Joško Ponoš / CROPIX
POSTIGNUT DOGOVOR

Kreću radovi u Parku mladeži, RNK Split će dobiti stadion od 10.000 mjesta

RNK Split je priznao vlasništvo Grada nad Parkom mladeži, a Grad Split im je dao koncesiju na korištenje
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 28. studeni 2013. 13:52

Dva splitska kluba (oba nose ime grada pod Marjanom), nogometni RNK Split i košarkaški KK Split u potpuno su oprečnoj situaciji. RNK Split kojem su vlasnici imotski poduzetnici braća Žužul u velikoj je ekspanziji i najavljuje gradnju/obnovu stadiona u Parku mladeži dok KK Split proživljava pravu agoniju, ostali su bez predsjednika Mislava Lovića, a Grad koji je većinski vlasnik nema novce da financira njihove dugove pa je potpuno neizvjestan epilog predstečajne nagodbe u kojoj se nalazi trofejni klub s Gripa.

S novcima nemaju problema u RNK Split. Nedavno su investirali milijun eura u pomoćne terene. A sad su postigli dogovor sa Gradom, ali i sa svojim sustanarima Atletskim klubom Split pa će se uskoro pokrenuti projekt vrijedan više od sto milijuna eura koji uključuje obnovu stadiona i izgradnju stambeno-poslovnog sadržaja.

Split će dobiti novi, moderni stadion sa kapacitetom od 10.000 sjedećih mjesta, atletsku dvoranu, komercijalne sadržaje te stambeno poslovni kompleks u srcu grada.

“Ovo je projekt u kojem će svi biti na dobitku, RNK Split, ASK i stanari koji žive u barakama. Zadovoljan sam, sretan i ponosan što se kreće u gradnju stadiona”, rekao je na brifingu kod gradonačelnika Slaven Žužul.

Poanta je u tome da će RNK Split priznati Gradu vlasništvo nad stadionom, a klub će taj prostor dobiti u koncesiju dok će se na okolnom zemljištu privatni investitori izgraditi stanove. Bit će to javno-privatno partnerstvo, a razmišlja se i o izgradnju hotela za sportaše.

Ovim dogovorom zadovoljni su i u ASK-u. Ivan Veštić naglasio je da će oba kluba dobiti bolje uvjete nego što ih imaju sada. Stadion će moći ugostiti i velika atletska natjecanja.

Za razliku od Parka mladeži gdje idu naprijed, na Gripama su se vratili korak nazad. Predsjednik kluba Mislav Lović odlazi s te funkcije. Grad neće izdvojiti tri milijuna kuna za košarkaški klub. Gradonačelnik Baldasar drži da je to previše s obzirom da Grad sveukupno izdvaja 14 milijuna kuna godišnje za cijeli splitski sport. Klub je u predstečajnoj nagodbi, pa je njegova budućnost i dalje vrlo neizvjesna...

Ruža Hrvatska s 10.000 sjedećih mjesta

Prema ideji projekta koji u radnoj verziji nosi naziv “Ruža Hrvatska” stadion u Parku mladeži bio bi kompletno obnovljen. Kapacitet bi se povećao sa sadašnji 2.500 na 10.000 sjedećih mjesta, zadržala bi se atletska staza sa osam traka, a stadion bi imao sve sadržaje koji su potrebni nogometnom i atletskom klubu. Uz njega bi se izgradila i atletska dvorana. U drugoj fazi projekta koji se procijenjuje na 110 milijuna eura srušile bi se “škverske barake”, u kojima živi 60 obitelji (njima bi se osigurali zamjesnki stanovi) te bi na tom prostoru bio izgrađen stambeno-poslovni kompleks sa 250 stanova.

Linker
28. travanj 2024 01:19