Damir Krajač / CROPIX
NALJUTILI GA NOVINARI

Kovač uoči Islanda: 'Sutra je za nas pravo finale, siguran sam da idemo na SP'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 18. studeni 2013. 19:01

Dobro raspoloženi Niko Kovač i Ivan Rakitić su točno u 17.30 ušli u sobu za medije ispod zapadne tribine Maksimira, pola sata prije posljednjeg treninga naših reprezentativaca.

- Dobro pogledajte na satove, gospodo, kazao je smiješkajući se naš izbornik, točniji od japanskih i švicarskih vlakova, no uskoro su mu pitanja islandskih novinara pokvarila raspoloženje i izazvala čak i na protunapad.

Islandski portal visir.is, naime, objavio je kako je u hotelu s hrvatskom reprezentacijom nakon utakmice u Reykjaviku u četiri sobe naručeno ukupno 70 piva, a nakon odlaska naših u nekima su pronađeni i opušci. To su sobe u kojima su bili cimeri Srna i Kranjčar, Mandžukić i Jelavić, Ćorluka i Eduardo te Vida i Kovačić.

- Vjerujete li vi u to - pitao je Kovač islandskog kolegu.

- Vjerujem, jer znam da je to istina - odgovorio je novinar, koji se pozvao na povjerljivi izvor od osoblja.

- Ako je to tako, svaka čast vašem hotelu i gostoprimstvu. Mislio sam da ste gospoda sa sjevera, ali očito da niste. Hvala lijepa!

Drugi Islanđanin pitao je hrvatskog izbornika je li točna njegova izjava u hrvatskim medijima, da “islanđani imaju po 190 cm, a padali su kao mala djeca”?

- Da, rekao sam to. Ako se izbornik Lagerbäck ljuti na suca, mogu se požaliti i ja. Pogledajte snimku protiv Slovenije u Reykjaviku, isto je bilo i na našoj utakmici. Bio sam nogometaš i znam što je pad od udarca, a što od pogleda. Sve sam rekao!

Hoćete li sada manje respektirati suparnika, pitao je treći kolega:

- Svatko želi pobjedu, svatko do nje doći na svoj način. Ja Islanđanima ništa ne zamjeram, imam još uvijek respekt, ali nemojte govoriti da je sudac bio na našoj strani.

Četrvti je uletio s pitanjem koga bi iz Islanda Niko izabrao, da može jednoga?

- Budući da je to nemoguće, neću ni odgovarati.

Reporter Al Jazeere radio je anketu po gradu gdje ljudi baš nisu bili zainteresirani za dolazak na stadion u utorak:

- Ja osobno mislim da ste krive jude pitali. Daj Bože da vrijeme bude dobro, ali imat ćemo u svakom slučaju 25.000 navijača koji će nas bodriti. Uvjeren sam i da će moja momčad slaviti, a što ima ljepše za navijača nego biti na stadionu i slaviti skupa s nama plasman na SP.

Potom su na red došli domaći novinari, oduševljeni zaštitničkim gardom našeg donedavnog kapetana:

- Oni koji me poznaju znaju da sam miran jer sam vaga, ali kad pretegne na jednu stranu znam biti i drugačiji. Ovdje se svatko služi svojim oružjem, pa moram i ja tako, jer ja sam izbornik, to su moji dečki i baš nitko, a pogotovo oni koji nisu ovdje s nama, ne može pričati neistine.

Niko Kovač je veliki optimist, kao i igrači s kojima smo razgovarali, ponovno je naš izbornik istaknuo kako im na treningu vidi glad u očima, želju za pobjedom:

- To je pravo finale kvalifikacija, biti ili ne biti, moramo pobijediti da se plasiramo. Dečki su vidjeli detalje s prve utakmice, sitnice trebaju popraviti, ne 10-20 %, nego samo 1-2% nam fali boljih rješenja u datom trenutku i Islanđanima će biti teško. Nadam se da ćemo pronaći one situacije kao u prvoj utakmici, a kada ih pronađemo, bit će dobro.

Na pitanje što ako Island prvi zabije, hoćemo li mi moći dva, Kvač je kazao:

- Mogućnost uvijek postoji, ja ne znam, ne znam nitko osim dragog Boga kako će se utakmica odvijati. Imamo 90 minura, bilo bi dobro da što prije zabijemo, da ih pritisnemo, njihova igra je duga lopta, na kontru, a to će im biti teže ako gube.

Naravno da se netko sjetio pitati i jesu li naši vježbali 11-erce:

- Nismo, jer jedno je pucati sam na treningu, a drugo pred 30.000 ljudi. Jedino ako bi igrače motivirao da tko promaši plati 20.000 eura, onda bi im možda bio pritisak (smijeh).

Posljednje pitanje bilo je komentar na javnu sugestiju Perišićeva oca, da igrači HNS-ove premije od 500.000 eura za plasman na SP doniraju za Vukovar:

- Kao prvo, još u ničemu nismo uspjeli, nismo se još plasirali. Drugo, jesu li igrači rekli kako razmišljaju o novcu? Treće, reprezentacija ima zakladu, kroz koju igrači daju svoj doprinos za dobrobit naše domovine, a četvrto, bilo bi dobro da svatko brine o sebi i ne komentira druge stvari. Pometite ispred svojih vrata, ne miješajte se pred naša, poručio je kao pravi vođa Niko Kovač.

Linker
19. svibanj 2024 09:21