Andrij Jarmolenko pogodio je za prolazak West Hama u produžetku

 GLYN KIRK Afp
UKRAJINAC ZABIO ZA SLAVLJE

VIDEO: Vlašićev West Ham izbacio Rakitićevu Sevillu, Jakić prošao nakon drame, Mourinho se spasio u 91.

U nastavak natjecanja prošli su i Mario Pašalić s Atalantom te Duje Ćaleta-Car sa svojim Marseilleom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. ožujak 2022. 23:31

Izgledalo je da bi Galatasaray mogao načiniti svjetsku senzaciju i nakon 0:0 u prvom dvoboju na Camp Nou, danas pred svojim navijačima izbaciti Barcelonu. No, vodstvo turske momčadi u koje ju je u 28. minuti doveo stoper Marcao, Katalonci su brzo dostigli, a onda ga i preokrenuli. Nije momčad Xavija Hernandeza dopustila iznenađenja, najprije je majstorijom Ferana Torresa i strijelca Pedrija rezultat bio izjednačen u 37. minuti, a onda je Pierre-Emerick Aubameyang opet zabio i u 50. minuti postavio na konačnih 1:2.

>>> Pogledajte majstoriju Pedrija za pogodak Barcelone u Istanbulu <<<

Od ostalih dvoboja osmine finala Europske lige koji su počeli u ranijem terminu, svakako valja izdvojiti još jedan. Težak zadatak imala je Crvena zvezda na svojoj Marakani. Rangersi su je u Škotskoj prije tjedan dana nadigrali s 3:0, a Beograđani su, po provjerenom receptu, brzo poveli golom Mirka Ivanića u 10. minuti. Šanse su se redale pred škotskim golom, ali Rangerse je na 1:1, u sigurnu luku doveo Robin Kent u 56. minuti. Zvezda jest, doduše, stigla do pobjede pogotkom Bena iz penala u 93. minuti, ali ona je trebala biti kudikamo veća za prolazak. Hrvatski reprezentativac Borna Barišić u igru je ušao u 81. minuti.

image

Crvena zvezda nije uspjela proći Rangerse

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Atalanta je sačuvala 3:2 iz prve utakmice protiv Bayera, danas je u Leverkusenu stigla do minimalne pobjede golom Boge u sudačkoj nadoknadi, dok su Braga i Monaco odigrali 1:1, no Portugalci su zbog slavlja u prvom dvoboju prošli dalje. Mario Pašalić bio je na Atalantinoj klupi.

image

Detalj s dvoboja Bayera i Atalante

INA FASSBENDER Afp

U večernjim utakmicama vidjeli smo dva produžetka na ukupno tri dvoboja. West Ham je golom Čeha Součeka u 39. minuti nadoknadio pogodak zaostatka iz prvog dvoboja sa Sevillom, a onda je ukrajinski ofenzivac Andrij Jarmolenko u 112. minuti zabio za potpuni preokret i slavlje londonske momčadi. Nikola Vlašić nije igrao, ostao je na klupi, dok je Ivan Rakitić za Sevillu igrao do 56. minute i ulaska Olivera Torresa.

Mislilo se da će još korak dalje, do raspucavanja kaznenih udaraca otići Eintracht i Betis. Do 90. minute domaćin je u Frankfurtu imao prednost, a onda je Borja Iglesias izjednačio ukupan rezultat i utakmicu odveo do krajnjih granica neizvjesnosti. Hrvatski veznjak Kristijan Jakić odigrao je čitavih 120 minuta dvoboja, a Eintracht je za prolazak dalje zabio u 121. minuti, kada je strijelac postao Martin Hinteregger.

Dalje je prošao i Lyon koji je kod kuće s Portom odigrao 1:1 i tako sačuvao pobjedu od 1:0 iz prvog dvoboja. Jedini je to večernji dvoboj Europske lige u kojem je sve odlučeno bez produžetka ili raspucavanja kaznenih udaraca.

Europska liga - uzvrati osmine finala:

Bayer - Atalanta 0:1 (2:3)
Crvena zvezda - Rangers 2:1 (0:3)
Galatasaray - Barcelona 1:2 (0:0)
Monaco - Braga 0:1 (0:2)
Eintracht - Betis 1:1 (2:1) - nakon produžetka
Lyon - Porto 1:1 (1:0)
West Ham - Sevilla 2:0 (0:1) - nakon produžetka


Dok u prvim ogledima Europske lige nismo imali ukupnog remija koji bi neku utakmicu odveo u produžetak, to se u Konferencijskoj ligi dogodilo na jednom mjestu. Nizozemski AZ je na svom terenu u Alkmaaru "mečirao" rezultat od 2:1, koliko je norveški Bodo/Glimt slavio na svom terenu prije tjedan dana. No, u dodatnih pola sata, Norvežani su zabili i tako prošli u četvrtfinale.

No, Lovro Majer i njegov Rennes nisu uspjeli nadvisiti tešku prepreku, premierligaša Leicestera. Zaostatak od dva pogotka iz prvog dvoboja počeli su rano hvatati, gol Bourigeauda u 8. minuti dao im je pravo na nadu, no Fofana je početkom nastavka stvari vratio na onih originalnih -2 iz kuta gledanja francuske momčadi. Golom Taita u 76. minuti otvorio se prostor za nešto više, no Rennes nije uspio do kraja izboriti produžetak. Majer je odigrao svih 90 minuta dvoboja.

image

Lovro Majer (s loptom)

ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/Ddp Usa/Profimedia

Dalje je prošao i Duje Ćaleta-Car sa svojim Marseilleom. Prednost od 2:1 iz prvog dvoboja bila je dostatna, danas je u Baselu završilo s istih takvih 2:1 za goste. I Ćaleta-Car je, baš poput Majera u Rennesu odigrao cijeli susret. Spomenimo da je nakon golijade u Nizozemskoj (4:4), danski uzvrat između Kopenhagena i PSV-a završio gostujućom pobjedom od 0:4.

Večernje dvoboje pratili smo uz misli na produžetak kojeg ipak nismo gledali na rimskom Olimpicu u utakmici Rome i Vitessea. Momčad Josea Mourinha slavila je s 1:0 na gostovanju u Nizozemskoj, a istim su rezultatom gosti vodili i danas do ulaska u sudačku nadoknadu pa je već sve bilo spremno za dodatnih pola sata. No, engleski napadač Tammy Abraham zabio je u prvoj minuti nadoknade i Romu odveo dalje.

Feyenoord je i u uzvratu, nakon beogradskih 5:2 nadvisio Partizan, završilo je 3:1 za domaćina. PAOK je, uz pomoć našeg Mirka Antonija Čolaka koji je ušao u 86. minuti još jednom dobio belgijski Gent, sada s 2:1, dok je dalje prošla i praška Slavia koja je u gostima kod LASK-a u Linzu izgubila 4:3, a susret je završila s devetoricom na terenu. Ipak, Pražani su kod kuće pobijedili s 4:1 u prvom dvoboju, što je danas bila preteška zadaća za Austrijance.

Konferencijska liga - uzvrati osmine finala:

AZ - Bodo/Glimt 2:2 (1:2) - nakon produžetka
Basel - Marseille 1:2 (1:2)
Kopenhagen - PSV 0:4 (4:4)
Rennes - Leicester 1:1 (0:2)
Roma - Vitesse 1:1 (1:0)
Feyenoord - Partizan 3:1 (5:2)
Gent - PAOK 1:2 (0:1)
LASK - Slavia Prag 4:3 (1:4)

Linker
18. travanj 2024 09:43