ANTE CIZMIC Cropix
NESTALI ZA 30 MINUTA

VIDEO: ‘Žuta podmornica‘ potopila Hajduk! Bijeli poveli pa primili 4 pogotka uz autogol Livaje

Hajduk je primio četiri gola, ali i zabio dva - što daje nadu za uzvrat na Poljudu za tjedan dana...
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 23:02

VILLARREAL - HAJDUK 4:2 (Morales 15‘, 36‘ Livaja 19‘ ag., G. Moreno 45‘+1‘/Biuk 2‘, Fossati 85‘)

VILLARREAL (4-4-2): Reina - De la Fuente (od 61. Kiko), Mandi, Cuenca, Pedraza (od 61. Pau Torre) - Chukwueze, Coquelin, Morlanes (od 61. Parejo), Baena - Morales (od 73. Jackson), G. Moreno (od 61. Lo Celso)

HAJDUK (3-4-3): L. Kalinić - Mikanović (od 71. Lovrencsics), Borevković, Elez (od 79. Fossati), Melnjak - Awaziem, Grgić - Sahiti (od 71. Mlakar), Krovinović, Biuk - Livaja (od 79. N. Kalinić, od 85. Atanasov)

VALENCIA - stadion Ciutat de València. Gledatelja: 10,000. Sudac: Aleksej Kulbakov (Bugarska)


Svi mi živimo u Žutoj podmornici, odjekivala je uspješnica Beatlesa u izvedbi veselih navijača Villareala u španjolskoj verziji na stadionu Cituat de Valencia. Villarreal je s kombiniranom startnom postavom, sa tek trojicom igrača koji su prošle subote krenuli u prvenstvenoj utakmici protiv Valladolida, demonstrirao moć i snagu kontra Hajduka.

image
SOFASCORE Sofascore

Žuta podmornica većim dijelom susreta dominirala je protiv nemoćnih Bijelih koji su na kraju rezultatski dobro prošli. Pobjedom su Španjolci stigli blizu ulaska u skupine Konferencijske lige, ali pogotkom Fossatija s bijele točke, Hajduk je došao do konačnih "minus dva" i žive nade za uzvrat. Hajdukovci imaju sedam dana da se spreme za novi veliki ogled sa Žutom podmornicom, tjedan dana vjere u čudo....

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bijelima se pet dana nakon Maksimira ponovilo identično poluvrijeme u Valenciji. Gdje su u Maksimiru završili, tu su u Španjolskoj nastavili. Poveli su s 1:0 i onda do kraja prvog dijela primili četiri pogotka.

GOL ZA 0:1

BIUKOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

GOL ZA 1:1

MORALESOV GOL POGLEDAJTE OVDJE.

GOL ZA 2:1

LIVAJIN AUTOGOL POGLEDAJTE OVDJE.

GOL ZA 3:1

MORALESOV DRUGI POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

GOL ZA 4:1

MORENOV GOL POGLEDAJTE OVDJE.

GOL ZA 4:2

Šokirali su Bijeli momčad Unaija Emerya pogotkom na isteku prve minute, nakon samo 60-ak sekundi igre. Čak devet i pol mjeseci čekao je Stipe Biuk da bi postigao prvi gol u mandatu Dambrauskasa. Zadnji je zgoditak za Bijele postigao u posljednjoj utakmici Gustafssona još u listopadu prošle godine u porazu u Koprivnici. Do Valencije je odigrao 26 utakmica s Litavcem u ulozi trenera, ali nijednom nije zatresao mrežu. Međutim vodstvo Bijelih bila je iznimka. Radost kratkog daha, jer već nakon 19 minuta igre Villarreal je imao vodstvo, a na poluvrijeme je otišao sa čak tri pogotka prednosti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je kod 0:1 imao šansu Melnjaka kojem je Livaja ostavio povratnu loptu na visini kaznenog prostora u 7. minuti, ali pokušaj je završio u bloku. I tu se ugasio Hajduk, a Villarreal podigao u višu brzinu. Prvo je individualnom akcijom 35-godišnji Jose Luis Morales nastavio zabijati na njemu dobro poznatom stadionu, jer ovog je ljeta preselio u Villarreal nakon što je osam godina igrao za Levante. Samo pet minuta kasnije, Žuti su došli do 2:1 nakon ubačaja Baene i nesretnog autogola Livaje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Hajduče znaj još nije kraj – pjevala je Torcida nakon što je Villarreal preokrenuo utakmicu nesretnim autogolom Livaje.

