Navijači Vitorije Guimaraes poznati su po beskrajnoj odanosti klubu, te glasnoj podršci momčadi do razine fanatičnosti, svojstvene južnjačkom temperamentu

 CARLOS PALMA Nurphoto Via Afp
BIVŠI DINAMOVAC ZA SN

‘Vitoria je zapravo portugalski Hajduk, gori nebo i zemlja, ma ludilo! Tko će proći? Nemojte me pitati...‘

Jedan od najboljih stranaca u povijesti Dinama za SN govori o nogometnom ludilu u Guimaraesu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 14:34

El Arabi Hillel Soudani pet je godina proveo u Dinamu i bio svakako jedan od najboljih stranaca u povijesti zagrebačkog kluba. Popularni Mr. Derby, kojeg smo tako prozvali jer je svojim golovima rušio Hajduk i Rijeku, trenutačno je u Zreču, slovenskom mjestašcu u podnožju Rogle, na pripremama je sa svojim klubom Damacom iz Saudijske Arabije. U tom klubu vlada hrvatska kolonija, trener je Krešimir Režić, stožer je također “kockasti”, a tu je još jedan bivši igrač Modrih, Domagoj Antolić.

Moj prvi europski klub

No, ovo nije priča o danima provedenim u Dinamu, već o onima prije dolaska u Maksimir, u kojem se Soudani pojavio na ljeto 2013. godine. Stigao je u plavi dom za milijun eura iz Vitorije Guimaraes, portugalskog kluba s kojim Hajduk sutra otvara svoju europsku sezonu.

image

Soudani u dresu Vitorije

MIGUEL RIOPA Afp

- Vitoria je bio moj prvi europski klub u koji sam došao iz Alžira 2011. godine. Pratili su me dok sam igrao doma i jednog dana je stigla ponuda Vitorije... Dobro se sjećam tog razdoblja. Naravno, s obzirom da mi je to bio prvi europski klub, ostaje mi definitivno u sjećanju - kaže nam u uvodu danas 34-godišnji Soudani.

Grad Guimaraes je smješten na sjeveru zemlje, zovu ga i “kolijevka Portugala” jer je još u 9. stoljeću oslobođen od Arapa. No, osim te povijesne crtice, zanimljivo je nešto drugo...

- To je apsolutno nogometni grad. Shvatio sam to odmah kad sam došao. U Portugalu mnogi u svim dijelovima zemlje navijaju za Porto ili Benficu, ali u Guimaraesu svi, baš svi, navijaju za Vitoriju. Kad se god rodi neko dijete, odmah ga upisuju u klub, odmah ima člansku iskaznicu kluba. Svaka mala beba je član kluba... Ma, ludilo jedno! Svi žive za nogomet.

Odličan prijam

Onda se nasmijao...

- Vitoria je zapravo “portugalski Hajduk”! Navijači iskazuju neviđenu ljubav prema svom klubu, “gori nebo i zemlja” kad se igraju utakmice, stadion je uvijek pun, atmosfera je izvanredna, tako da će utakmice Vitorije i Hajduka biti i utakmice navijača. Sigurno će na obje utakmice vladati pravo ludilo na tribinama, a i gradovima. U Guimaraesu sam doživljavao to ludilo, gotovo ga je teško opisati osim kao - ludilo.

image
MOHAMMED DABBOUS Anadolu Agency Via Afp

Priča nam kako mu je u Vitoriji bilo sjajno...

- Baš mi je tamo bilo super. Igrao sam odličan nogomet, osvojili smo Kup. Moje prvo iskustvo u Europi bilo je prekrasno. Uostalom, iz Vitorije sam došao u Dinamo jer sam igrao odlično. U tom gradu, koji je zapravo mali, možeš se potpuno koncentrirati na nogomet. A svi te u gradu doživljaju kao zvijezdu, svi te prepoznaju, biti nogometaš u Vitoriji je prelijepo iskustvo. Nije mi se uopće bilo teško prilagoditi se jer su mentalitet i ljubav prema nogometu bili slični u Alžiru.

