DOBAR START MLADIH

Kovač upozorava: 'Mi smo ipak Hrvati, ako se opustimo odmah odlazimo u krivi smjer!'

'Obavili smo tek jednu trećinu posla, poslije Lihtenštajna (5:0) osvojili bodove i ovdje. Ostaje novih šest nastupa u skupini, još ništa nismo napravili'
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 11. rujan 2013. 19:37

Hrvatski lavovi napustili su Lavov jučer u rano popodne.

- Eto nas ispred hotela, tu je bus za aerodrom, ali još nema policije - javio je Niko Kovač.

Dan ranije u Areni Lviv 'policajci’ u žutom ništa nisu mogli našim VKV-majstorima. Kako izbornik superiornih 2:0 doživljava nakon prospavane noći?

- Rezultat je odličan, logična posljedica vrijednosti, plana i rada, analize suparnika. Momci su 60 minuta bili izvrsni. Posljednjih 30 djelomično smo pali zbog fizičkih problema, no ni tada nam Ukrajina nije opasno zaprijetila.

Kovač u startu naglašava:

- Obavili smo tek jednu trećinu posla, poslije Lihtenštajna (5:0) osvojili bodove i ovdje. Ostaje novih šest nastupa u skupini, još ništa nismo napravili; ne smijemo se opustiti jer mi Hrvati u takvim uvjetima odmah odemo u krivi smjer!

Poručuje da se nastavlja dorada i obrada igrača i igre u svim segmentima. Napose u tom tjelesnom glede kojeg permanentno zaostajemo, o čemu Niko priča učestalo i sasvim otvoreno:

- To je to. Nedostatak je na žalost očit. Zamijetio sam ga čim sam se uključio. Nogomet jest tehnika i taktika, ali je i 'fizika’, kondicija. U tom dijelu kaskamo. Kad se popravimo i sve nadoknadimo - sretna je okolnost da su i potencijal i prostor za pomak neupitni - bit ćemo mnogo kvalitetniji. Ne govorim napamet, nije dovoljan pogled izvana, krv ne laže...

Krv koja se proučava u laboratorijima. Mjerenje laktata i svih drugih parametara, priključivanje na pulsometar, testovi kao izraz modernizma bez kojeg ne ide:

- Znanost je ušla u sport, zašto je ne koristiti! Ne kažem da se u klubovima ne trude, kažem da mi u pet ili sedam dana ne stignemo ispraviti neke minuse. Zar ne bi bila šteta da smo ovdje u finišu prokockali sjajno vodstvo zbog tjelesne inferiornosti, kakva nas je koštala poraza u Portugalu...

Zasluge za pobjedu nesebično dijeli s kolegom iz A-selekcije:

- Iskreno zahvaljujem Igoru Štimcu što mi je dao Kovačića i Rebića, a znam da je u Koreji morao kadrovski improvizirati. Bio je apsolutno korektan. Dakako da su Mateo i Ante bili prevaga, individualne klase kao dodatak formiranoj momčadi.

I te kako. Kovačić, premda nespreman, izdržao je čak 85 minuta, asistirao za 1:0, dominirao kreacijom i zrelošću, Rebić je pak prvi pogodak zabio, drugi namjestio Brozoviću, u međuvremenu uzdrmao gredu i bio napast kojoj protivnik ne može odoljeti.

- Pridonosili su svi: izvanredni Radošević, sigurni Zelenika, beskompromisni Vrsaljko i Župarić. Nije bilo kritične točke. Momci su talentirani, izbor je ogroman!

Niko Kovač pokazao se i dokazao brzo, više nego uvjerljivo. Dojmljiva predstava u Ukrajini otvara vedre perspektive. Naime, deset je izlučnih skupina, u play-off za EP plasirat će se prvoplasirane te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije, a sedam pobjednika i osma Češka borit će se za kontinentalne medalje.

Nadamo se, štoviše vjerujemo, da ćemo biti u tom probranom društvu!

okvir

Linker
22. rujan 2024 05:34