Slavlje igrača Hajduka

 ANTE CIZMIC Cropix
POBJEDNICI SMIJU MAŠTATI

Villarreal? Za Jakobušića nema alibija, želja je jasna - najprije jesen, a onda i trofej u Europi!

Hajduk sada ima veliku, ali ujedno i najlakšu europsku utakmicu. Kroz nju može ispisati povijest.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 23:13

Hajduk je ispunio cilj, ima naporan raspored u kolovozu. Putuje u Španjolsku, igra s prošlogodišnjim polufinalistom Lige prvaka, sutra je na derbiju u Maksimiru. Hajduk “as used to be”. Hajduk velik kao nekada. Međutim, nije eliminacija Vitorije sve što želi Jakobušić i njegov team...

- Naš cilj nije samo ući u skupinu, već ostati do proljeća - kazao je predsjednik Jakobušić na Skupštini kluba u travnju.

Ubrzan proces

Ali, nije ni to konačni cilj. Ambiciozan je Jakobušić, njegova je želja doći od europskog trofeja. No, svjestan je da ništa ne ide preko noći. Proces izgradnje Hajduka s njegovim potpisom krenuo je u siječnju 2021. godine, od proteklih 18 mjeseci kroz četiri prijelazna roka dovedeno je 19 novih igrača. Time se proces ubrzao, pa se Hajduk od momčadi koja se mučila s pitanjem kako od šeste pozicije doći do europskog četvrtog mjesta u prvenstvu, premetnuo u ekipu visokih stremljenja čije ambicije premašuju nacionalni okvir. Zato se sada Jakobušić i Nikoličius primarno bave s pitanjem kako se pojačati, kako eliminirati Villarreal. Bio bi to senzacionalni uspjeh nakon 12 godina izbivanja iz europske jeseni. Ali, Hajduk ne može jednostavno, ne može tiho...

- Uđemo li u skupinu Konferencijske lige, znat će cijela Europa - kazao nam je jedan od navijača što smo ga susreli na stadionu Dom Afonso Henriques.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Istina, jer ako Hajduk eliminira Villarreal, cijela Europa će zapljeskati Bijelima. Ne, zbog rezultata kojeg su napravili, budući da skupine europskih natjecanja svake godine igra na desetke momčadi Starog kontinenta, već zbog načina kojim su to ostvarili. Ako ne uspiju preko Villarreala do skupine, nitko neće rezultat momčadi Unaija Emeryja smatrati uspjehom za pamćenje, ali zato stoji sljedeće...

- Pred Bijelima je najlakša utakmica.

Jasno, to ne znači da će se u Valenciju poći fotografirati, kako je to duhovito i slikovito poručio trener Dambrauskas.

- Ne idemo se fotografirati za Instagram s igračima Villarreala, već idemo igrati nogomet - kazao je Dambrauskas još onako vruć odmah poslije utakmice u Guimaraesu.

Poruka je kristalno jasna. Hajduk ima veliku prigodu jer u ogledu sa Villarrealom Bijeli nemaju što izgubiti. U dvomeč ulaze sa statusom autsajdera.

Visoko i daleko

Klub koji 12 godina nije igrao skupinu europskih natjecanja protiv ekipe koja je u zadnje dvije godine osvojila Europsku ligu i došla do polufinala Lige prvaka. Prije tri mjeseca Villarreal je vodio 2:0 protiv Liverpoola, a onda su Redsi s tri pogotka okrenuli utakmicu. Početkom svibnja svima je Villarreal bio simpatična momčad koja bi mogla iznenaditi favorita. Danas je Hajduk u toj istoj ulozi u kojoj je Žuta podmornica bila pred tri mjeseca. Momčad koja dolazi iz drugog plana tražeći senzaciju protiv golemog favorita.

Jakobušić je u nepune dvije godine napravio metamorfozu momčadi i kompletne struke. Promijenio je ljude, ali i način razmišljanja. Pitat će se mnogi je li Villarreal tek jedna epizoda u nizu Everton, Inter, Galatasaray? Nije! Makar u razmišljanju nije. U jesen 2020. Hajduk je imao gotovo 75 minuta ravnopravnu utakmicu s turskim velikanom, ali je na kraju izgubio 0:2. Poraz se doživio kao nešto normalno, uobičajeno. Međutim, tu je razlika. Za Jakobušića nije Villarreal alibi-protivnik gdje će se eliminacija pokriti veličinom suparnika. Jakobušić traži rezultat ne razmišljajući tko je s druge strane. Ne znači da će uspjeti, nema garancije da će proći preko Villarreala, ali svojim stavom i razmišljanjem svima želi dati do znanja da Hajduk mora gledati visoko i daleko. Nema alibija, isprike.

Hajduk je prošao Vitoriju, dobio je prigodu izaći na novi ispit. Najteži dosad, ali nijedan početak nije lagan. Hajduka 12 godina nije bilo u europskim skupinama, nagledali smo se neugodnih poraza, a sada je pred Bijelima momčad koja s pravom trenutno nosi epitet “europska vrhunska klasa”. Villarreal je ono što Hajduk jednog dana želi biti. Igraju li Bijeli s projekcijom svoje slike iz budućnosti? Kada si pobjednik dozvoljeno je maštati...

Linker
18. travanj 2024 22:43