Posebno naglašava kako je sjajno bio primljen u klubu.

- Primili su me kao svoga. Još kad sam naučio portugalski jezik, kao da sam postao dio obitelji. Bilo mi je lakše, mogao sam normalno komunicirati s ljudima.

Tako mu je bilo i u Dinamu. Kao što je u Vitoriji bio njihov, tako je u plavom domu bio naš. Brzo je naučio hrvatski, sprijateljio se sa svima.

image
RONALD GORSIC Cropix

- Dinamo je moj klub, Zagreb je moj grad. Odlučio sam živjeti u Zagrebu kad završim karijeru i sretan sam kada svaki posjet Hrvatskoj mogu iskoristiti za odlazak na Maksimir.

Vratili smo se na Vitoriju...

- Naravno, otkad sam otišao iz Vitorije, mnogi ljudi koji su tada bili u klubu su otišli. Drugi je danas predsjednik, sportski direktor... No, siguran sam da se ništa bitno nije promijenilo jer to je jednostavno takav mentalitet. Srdačan, gostoljubiv, ali i zaluđen nogometom.

Onda se opet prisjetio vremena kad je s Vitorijom uzeo Portugalski kup.

- Bila su to lijepa vremena, ali potom su nastali određeni financijski problemi. Nastupila je neka kriza, ali sve se opet brzo promijenilo na bolje. Imali smo tada u momčadi jako dobrih igrača, neki su bili i osvajači Lige prvaka, igrali u velikim klubovima. Vitoria je uvijek bila klub koji je imao moć, snagu. Bilo je i težih vremena, naravno, ali navijači su uvijek bili tu, strašna podrška, bez obzira na kojem je mjestu ljestvice bila Vitoria u tom trenutku. No, klub je stalno rastao. Znate, Vitoria je veliki portugalski klub. Ozbiljan klub. Naravno, sad ne pratim toliko sva događanja u klubu, ne mogu analizirati momčad, ali sam siguran da imaju jako dobar roster jer se uvijek u klubu o tome brinulo. I kad su stigla teža vremena, gledalo se da roster bude konkurentan...

Volim Vitoriju i Hrvatsku

Ipak, “naš Suda” mnogo više prati hrvatski nogomet, a kad smo ga upitali tko će izaći kao pobjednik iz ogleda Hajduka i Vitorije rekao nam je sljedeće...

- Jooooj, jooooj... Teško mi je o tome pričati. Bio sam igrač Vitorije, tamo sam proveo sjajne trenutke nogometne karijere koja me plasirala u Dinamo, koji je postao i ostao moj klub za sve vijeke vjekova. A poslala me i u Zagreb, gdje ću nastaviti živjeti. Ti dani s tim divnim ljudima nikada neće izblijediti. Konačno, još dan-danas se čujem s nekim igračima s kojima sam tada igrao, s bivšim sportskim direktorom. Definitivno, osjećaji su mi pomiješani. Volim Vitoriju, ali volim i Hrvatsku, hrvatski nogomet. Prolazak Hajduka bio bi odličan za hrvatski nogomet, znamo da se dobiju europski koeficijenti. S duge strane je ljubav prema Vitoriji. Zato me nemojte pitati tko će proći, niti koga bih želio vidjeti kao pobjednika iz te dvije utakmice... - istaknuo je Soudani.

Trofejna riznica

Soudani je u pet godina igranja u maksimirskom klubu osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, tri nacionalna Kupa i Superkup, a pritom je dvaput s Plavima igrao u skupinama Lige prvaka, dvaput u skupinama Europske lige.

197 utakmica odigrao je Soudani za Dinamo i dao 86 golova

44 utakmice odigrao je Alžirac za Vitoriju i postigao 16 golova

SOUDANIJEVI KLUBOVI

ASO Chlef (Alžir)

Vitoria Guimaraes (Portugal)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Nottingham Forest (Engleska)

Olympiacos Pirej (Grčka)

Al-Fateh (Saudijska Arabija)

Damac (Saudijska Arabija)

Linker
25. travanj 2024 10:34