Norbert Scanella/Panoramic/Profimedia
RADE SJAJAN POSAO

Dalmatinski dišpet s juga protiv arapskih milijuna! Hrvati su najbolje upozorenje za Mbappea, Messija i društvo

Momčadi s Velodromea ide sjajno u prvenstvu pod vodstvom hrvatskog trenera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. listopad 2022. 13:19

Olympique Marseille igra šampionski! S takvim naslovom izašao je L‘Equipe u subotnjem broju. OM je prespavao noć na prvom mjestu, a da Igor Tudor nije ni sjedio na klupi u pobjedi nad Angersom. Uvjerljivo, moćno, sa tri komada u mreži domaćina pod vodstvom Harija Vukasa koji je na jednu utakmicu mijenjao suspendiranog prvog trenera.

- Jako smo sretni, svaka čast igračima. Bilo je teško nakon međunarodnih obveza. Imali smo zahtjevnu utakmicu, pogotovo u prvom poluvremenu. Bili su dobri, ali mi smo uspjeli zabiti pogodak u pravo vrijeme. Drugo poluvrijeme smo uspjeli pokazati da na terenu postoji samo jedna ekipa. Clauss je bio jako dobar, što i ne čudi jer kada igraš za reprezentaciju Francuske moraš biti jako dobar igrač. Clauss može igrati lijevo, može desno, to je jako dobro za nas. Nismo primili nijedan gol, dali smo tri, jako smo zadovoljni s tim. Evo nas na prvom mjestu, ne znam koliko dugo, ali želimo ostati što je više moguće na vrhu. Igor nam je dao sve informacije, točno smo znali što nam je činiti – poručio je Hari Vukas nakon pobjede u Angersu.

Odsutan na klupi Olympique de Marseillea zbog suspenzije Igor Tudor je ipak mogao svjedočiti pobjedi svoje momčadi u Angersu. Hrvatski stručnjak generalno je pohvalio rad svojih igrača, ali jednog je izdvojio.

- Clauss, to je nevjerojatno! Ali znao sam to od prvog treninga. Zaista je zadovoljstvo imati takvog igrača – pričao je Tudor s novinarima na odličnom talijanskom.

- Borbeno je bilo je prvo poluvrijeme s Angersom, u drugom poluvremenu smo mi uglavnom igrali. Oni su smanjili fizički intenzitet, a mi smo nastavili. Jako mi se svidio naš duh, naša želja za pobjedom i silna borbenost. Uvijek je pozitivno vidjeti to nakon pauze, jer uvijek je opasno kada nemaš momčad dva tjedna na okupu.

Sve je Tudor rekao. Uspio je svojoj momčadi ugraditi ono na čemu odvijek radi. Momčadski duh, želja za pobjedom i velika borbenost. To us odlike Tudorovih momčadi. Prije devet godina sa Hajdukom je izbio na prvo mjesto, dogodilo se to pobjedom nad Hrvatskim dragovoljecvm u Kranjčevićevoj. Ali, na prvoj poziciji izdržali su Bijeli tek dva tjedna, od sredine listopada do početka studenoga 2013. godine. Sa Galatasarayom prvo je mjesto držao tri mjeseca, od kolovoza do početka prosinca 2017. i poraza u derbiju od Bešiktaša.

Tudor je u Marseilleu dočekan sa skepsom, a danas novinari i njemu i njegovim igračima postavljaju ista pitanja. O naslovu prvaka, o Ligi prvaka, o najvećim dosezima. Na takve upite odgovarao je Valentin Rongier koji je na susretu u Angersu zamijenio Dimitrija Payeta u 66. minuti.

- Još je jako rano govoriti o natjecanju sa PSG-om. Ali, ono što je sigurno jest da se fokusiramo samo na sebe. Trenutno nam ide jako dobro pa moramo nastaviti tako... Uzeli smo puno bodova, čak 23 od 27, ali ne obraćajte previše pozornosti na statistiku. Znamo da u nogometu sve može ići brzo. Ono što je sigurno jest da nam pobjede omogućuju stjecanje samopouzdanja – kazao je Rongier posvetivši nekoliko rečenica i predstojećem susretu Lige prvaka protiv Sportinga na Veledromeu sljedećeg tjedna.

- Najvažnije je bilo podići ljestvicu i dobro smo to učinili. Sve su utakmice vrlo važne. Pripremamo se za Ligu prvaka na najbolji mogući način, pobjeđujući."

Tudor je veliki junak Marseillea, ali i Vukas zajedno s njim. U Hajduku i Galatasarayu također su djelovali u tandemu. Podizali su oba kluba do prve pozicije kao što to danas rade u Marseilleu. Međutim, najveća iskušenja tek dolaze. Za dva tjedna je derbi istine, 16. listopada izaći će Tudorove trupe na Park prinčeva, suprostavit će se mega momčadi Messija, Mbappea i Neymara. Do tada će ugostiti Ajaccio u Ligue 1, ali i dvaput odigrati sa Sportingom. Ritam je snažan, možda i prejak za kadar koji posjeduje, ali Tudor zasada u prvenstvu gazi iznad svih očekivanja. Ali, više ne može pobjeći od uloge ozbiljnog pretendenta na titulu prvaka. Prvenstvo je u ranoj fazi, međutim Tudor će se sve češće suočavati sa pitanjima poput onog iz Angersa. Danas ste prvi, jeste li to mogli zamisliti prije dva mjeseca?

- Moram priznati, nakon prvog tjedna u Marseilleu nisam to mogao zamisliti. Međutim nakon mjesec dana jesam. Pogotovo kada se momčad uspjela izgraditi s dobrim igračima – odgovorio je Tudor.

Predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi proteklih je 10-ak dana boravio u Splitu, na Hvaru, u Dalmaciji. Upoznao je mentalitet ljudi koji poput Tudora žive za nogomet. Upoznao je dalmatinski dišpet koji trenutno pokreće francuskog diva sa juga. Zato bez obzira koliko PSG bio neusporedivo kvalitetnija momčad, Tudor je jamac da OM neće dopustiti šetnju Parižanima. Ni miran san njihovom predsjedniku. Tudorovih 23 od 27 na startu sezone najbolje su upozorenje za Al-Khelaifija.

Linker
20. travanj 2024 00:20