No, bilo je jasno da će se Hajduk teško oporaviti, jer Villarreal je preuzeo kontrolu utakmice. Spustili su Žuti ritam, držali posjed i čekali prigodu. Dočekali su je jako brzo, jer već u 36. minuti semafor je pokazivao "minus dva" Bijelih. Pogodak je stigao na postavljenu obranu, na lošu reakciju obrane Hajduka, ali Villarreal zna zabijati i na kontranapade. Čim su se Splićani malo otvorili u finišu poluvremena, Španjolci su iz klasičnog protunapada došli do visokih 4:1. Mat u tri poteza sa potpisom terceta najopasnijih igrača Chukwuezea, Moralesa i Morena.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U nastavku je Baena ispružio Kalinića u 53. minuti udarcem sa 17 metara, ali izvadio je vratar Bijelih loptu ispod grede. Nakon 60 minuta igre, promijenio je Emery četvoricu igrača, iskustvom osnažio obranu Kikom i Torresom, a veznu liniju s Parejom i Lo Celsom. Izgledalo je kao da su Žuti u drugom dijelu "digli nogu sa gasa", jer unatoč kontroli posjeda, nisu iskazivali veće napadačke ambicije.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Očekivalo se da će Hajduk više krenuti naprijed, ili barem pokušati. Međutim, Bijeli nisu mogli zadržati loptu niti organizirati ozbiljniji pritisak pa je besposlen bio Pepe Reina koji se nakon 17 godina vratio u Villareal.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ali, kada su se tome najmanje nadali, stigla je pogreška Mandija i otvorila se nada za Bijele. Iz situacije koja nije "mirisala" na šansu, ali na kraju je važno da su Bijeli došli do rezultata koji je, mora se priznati, bolji od prikazane igre.

Međutim, s 2:4 "živa" je splitska utakmica ma koliko Villareal bio kvalitetnija momčad nakon prikazanog u prvom dvoboju.


image
ANTE CIZMIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+4‘ - ‘Požutio‘ je i Lovrencsics u završnici utakmice zbog prekršaja.

90‘ - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Šutira Krovinović, odlazi njegov udarac pored prve vratnice...

88‘ - Velika prilika za Hajduk iz prekida! Ubacio je sjajno Atanasov pred vrata, došlo je to Melnjaku na glavu, koji se bacio i pucao, međutim od bloka je otišlo u korner.

85‘ - Ušao je Atanasov umjesto Nikole Kalinića.

85‘ - GOOOL! Marco Fossati je siguran realizator... Iako je Reina pogodio stranu, Hajdukov talijanski veznjak je siguran i to je 4:2!

image
ANTE CIZMIC Cropix

82‘ - PUKLA KOŽA NA LICU NIKOLI KALINIĆU, MNOGO JE KRVI ISTEKLO! Uhh, ružno izgleda... Mandi je nehotice u skoku laktom udario Nikolu u lice, odmah je potekla krv i lije u potocima.

Neće moći nastaviti Nikola Kalinić, već se sprema Atanasov.

Bugarski sudac odmah je pokazao žuti karton alžirskom braniču.

I JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Taj je zračni duel bio u šesnaestercu Villarreala pa je bugarski sudac pokazao na bijelu točku!

image
ANTE CIZMIC Cropix

79‘ - Dvije nove izmjene u momčadi Hajduka. Ući će Nikola Kalinić i Marco Fossati, prema klupi su se uputili Marko Livaja i Josip Elez.

77‘ - Niotkud su se u šesnaestercu Bijelih pojavili Cuenca i Mandi pa zamalo nakon kaotičnog glavometa zatresli mrežu...

76‘ - Žuti karton dobio je i Valdas Dambrauskas. Vjerojatno zbog prigovora. Konstantno nešto komentira s četvrtim sucem.

