Karlo Bartolec u dvoboju protiv Josipa Pivarića

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
BJELIČIN ADUT

‘Znate što se tamo dogodilo Hajduku, i nama je bilo teško, ali favoriti smo! Možda će im se spavati...‘

‘Utakmica se po njihovom vremenu igra pola sata poslije ponoći. Vidjet ćemo kako će reagirati‘
Piše: JL.Objavljeno: 27. srpanj 2022. 20:18

Piše Gradimir Đukarić

Karlo Bartolec prošle je sezone među Bijelo-plave stigao prekasno da bi im stigao pomoći na europskom putu. Potpisao je za klub iz Gradskog vrta između dvije utakmice protiv CSKA iz Sofije, koji je lani bio neprelazna prepreka u 3. pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a ove sezone želi dohvatiti nešto što niti jednoj generaciji Bijelo-plavih dosad nije uspjelo.

Jedan od igrača Osijeka s najviše europskog iskustva u nogama (a odigrao je za Kopenhagen, Lokomotivu i Osijek 33 utakmice u europskim natjecanjima) željan je dokazivanja, pogotovo nakon sezone u kojoj mu se događao peh za pehom.

Nema nikakvog alibija

Prošle jeseni je mjesec dana bio izvan stroja zbog ozljede koljena nakon pogubnog starta Sahitija (nakon kojeg inače nije sviran ni prekršaj), potom je preležao koronavirus, a onda ponovio najtežu ozljedu s kojom se nosio u karijeri - lom metatarzalne kosti desne noge, zbog čega je morao “pod nož”, nakon čega mu je slijedilo još nekoliko mjeseci stanke.

U jednoj sezoni dogodilo mu se nesreća koliko se većini nogometaša ne dogodi u nekoliko godina. Na koncu je u čitavoj sezoni skupio 16 nastupa za Bijelo-plave.

- Protiv Hajduka mi je stradalo koljeno, zbog čega sam imao mjesec dana stanke, onda se taman oporavim pa se pojavi korona, potom dođu zimske pripreme, dobro se spremim i onda na prvom treningu po povratku u Osijek pukne mi metatarzalna kost. Ali, u glavi sam jak i prošao sam sve to. Imao sam obitelj, suprugu i dijete, pozitivne ljude uz sebe tako da je sve to dobro prošlo. Sada sam se spremio i nadam se da će sezona proći bez ozljeda i da ću pomoći momčadi na najbolji način - najavljuje Bartolec.

image
VLADO KOS/CROPIX

Nakon takve sezone obilježene ozljedama ne treba mu veća motivacija.

- Želim pokazati sve što znam i dokazati da sam pojačanje. Nadam se da ću uhvatiti ritam u kontinuitetu i da ću pokazati što mogu - kaže.

A prva prilika za to će biti Kizilžar. Uzvrat s Kazahstancima Bijelo-plavi dočekuju nakon poraza od Lokomotive u kojem Bartolec, doduše, nije sudjelovao. Inače, do utakmice u Kranjčevićevoj prošlog vikenda, Osijek je računajući i pripremne utakmice bio nanizao devet pobjeda.

- Nije nam taj poraz dobro sjeo, pogotovo što nismo pokazali ono što nas krasi. Podbacili smo kao momčad, ali dobro je u nogometu kada imaš europsku utakmicu samo tri dana kasnije. Odmah okrećeš novu stranicu. Slijedi nam uzvratna utakmica protiv Kazahstanaca, razmišljamo sada o njima, želimo dati sve od sebe i proći u iduće kolo - veli Bartolec.

Osijek pred uzvrat protiv Kizilžara ima solidnu, iako ne i komotnu prednost. Rezultat (2:1) iz prve utakmice je takav da je jedan gol Kazahstanaca dovoljan da vrati dvomeč na početak

- Bio je težak put u Kazahstan, druga vremenska zona, umjetna trava... To je u prvoj utakmici bila njihova prednost, a sada će se oni morati prilagoditi nama, na naše vrijeme, na pravu travu. Favoriti jesmo i ne bježimo od toga. Sve je na nama, da napravimo dobar rezultat i da prođemo dalje. Nema nikakvog opuštanja, krećemo kao da je 0:0 i idemo na pobjedu. Nema nikakvog alibija da mi sada branimo rezultat iz Kazahstana - poručuje prvotimac Bijelo-plavih.

Kizilžar je pred prvu utakmicu bio relativna nepoznanica, no sada Bijelo-plavi znaju što mogu očekivati od prvog europskog protivnika ove sezone.

- Krenuli su u našoj prvoj utakmici vrlo agresivno u uvodnih 15-20 minuta i potvrdili kako su opasni iz prekida. Ipak, mi smo kvalitetom puno bolji, a to trebamo pokazati na terenu i ne ući u taj njihov ritam s puno prekida. Nezgodna su momčad, uostalom, u drugoj minuti su nam pogodili okvir gola, ali kvaliteta je na našoj strani - uvjerava Bartolec.

Želja svih

U prvoj utakmici nogometaši Osijeka nosili su se i s dugim putovanjem, drugom vremenskom zonom, drugačijim terenom na kojem su nenaviknuti igrati. Sada sve to očekuje Kazahstance.

