ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PORUKA BIVŠEG HAJDUKOVCA

‘Vitoria je jaka ekipa koja ne zvuči atraktivno, ali sve je u rukama Hajduka! Evo kako do pobjede...‘

Nekadašnje Hajdučko srce pred otvaranje Europe splitskoga kluba protiv Vitorije Guimaraes
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 23:17

Hajduk sutra na svom Poljudu počinje svoj ovosezonski europski put, u prvom dvoboju trećeg kvalifikacijsklog kola s portugalskom Vitorijom iz Guimaraesa pokušat će trasirati stazu prema Villarrealu, koji već čeka u play-offu Konferencijske lige.

- Ne treba misliti na Španjolce. Daleko je do tih dvoboja, treba misliti samo na Portugalce. Ionako je i Vitoria dovoljno jak protivnik, ali prije svega i nepoznanica za svih nas - direktno će kazati Senijad Ibričić.

Podsjetimo, prije 12 godina Ibričić je predvodio generaciju koja je posljednja uspjela doći do europske jeseni. Preko dva rumunjska predstavnika hajdukovci su se domogli skupine u kojoj su igrali s belgijskim Anderlechtom, grčkim AEK-om i ruskim Zenitom. Ovog ljeta ambicije su iste, ponovno je europska jesen veliki cilj, međutim, puno je teži put s obzirom na suparnike koje je ždrijeb gurnuo na Hajdukov put u kvalifikacijama.

- Moram priznati, neusporedivo teži. Ali, treba se koncentrirati utakmicu po utakmicu i pokušati prvo proći Portugalce. S obzirom iz kakve lige dolaze, neće biti jednostavno ni njih eliminirati, ali valjda je tako suđeno. Nema ništa lagano, sve se mora proći teškim putem. Ali, osnovno je da u glavi stoji samo jedan protivnik, a to je Vitoria.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Premda su Portugalci eliminirali mađarsku Puskas Akademiju, još uvijek nema realne slike o snazi protivnika.

- Silno me zanima koliko može Hajduk pružiti protiv jedne očito uigrane momčadi, koja ipak nije sam vrh portugalskog nogometa. Jaka je to ekipa koja naizgled ne zvuči atraktivno, ali način na koji su eliminirali Mađare dovoljno govori o tome kakav respekt zaslužuju. Imaju uz domaće Portugalce u ekipi i Brazilce, i Španjolca, sigurno je da su u momčadi sve redom igrači koji se žele dokazivati i pronaći još bolji angažman. Uložit će i oni veliki trud protiv Hajduka, međutim, držim da je u prvoj utakmici ipak sve u rukama Splićana.

Gdje je prevaga, kako Bijeli mogu do pobjede u prvoj utakmici?

- Prema svim dostupnim informacijama Portugalci su ekipa koja traži loptu u nogama. Žele posjed, žele kontrolu utakmice. Hajduk ima sličan pristup, tako da će utakmica biti taktički jako zahtjevna. Šteta je da Bijeli nisu kompletni, da im nedostaje nekoliko igrača, ali u konačnici, nitko te ne pita kakvi su bili uvjeti jer samo se rezultat na koncu pamti. Bitno je pobijediti u prvoj utakmici, steći prednost za uzvrat jer time pritisak uvijek ide na protivnika. Iz prekida, s distance.... kako god bilo samo da se Portugalcima pokaže da mogu primiti pogodak jer u dva susreta s Mađarima ostali su čiste mreže.

Koliko Hajduk u Europi zna igrati na rezultat veliko je pitanje, ali nije upitno da će imati atmosferu koja će igrače nositi na putu ka željenoj pobjedi.

- Atmosfera Poljuda je motivirajući faktor, zato držim da je prva utakmica moguća prednost za Bijele, iako je jasno da se igraju dva susreta, da će, bez obzira kako se završi u Splitu, portugalski susret donijeti pobjednika. Odluka će u svakom slučaju pasti u Portugalu i zbog toga držim da će obje ekipe na Poljudu biti strpljive i maksimalno koncentrirane. Zato, koliko god gledao prema sutrašnjem dvoboju, nikako se ne mogu oteti dojmu da ćemo na Poljudu imati dvoboj ravnopravnih suparnika s podjednakim šansama za prolaz. Težak ždrijeb od početka europskih kvalifikacija, ali ako ne može drukčije, idemo ovako...

Pragmatičan je Senijad Ibričić, nema kod njega “kukanja i plakanja”, treba na terenu ostaviti srce kako bi se došlo do pobjede. Zna Ibričić kako se to radi jer prije 12 godina kada su Bijeli ušli u skupinu Europske lige dobio je nagradu Hajdučko srce. Sinoć je na Torcida kupu nakon pet godina ponovno dodijeljena prestižna navijačka nagrada, koju Ibričić brižno čuva.

- Nešto najljepše što igrač Hajduka može doživjeti jest nagrada Hajdučko srce. Sjećam se kada sam primio nagradu i potom napuštao igralište u Vukovarskoj... Navijači su me pratili na motorima, s automobilima. Bila je fešta kao da smo osvojili neki naslov. Doživljaj koji ću definitivno pamtiti cijeli život - podvukao je Ibričić.

Bijeli u karanteni u Radissonu

Ljeto je, gužva je, ali ipak se nađe mjesta i za karantenu u prestižnom splitskom hotelu. Hajduk je za karantenu ponovno izabrao najluksuzniji gradski hotel, Radisson na Trsteniku. Bijeli su u tom hotelu boravili pred utakmice s Dinamom u travnju i finalu Kupa s Rijekom u svibnju. U oba navrata su pobjednički izašli s poljudskog travnjaka, stoga nema razloga mijenjati destinaciju na kojoj će dočekati utakmicu. U karantenu ulaze u srijedu navečer nakon zadnjeg treninga na Poljudu, koji je na rasporedu u 18.30 sati.

Vitoria registrirala i Cortesa

Napadač Antonín Cortes već je registriran kod UEFA-e i mogao bi biti opcija za Morena Teixeiru u dvostrukom okršaju sa splitskim Hajdukom u 3. pretkolu europske Konferencijske lige, javljaju portugalski mediji.

Španjolski igrač stigao je prošlog tjedna u Vitoriju i nije bio na popisu za uzvrat s Puskas Akademijom, ali se jučer pojavio na popisu, koji je UEFA ažurirala nakon što je Vitoria završila proces registracije.

S druge strane, očekivano, srezan je Vitorijin popis igrača za kvalifikacije za europsku Konferencijsku ligu. Vratar Matous Trmal prebačen je u Marítimo, a napadač Bruno Duarte u Damac iz Saudijske Arabije.

109

utakmica odigrao je Ibričić za Hajduk i pritom je postigao 49 golova

13

godina prošlo je od Ibričićeva debija za Hajduk i to protiv Birkirkare

Linker
19. travanj 2024 20:56