Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
JE LI POČETAK OVOG U MILANU?

KRONOLOGIJA DIVLJAŠTVA Hoće li nas policija iznenaditi pa bar slučaj Rakitić uspješno riješiti?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. srpanj 2016. 17:29

Više od godinu dana je prošlo, a hrvatska policija nije nam objavila tko je nacrtao svastiku na Poljudu. Hoće li tako biti i s napadačem na Ivana Rakitića i njegovu obitelj? Bi li to bio dokaz da je motiv isti kao na stadionu - udariti na hrvatsku vrijednost? I da su takvi od nekoga zaštićeni?

Jer Ivan Rakitić je promicatelj Hrvatske u svijetu, jedan od najpoznatijih Hrvata, njega znaju i u Japanu i u Somaliji, i kad u svojoj državi doživi da ne može uživati s kćerima i suprugom nego gliserom juriti s Ugljana, to je skandal koji nadilazi sve nerede počinjene na stadionima. Jer kad se igra utakmica, barem se radi o javnom događaju i službenom skupu, a napad na vrhunskog sportaša na godišnjem odmoru je vrhunski teroristički udar na Hrvatsku i hrvatski turizam.

Čim se vijest proširila, golema većina ljudi kazala je: to su isti koji su htjeli Hrvatsku izbaciti s Eura. Iako policija nije tako rekla, i premda Ivanov kum Bralić misli da motiv nema veze s navijačima, jasno je da na Ivana kamen nije bacio nitko tko je ljubomoran na njegov društveni status ili zbog toga što ima ljepšu ženu. Osim ako doista neki ekshibicionist nije htio izazvati pozornost ili se kakav jalni čovjek osvetiti vlasniku vile, što bi drugo moglo biti nego nastavak diverzija od kojih smo umorni i koje su hrvatsku reprezentaciju dovele na rub eliminacije iz međunarodne konkurencije.

Bilo je i prije nereda, itekako, no s Milanom u studenome 2014. godine krenula je serija agresije na reprezentaciju pod izlikom borbe protiv Mamića, Šukera i HNS-a. Na San Siru je utakmica umalo prekinuta, Hrvatska je kažnjena novčano. No na susretu s Norveškom u Zagrebu, zbog raznih diskriminirajućih poruka, Vatreni su dobili kaznu jedne utakmice bez gledatelja, što su je odradili u Splitu. Trčeći, kao i Talijani, po kukastom križu. UEFA je odredila nova dva susreta pred praznim tribinama, od čega je odrađen jedan. A nakon novih ispada ksenofobije i fašizma na stadionima u Osijeku i Budimpešti, sljedeća sankcija bila je dvije utakmice bez gledatelja.

Tako sada Hrvatska već zna da će tri susreta na svom terenu igrati praznih tribina, a ako se zaista prešlo i na igrače, ako je preko Rakitića, koji ima najmanje veze s hrvatskim nogometom jer ovdje nikad nije igrao, niti je imao menadžera, odaslana poruka straha, da se svi uplaše što ih može snaći budu li nosili i dalje nacionalni dres, tada smo zaista kao društvo potpuno pukli. I jasno je da najave novih nereda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nisu prazna priča.

Hoće li nas policija iznenaditi pa barem ovaj slučaj riješiti kako spada? Da se skinu neki upitnici!

Linker
18. svibanj 2024 10:42