ALAIN JOCARD Afp
NESVAKIDAŠNJI PRIZORI

‘Atmosfera je sramotna!‘ Umjesto velikog slavlja - bizarne scene! Oglasili se Neymar, Mbappe, kapetan...

Kako su navijači objasnili, sve je to dio protesta koji traje još od ispadanja od Real Madrida u LP
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. travanj 2022. 12:51

Pomalo bizarne scene viđene su na utakmici Paris Saint-Germaina i Lensa, na kojoj su Parižani potvrdili osvajanje naslova prvaka. Iako su odigrali samo 1:1, to im je bilo dovoljno za vraćanje titule nakon što ih je u prošloj sezoni iznenadio Lille, ali navijači PSG-a nisu željeli biti dijelom tog slavlja.

Već na poluvremenu publika je dočekala domaće nogometaše salvom zvižduka i povicima negodovanja, a uoči završetka utakmice tribine Parka prinčeva već su bile ispražnjene. Kako su navijači objasnili, sve je to dio protesta koji traje još od ispadanja od Real Madrida u osmini finala Lige prvaka. Smatraju da momčad u koju je puno uloženo nije dovoljno vratila na terenu, te ih na svakoj utakmici prozivaju i vrijeđaju.

Igrači PSG-a na takav su potez svojih fanova reagirali na različite načine. Jedan od onih kojeg su navijači najžešće vrijeđali je brazilski as Neymar, a on se potrudio da im ne ostane dužan.

- I dalje imam ugovor s Paris Saint-Germainom. Ovdje sam još tri godine, stoga prestanite ili ćete trebati još zraka – poručio je brazilski reprezentativac.

Naravno, nije to prvi put da su Neymara isfućkali vlastiti navijači, a nije baš ni da je omiljen suparničkima. Ranije je na uvrede i prozivanja odgovarao objavom obiteljskih fotografija na društvenim mrežama...

image
BERTRAND GUAY Afp

Ni veznjak Marco Verratti nije bio sretan ponašanjem publike u slavljeničkoj večeri.

- Navijači koji nisu slavili? To je nešto što ne razumijem. To je nogomet, ponekad pobijediš, a ponekad izgubiš. Mi smo normalni ljudi, i mi možemo pogriješiti. To je nešto što ne razumijem. Znam da su bili razočarani zbog Madrida, ali u nekom trenutku moraš nastaviti dalje. Deseti naslov prvaka je važan – izjavio je Verratti.

Ultrasi PSG-a počeli su tribine napuštati 15 minuta prije završetka utakmice, a stadion je 10 minuta nakon završetka utakmice bio prazan. Nisu stoga Parižani za koga imali trčati počasni krug.

- Atmosfera je sramotna. Nogomet je naša strast. Nastojimo se zabavljati koliko je to moguće. Šteta je što to neće biti s navijačima, ali moramo se nositi s time – kazao je kapetan Marquinhos.

Jedan od onih koji se nije želio previše osvrtati na zbivanja na tribinama Parka prinčeva bio je mladi napadač Kylian Mbappé kojem na kraju sezone istječe ugovor s Parižanima.

- Slavili smo među sobom. Uspjeli smo se dovesti u sigurnu zonu vrlo rano u sezoni i niti u jednom trenutku nismo bili zabrinuti zbog konkurenata. Stoga smo jako sretni, i nitko neće pokvariti moje zadovoljstvo. Puno smo se žrtvovali za ovo i željeli smo upisati naše ime u povijest. Uvijek tijekom sezone postoje okolnosti, ovo je jedna od njih. Osobno, reakcija navijača nije utjecala na mene. Bio sam jako sretan što smo osvojili naslov – poručio je Mbappé.

Deseti je to naslov Parižana, čime su izjednačili francuski rekord kojeg je držao St-Etienne četiri kola prije kraja. Za vodstvo protiv Lensa lijep pogodak postigao je Lionel Messi, bio mu je to tek deveti gol u svim natjecanjima ove sezone, a Lens je s igračem manje stigao do konačnih 1:1 preko Corentina Jeana. Mauricio Pochettino osvojio je svoj prvi naslov prvaka u trenerskoj ulozi.

- Prolazimo kroz teško razdoblje s navijačima i nadamo se da će se situacija popraviti. Živimo u demokraciji i prihvaćamo sve proteste. Ali moramo pokazati poštovanje prema ovom naslovu – rekao je Pochettino.

Bivši menadžer Tottenhama naslijedio je Thomasa Tuchela na klupi PSG-a u siječnju 2021. godine te je dosad osvojio Kup Francuske i Superkup u svojoj prvoj sezoni. Lani je u prvenstvu bio bod iza prvaka Lillea, dok je ovaj naslov osvojen uvjerljivo. Parižani su zadržali rekord nepobjedivosti na domaćem terenu, u 17 utakmica na Parku prinčeva ostvarili su 15 pobjeda i dva remija, te u ovom trenutku imaju 16 bodova više od drugoplasiranog Marseillea.

Ipak, sve je to za navijače slaba utjeha, jer je vodstvo kluba pompozno najavljivalo pohod na Ligu prvaka. Dovedene su u francusku prijestolnicu velike zvijezde, no sve je neslavno završilo onim čuvenim preokretom u Madridu.

Tek treba vidjeti kakve će poteze ovog ljeta povući predsjednik Nasser Al-Khelaifi. Pochettinova pozicija i dalje je vrlo upitna, no moglo bi doći i do značajnih promjena u igračkom kadru. Bilo kako bilo, Parižanima je u ovom trenutku prioritet zadržati Mbappéa najmanje barem još jednu sezonu...

Linker
20. travanj 2024 06:47