75‘ - Još jednom iskazao se Lovre Kalinić... Sada je uhvatio šut Samuela Chukwuezea s dvadesetak metara koji nije izgledao nimalo bezazleno.

73‘ - Posljednja zamjena kod Villarreala. Ulazi Nicolas Jackson kojega je Marca najavila od prve minute, izaći će dvostruki strijelac Morales.

72‘ - ‘Body-check‘ Awaziema na Lo Celsu - žuti karton i za njega.

71‘ - Reagira sada i Valdas Dambrauskas. U igru će Gergo Lovrencsics i Jan Mlakar umjesto Dine Mikanovića i Emira Sahitija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

65‘ - Baenin opasan pokušaj od bloka odlazi u korner.

63‘ - I odmah je Lo Celso u prvome planu! Baena mu je primirio jednu povratnu koju je Lo Celso raspalio s vrha šesnaesterca, a Kalinić uspio ukrotiti!

61‘ - Čak četiri izmjene kod Villarreala. Iz igre će Pedraza, Moreno, Morlanes i De la Fuente, ulaze Pau Torres (reprezentativac Španjolske), Giovani Lo Celso (reprezentativac Argentine), Parejo i Kiko.

image
ANTE CIZMIC Cropix

57‘ - Dobro kombiniraju Hajdukovi kreativci, tandem Krovinović-Biuk solidno funkcionira, međutim posljednja obrambena linija Žute podmornice izgleda neprobojno. Bit će to težak meč do kraja...

54‘ - Maestralna Kalinićeva obrana! Baenina bomba s vrha šesnaesterca išla je pod gredu, a vratar Hajduka istaknuo se fantastičnom intervencijom!

49‘ - Nova prigoda Villarreala... Gerard Moreno smireno spušta za Moralesa čiji udarac ovog puta odlazi preko grede. Ljuti se Elez na svoje suigrače, kao da pita - kako to da takva ‘slučajna‘ ubacivanja konstantno pronalaze put do šesnaesterca?!

image
ANTE CIZMIC Cropix

47‘ - Sjajna šansa Hajduka! Krovinović je majstorskim dodavanjem otvorio prostor Biuku, a Hajdukov veznjak ili gađa suprotan kut ili traži Livaju u petercu - u svakom slučaju, lopta prolazi paralelno uz gol-liniju.

46‘ - Vraćamo se u Valenciju. Unatoč primljenim pogocima, Dambrauskas ne odustaje od svoje ideje, u pauzi nije napravio nijednu izmjenu. Nije mijenjao niti Unai Emery.

image

Tuga Hajdukovih igrača

ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajduk bolje otvaranje nije mogao ni zamisliti - Livaja je već u drugoj minuti promovirao Biuka u strijelca. Međutim, izgleda kao da su Bijeli zabljesnuli i ugasili se. Nakon početnoga gola digla se Žuta podmornica i do kraja poluvremena uvalila četiri komada. Nije se Hajduk predao, nastavio je stvarati šanse - prijetili su i kombinirali Livaja, Biuk, Sahiti, sjajni Krovinović i ostali - no, Villarreal se zasad pokazao kao vrlo, vrlo žestok suparnik. Najopasniji u redovima domaćih svakako je Samuel Chukwueze koji uporno stvara pomutnju po desnome krilu. Morat će Dambrauskas pronaći odgovor za njegovu igru, ali i za brojne druge izazove.

image

Slavlje Gerarda Morena i suigrača

ANTE CIZMIC Cropix

45‘+1‘ - GOL! Sijevnula je kontra, a Morales je poslužio Gerarda Morena koji pored potpuno nemoćnih i nedužnih Mikanovića i Kalinića zabija za 4:1.

MORENOV GOL POGLEDAJTE OVDJE.

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42‘ - Novi opasan Baenin slobodnjak... Oštra lopta na drugu vratnicu gdje je vrebao De la Fuente, no brza lopta bila je prebrza i za njega.

36‘ - GOL! Strahovito destruktivan i poguban je nigerijski ofenzivac Samuel Chukwueze... Jednim je dodavanjem probio posljednju obrambenu Hajdukovu liniju i poslužio Moralesa kojemu nije bilo teško pobjeći Borevkoviću pa poentirati pored nemoćnog Kalinića.

