MARKO MRKONJIC Cropix
BIJELI PREMA KAZAHSTANU

‘Zna se što su tamo učinili Hajduku! Imaju disciplinu ruske škole i čekat će svaki naš krivi korak‘

Nenad Bjelica definitivno ne može računati na Belju i Čeberka za utakmicu protiv Kizližara
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 20. srpanj 2022. 15:39

Nenad Bjelica je nekoliko sati pred utakmicu protiv Kizilžara otklonio i posljednje nepoznanice, te dobio konačnu potvrdu na koga sve može računati na početku još jedne europske pustolovine Bijelo-plavih. A nepoznanica trener Osijeka nema ni oko prvog protivnika u kvalifikacijama Konferencijske lige. U fokusu skautske službe iz Gradskog vrta kazahstanski klub je već više od mjesec dana, još otkako je ždrijeb spojio Osijek i Kizilžar.

A kakve je impresije ostavio prvi europski protivnik Bijelo-plavih ovog ljeta pitali smo Ivu Smoju. Nekadašnji kapetan Bijelo-plavih, igrač s 199 službenih nastupa za klub iz Gradskog vrta (a otkako je HNL-a samo sedmorica igrača upisala su više utakmica za Osijek), nekoć beskompromisni branič koji je svojedobno išao glavom gdje drugi nisu nogom, koji je svojom energijom dizao navijače na noge i kojeg je Kohorta čak u tri navrata izabrala za najboljeg igrača sezone, posljednjih godinu i pol dana odrađuje onaj manje vidljiv dio posla. Po završetku nogometne karijere ostao je u klubu, bio je tehnički direktor, potom član stožera Zorana Zekića i Dine Skendera, a danas je zajedno sa Damirom Vuicom i Almirom Turkovićem dio skautske službe Bijelo-plavih. Više od pola života vezan je nekom ulogom za klub iz Gradskog vrta.

- Odrastao sam pored stadiona, tako da je klub i moj život i posao i ljubav i strast... Sve to u jednom paketu - nasmijao se Smoje nakon što smo nabrojali sve uloge koje je do sada imao u Osijeku.

image

Ivo Smoje i Ivo Šušak

VLADO KOS Cropix

U djelokrugu njegovog rada praćenje je igrača koji potencijalno mogu pojačati Bijelo-plave, ali i praćenje protivnika. Posljednje vrijeme skautska služba intenzivno se posvetila Kizilžaru.

- Gledali smo posljednjih deset njihovih utakmica, konkretno - osam prvenstvenih i dvije Kup. To je iskusna momčad s puno internacionalaca u kojoj okosnicu čine igrači u dobi od tridesetak godina, a posloženi su uglavnom od igrača s područja bivšeg SSSR-a. Popratili smo i njihov aktualni prijelazni rok u kojem su se pojačali s nekoliko kvalitetnih igrača - kaže Smoje.

Loše iskustvo Hajduka, koji se prošlo ljeto “opekao” s Tobolom, upozorenje je za Bijelo-plave.

- Znamo kakvo je Hajduk prošlog ljeta imao iskustvo u Kazahstanu i zbog toga Kizilžar zaslužuje svakako veliko poštovanje. Zrela su momčad, u najboljim godinama, imaju disciplinu “ruske škole” nogometa i čekat će svaki naš krivi korak. Sigurno nam neće biti lako - dodaje.

Pozicija Kizilžara u kazahstanskom prvenstvu, a trenutno drže 12. od 14. mjesta u Premijer ligi, nije prevarila nikoga u Gradskom vrtu.

- Oni su više u krizi rezultata nego u krizi igre. Događalo im se baš puno pehova u nekim utakmicama u kojima su dominirali i onda primili neke slučajne golove, a što je za posljedicu imalo ne baš bajnu dosadašnju sezonu.

Usred sezone, a zbog slabog bodovnog učinka, klupu Kizilžara je napustio Andrej Karpovič, koji je momčad lani doveo do povijesnog plasmana u Europu, a na nju sjeo je nekadašnji kapetan momčadi iz Petropavla Ali Alijev.

- Imaju temperamentnog trenera, koji dosta osebujno vodi momčad s klupe i tu svoju energiju prenosi na momčad - veli Smoje.

Momčad Kizilžara danas nije nalik onoj koja je počela sezonu. Ljetni prijelazni rok iskoristili su za dovođenje šestorice novih igrača, po dvojice u svakoj liniji. Među prinovama je i nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske - bivši igrač Lučkog, Dragovoljca i Gorice - Mateo Mužek. Njemu je, inače, kazahstanski klub već 12. u karijeri, a do prošle sezone bio je standardni prvotimac slovenskog prvoligaša Celja. Potpisali su nedavno uz Mužeka i snažni gruzijski reprezentativni napadač Lobjanidze, veznjak kazahstanske reprezentacije Tapalov... Četvorica od šestorice nedavno pristiglih igrača za Kizilžar su odmah prošlog tjedna upisali premijerni nastup.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

S pojačanjima u aktualnom prijelaznom roku kazahstanski klub potvrdio je status “Legije stranaca”. Naime, čak 14 od 23 igrača u rosteru su internacionalci, naravno, dobrim dijelom igrači s prostora nekadašnjeg SSSR-a. Najviše je, dakako, Rusa (četvorica), a u kadru su dvojica Bjelorusa i Gruzijaca, Ukrajinac... U dosadašnjem dijelu sezone realizacija je isključivo ovisila o učinku Ukrajinca Jurija Bušmana (pet golova i dvije asistencije), koji je zadužen za sve prekide i koji je tri gola ove sezone zabio iz kaznenog udarca, a dva nakon slobodnih udaraca, te Crnogorca Darka Zorića (četiri gola i dvije asistencije). Drugim riječima, njih su dvojica bilo golovima, bilo asistencijama, sudjelovala kod čak 13 od 15 pogodaka Kizilžara u dosadašnjem dijelu Premijer lige.

- Perjanica u ofenzivnom dijelu momčadi im je nekadašnji crnogorski reprezentativac Zorić. On, Bušman, potom brazilski veznjak Martins su znalci, “šmekeri”. Nije to ekipa koja je ratnička i koja će nas dočekati na nož, oni igraju... - objašnjava Osijekov skaut.

U najavama okršaja s Osijekom Kazahstanci ne kriju ambicije, a svoju najveću šansu vide upravo u prvoj utakmici. Ne bez razloga.

- Imaju oni svojih prednosti. Pogotovo što su usred prvenstva, u ritmu su utakmica, a Europa im je primamljiva. Naviknuti su pritom igrati na umjetnoj travi, a i ne moraju putovati. To su sve detalji koje moramo respektirati - upozorava Smoje.

Linker
09. svibanj 2024 02:45