- To je velika prednost za domaćine, vidjelo se to i lani kada je Hajduk gostovao kod Tobola. Drugačije je to kada dođeš u nekakav ritam na koji nisi naviknut, a imaš samo jedan dan prilagodbe. Mi ćemo sada utakmicu igrati u 20.30 sati, a to je po kazahstanskom vremenu pola sata nakon ponoći. Hoće li oni spavati ili neće, vidjet ćemo...

Plasman u skupine Konferencijske lige bio bi povijesni rezultat za Bijelo-plave. Kizilžar je tek prva prepreka prema konačnom cilju.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

- Dobar rezultat u Europi je naš cilj. Nemamo se mi tu što lagati jer Osijek je danas klub koji ima velike ambicije i velike ciljeve. Svi igrači koji su tu zaslužuju skupinu Konferencijsku lige i priliku da se dokažemo u Europi. To je želja svakog igrača da igra na takvoj razini - veli Bartolec, koji ne sumnja kako ova generacija Osijeka to može i ostvariti.

- Možemo mi jako puno, imamo jako dobre igrače, kvalitetan stručni stožer... Ako skupimo glave možemo daleko dogurati. Imamo kvalitetu prema naprijed, a iza smo jako iskusni. U prvoj utakmici protiv Kazahstanaca od nas iz posljednje linije i vratara četvorica su bili reprezentativci - ja, Škorić, Leovac i Ivušić. Stvarno imamo odličnu momčad, a na nama je da to pokažemo na terenu - zaključuje Bartolec.

Inače, zdravstveni karton u svlačionici Bijelo-plavih nije idealan. Vrlo izvjesno je kako će zbog ozljede aduktora uzvrat s Kizilžarom propustiti Marin Leovac. Prošle sezone Nenad Bjelica imao je problema s desnim bekovima, u jednom trenutku bili su ozlijeđeni Karlo Bartolec i Mato Miloš, pa je s posudbe iz Slavena Belupa povučen Alen Grgić, a sada trenera Osijeka muči suprotna strana terena.

Leovac je u treningu, što znači da bi u skorije vrijeme trebao natrag na travnjak, no idućih šest mjeseci Bjelica neće moći računati na mladog Ivana Cvijanovića, iza kojeg je operacija prednjih križnih ligamenata. Ostao je strateg Bijelo-plavih samo na jednom lijevom bočnom igraču Mariju Jurčeviću, a tu poziciju još po potrebi mogu pokriti Jevhen Čeberko i Mato Miloš.

Škorić propustio trening

Dva dana pred uzvrat protiv Kizilžara na treningu nije bilo kapetana Mile Škorića. U utakmici protiv Lokomotive dobio je jedan neugodan udarac zbog čega je preventivno propustio trening u utorak prijepodne, no njegov nastup u četvrtak ne bi trebao biti pod znakom pitanja. Po posebnom programu, pak, radi Darko Nejašmić. Posljedica je to starta kojeg je pretrpio u završnici prvenstvene utakmice protiv Gorice, a zbog kojeg je Julardžija isključen. Utakmicu u Kazahstanu odigrao je ne posve oporavljen, a zbog čega je i preskočio prvenstveni susret u Kranjčevićevoj.

Zasad prodano 3.900 pretplatničkih ulaznica

Prodaja polugodišnjih ulaznica za Gradski vrt (godišnjih nema jer će drugi dio sezone Bijelo-plavi igrati na novom stadionu) odlično napreduje. Tri dana pred uzvratnu utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige protiv Kizilžara, a koja je i jedina europska utakmica uključena u polusezonsku kartu, već je prodano gotovo 3.900 pretplata.

Broj pretplatničkih ulaznica u odnosu na prošlu sezonu tako je nadmašen već za 700 novih vlasnika! Polako, ali sigurno, u Gradskom vrtu se bliže rekordnoj brojci iz sezone 2017./18. kada su imali nešto više od 5.000 pretplatnika.

Inače, cijena polugodišnje ulaznice je 200 kuna za istočnu, a 300 kuna za zapadnu tribinu, dok je za djecu do 15 godina u oba sektora po 100 kuna. Cijena lože je 600 kuna, odnosno, 1.000 kuna za ložu Mile Dumančić, dok je za mjesto u VIP-u potrebno izdvojiti 3.750. Te cijene su pritom dvostruko niže za vlasnike članske iskaznice NK Osijeka, a za koju članarina iznosi 100 kuna po sezoni.

Članovi kluba uz dvostruko niže cijene pretplatničkih ulaznica imaju popust odluče li se kupiti pojedinačne ulaznice, također u pola cijene u odnosu na ne članove.
Inače, cijene ulaznica za utakmicu protiv Kizilžara su nepromijenjene u odnosu na prvenstvene utakmice.

Vrata Gradskog vrta za utakmicu protiv Kazahstanaca otvaraju se u 18.30 sati, a iz kluba su pozvali sve navijače na što raniji dolazak kako bi se izbjegle gužve na ulazima.

Linker
29. travanj 2024 22:14