3:1 za Žutu podmornicu.

MORALESOV DRUGI POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
ANTE CIZMIC Cropix

35‘ - Sahiti ‘body-checkom‘ zaustavlja Coquelina pa dobiva i on žuti karton.

34‘ - Silno je neugodan ovaj Chukwueze. Između Melnjaka i Biuka uspio je uputiti sjajan centaršut za Moralesa koji ovaj srećom nije zahvatio na pravi način.

33‘ - Prema procjenama, između 1000 i 1300 navijača Bijelih nalazi se na stadionu. Frenetično navijanje i pjesma od prve minute ne prestaju - Torcida je u potpunosti nadglasala domaće navijače!

32‘ - Alex Baena ulazi u sučevu bilježnicu zbog grubog starta na Krovinoviću.

image
ANTE CIZMIC Cropix

30‘ - Krovinović je iz daljine isprobao svoj udarac, nije to uopće bio loš pokušaj, no Pepe Reina je preiskusan za ovakva iznenađenja.

29‘ - Melnjak se dobro snašao i iz teške pozicije - nakon Krovinovićeva ubačaja - šutira po golu... Nije dobro zahvatio loptu pa lakoćom to hvata Reina.

24‘ - Chukwueze je stalna prijetnja na desnome krilu. Gurnuo je sada Gerarda Morena u prostor, ipak - Elez izvrsno reagira.

21‘ - Krovinović gura Livaju u šansu, ali bilo je to prebrzo za napadača Bijelih oko kojega su konstantno dvojica-trojica čuvara.

19‘ - GOL! Baena je izveo slobodan udarac s lijeve strane, a Livaja - u namjeri da izbije - vara Kalinića i glavom pogađa vlastitu mrežu...

LIVAJIN AUTOGOL POGLEDAJTE OVDJE.

image
ANTE CIZMIC Cropix

15‘ - GOL! Prelako se Morales prošetao obranom Hajduka... Prošao je dvojicu-trojicu i opalio u suprotan kut, od nekoga se to još odbilo pa je ‘žabica‘ prevarila Kalinića, a lopta se zakotrljala u mreži. 1:1 u Valenciji.

MORALESOV GOL POGLEDAJTE OVDJE.

image

Marko Livaja i Aleksej Kulbakov

ANTE CIZMIC Cropix

13‘ - Marko Livaja prima loptu u šesnaestercu okrenut leđima, a potom se ‘Aljošinim laktom‘ rješava svog čuvara Baene koji se odmah srušio na tlo kao da je nokautiran... Žuti karton za najboljeg Hajdukova strijelca.

12‘ - Sahiti i Grgić zajedničkim snagama zaustavljaju neugodnog Chukwuezea, izgledalo je da bi tu moglo biti žutog kartona, ali prošli su samo s usmenom opomenom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

7‘ - Melnjaaaaak!!! Livaja i Melnjak dobro su kombinirali, da bi na kraju opasan udarac Hajdukova braniča s oko 15 metara završio u bloku...

4‘ - Opet prijeti Villarreal! Moreno je dobio loptu u šesanestercu, prošao je pored Eleza i uputio nezgodan prizeman udarac koji je sjajno obranio Lovre Kalinić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

2‘ - GOOOL! Odmah nakon prilike na suprotnoj strani, lopta je došla do Livaje koji je idealno poslužio Biuka, a mladi napadač u padu na drugoj vratnici iz blizine trese mrežu!

Činilo se u prvi mah da se radilo o zaleđu, no ponovljena snimka pokazuje da je Biuk pravovremeno izbjegao ofsajd-zamku... Podsjetimo, VAR-a u Konferencijskoj ligi u ovoj fazi nema!

BIUKOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

2‘ - Na isteku samome startu opasno je zaprijetio Chukwueze, gađao je ljevicom suprotan kut s vrha šesnaesterca i srećom promašio!

20.45: Počela je utakmica na stadionu Ciutat de València! Sretno, Hajduče!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix


>>> 20.35: Večerašnji će djelitelj pravde biti 42-godišnji bugarski sudac Aleksej Kulbakov. Više o njemu pročitajte OVDJE.

