nejašmić je nakon slobodnog udarca s pet metara glavom pomašio cijeli gol. Šteta, pružala se lijepa prilika za rano vodstvo.

13. Dalekometni pokušaj Martins Juniora otišao je daleko od gola.

10. Prvih deset minuta je iza nas. Osijek je nešto bolje ušao u susret, ali i dalje čekamo na prvu pravu priliku.

6. Azerbajdžanci su imali udarac iz kuta, ali sve je očistio Ademi koji se vratio u obranu.

3. Iz tog slobodnog udarca lopta je došla do Bukvića čiji udarac odlazi malo pored gola.

2. ?

Već u drugoj minuti Zira je dobila žuti karton. Hacyly je srušio Jugovića i zaradio javnu opomenu.

1. Počela je utakmica na Opus Areni.

19.55 Igrači su izašli na travnjak, još malo je ostalo do početka utakmice. Ramon Mierez iz lože prati utakmicu.

19.30 Osijek je u prethodnoj rundi s ukupnih 6:1 bio bolji od estonske Levadije. Zira je s istim ukupnim rezultatom izbacila Dunjansku Stredu.

18.55 Stigli su sastavi za utakmicu. Kod Osijeka će umjesto Miereza koji odlazi iz kluba u vrhu napada zaigrati Švicarac Kemal Ademi kojem je to premijerni nastup od prve minute.

Najavu piše: Gradimir Đukarić

To bi bilo to. El lega Toro, kako glasi natpis na argentinskoj zastavi koja je izrađena u čast najboljeg strijelca Bijelo-plavih, napustio je Osijek. Dan uoči važne utakmice u europskim kvalifikacijama Ramon Mierez pokupio je svoje stvari iz svlačionice i krenut će prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Al Jazira će biti njegov novi klub.

S financijske strane dobro su prošli i Osijek i Mierez, ali... Klub s Opus Arene pristao je na nešto više od tri milijuna eura odštete, što je solidan iznos za transfer igrača koji je ulazio u posljednju godinu ugovora i koji je već na zimu mogao pregovarati s drugim klubovima, pa idućeg ljeta otići bez odštete. Doduše, 20 posto od transfera pripada Alavesu. Mierez je, pak, osigurao ugovor života, iznosom neusporediv s bilo čime što su mu čelnici Osijeka mogli staviti pred stol za nastavak suradnje.

Već neko vrijeme se špekuliralo o ponudi koju je El Toro dobio, a moramo priznati i kako je posljednjih dana bio prilično nervozan iščekujući rasplet transfera. Glasovi kako će Mierez do kraja prijelaznog roka ipak otići iz Osijeka bili su sve glasniji, ali trenutak u kojem se dogodio odlazak ključnog igrača svakako je kompromitirajući - samo dan uoči utakmice protiv Zire i četiri dana od ništa manje važnijeg ogleda protiv Dinama. Rašad Sadigov i Sergej Jakirović dobili su sada jednu veliku brigu manje uoči utakmica u Opus Areni.

Čitave pripreme Osijek je odradio s Mierezom kao središnjom ofenzivnom opcijom, uostalom, hat-trickom protiv Levadije je i povukao Bijelo-plave prema idućem kvalifikacijskom kolu, a sad je pred utakmice odluke i prilike za plasman u europske skupine, kakva se Osijeku nikada ranije nije nudila, ostao bez njega. Međutim, na Mierezovo inzistiranje u klubu su ipak odlučili dati “zeleno svjetlo” za transfer.

Neplanirano je u sjeni odlaska Miereza ostala najava utakmice protiv Zire u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Morao je Federico Coppitelli, trener Bijelo-plavih, još jednom proći kroz pitanja o nespretnim reakcijama vratara Čavline, koje su Osijek skupo koštale protiv Šibenika prošlog vikenda.

- Jasno je da je vratar, kao i svaki drugi igrač, pod sudom javnosti i odgovornost je trenera postavljanje vratara u momčad, jasno je i da ću napraviti diskurs koji vrijedi za cijelu momčad. U prvom kolu imali smo najmlađu ekipu i jasno je, kad imate tako mlade igrače, da oni naprave pogrešku. Može se dogoditi svakome - zatvorio je Coppitelli temu oko potencijalne promjene na vratima.

Pred Bijelo-plavima je tjedan istine. U razmaku od samo tri dana slijede dvije važne utakmice, prvo Zira u četvrtak, a onda u nedjelju ligaški ogled protiv Dinama.

- U idućih nekoliko dana imat ćemo dva kvalitetna protivnika, jedan je na razini Lige prvaka, a drugi na razini Europske lige, koji je tek nakon jedanaesteraca ispao od Šerifa. Zira je ambiciozna ekipa, stvoreni su s ciljem da osvoje naslov prvaka u azerbajdžanskoj ligi. Samo se sjetimo što je Karabah prošle sezone napravio u Europi i znat ćemo na kojem je nivou tamošnja liga. Morat ćemo dati sve od sebe. Posljednja utakmica ostavila nam je gorak okus u ustima, moramo se svi skupiti i pokazati našu snagu na terenu - rekao je Coppitelli.

Može li se usporediti kvaliteta Zire s kvalitetom Levadije koju je Osijek preskočio na prvoj europskoj prepreci?

- Zira je dva nivoa iznad Levadije, iskusni su i tehnički jako kvalitetni.

Osijeku se kao nikada ranije otvorio ždrijeb europskih kvalifikacija, na putu do skupine ne stoji niti jedna momčad koja bi se u srazu s Bijelo-plavima nazvala favoritom. Nakon estonske Levadije i azerbajdžanske Zire, u play-offu kvalifikacija za Konferencijsku ligu potencijalno ih, naime, čeka bolji iz duela Omonije i Fehervara.

Linker
08. rujan 2024 22:35