>>> 20.30: Hajduk je na UEFA-inim stranicama prijavio ovaj sastav:

UEFA je na svojoj službenoj stranici objavila sastav Hajduka po kojem ispada da je Dambrauskas odlučio igrati u sustavu 4-2-3-1.

Pa bi postava izgledala ovako: L. Kalinić - Mikanović, Borevković, Elez, Melnjak - Grgić, Awaziem - Sahiti, Krovinović, Biuk - Livaja.

Awaziem je stoper koji je u karijeri znao igrati i desnog beka, ali ne i veznog igrača. Ispada po tome da ga Dambrauskas vidi u ulozi koja nije njegova.

(Robert Šola)

>>> 20.20: Budući da još traju radovi na stadionu Ceramica, Villarreal će ‘domaću‘ utakmicu igrati na stadionu Levantea u Valenciji. Službeno je ime Estadi Ciutat de València, a kapacitet mu je 26,354 gledatelja.

>>> 20.00: O početnom sastavu:

Valdas Dambrauskas odlučio je u Španjolskoj nastaviti tamo gdje je u Maksimiru stao. Igra s tri stopera, u sustavu 3-4-3, ili možda 3-5-2, ovisno o tome kakvu je ulogu namijenio Emiru Sahitiju. Sahiti je krilo, ali može poslužiti i kao vezni i sigurno će imati puno obrambenih obaveza u igri.

Vjerojatno je litavski stručnjak procijenio da se Hajduk ne može kroz igru nadmetati sa Španjolcima pa je odlučio na teren poslati momčad s pet obrambenih igrača. Je li to pametna taktika pokazat će utakmica? Nekadašnji trener Sergije Krešić je u najavi utakmice rekao da bi Hajduk trebao pritisnuti Villarreal koliko je god to moguće, ali dojam je da je Dambrauskas odlučio igrati na sigurniju kartu. Stisni se u obrani i vrebaj šansu...

(Robert Šola)

>>> 19.30: Stigao je sastav Hajduka - umjesto Mlakara u prvih 11 je Emir Sahiti, a Hajduk će najvjerojatnije zaigrati u sustavu 3-4-3 s Elezom na poziciji centralnog stopera i s Awaziemom lijevo, dok Vuković vreba priliku s klupe.

Iako je Marca imala nekoliko pogrešnih prognoza, većina prve postave Villarreala ipak je na klupi. Imena poput Rullija (glavnog vratara), Kika, Albiola i Paua Torresa (glavna obrambena linija), Pareja, Lo Celsa i Yeremyja Pina (među najvećim zvijezdama) - trener Unai Emery uvest će isključivo bude li potrebe. Glavni adut i večerašnji kapetan Žute podmornice Gerard Moreno startat će u početnih 11. Na golu je, u skladu s očekivanjima, 40-godišnji Pepe Reina (31. kolovoza proslavit će taj jubilarni 40. rođendan).

>>> 18.50: Ovako izgleda predviđanje Marce za večerašnji susret:

image
SCREENSHOT Screenshot

Žuta bi podmornica dakle trebala ‘isploviti‘ u ovakvom sastavu:

Reina - De la Fuente, Mandi, Pau Torres, Pedraza - Chukwueze, Parejo, Capoue, Baena - Morales, Jackson.

Umjesto očekivanoga Gerarda Morena, u vrhu napada trebao bi startati 21-godišnji senegalski centarfor Nicolas Jackson.

Priliku bi, također, mogao dobiti legendarni španjolski vratar Pepe Reina koji uskoro puni 40 godina.

‘Zanimljivo‘ je i predviđanje Marce za Hajdukov sastav. Osim što Čolina sasvim sigurno neće početi na desnome krilu, minimalna je mogućnost da prekaljeni Subašić u Valenciji stane između vratnica. Što će biti sa Sahitijem, to ostaje na Dambrauskasu...

>>> 18.30: Španjolska Marca piše kako je očigledno da je Villarreal favorit, međutim neće Žutoj podmornici biti lako u strahovitoj atmosferi u uzvratu na Poljudu. "Samo pitajte Vitoriju iz Portugala!"


Linker
20. travanj 2024 13:07