Ante Rebić bi mogao postati prvak Italije s Milanom

 MIGUEL MEDINA Afp
HRVATI U GLAVNIM ULOGAMA

Dan odluke u Engleskoj i Italiji: Rebić se nada trofeju s Milanom, Brozović i Perišić sanjaju trostruku krunu

Ovog vikenda završavaju četiri lige Petice, u dvije je pitanje prvaka još uvijek otvoreno
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. svibanj 2022. 11:24

Ljubitelji nogometa ovog vikenda svakako će pronaći nešto za svoj gušt. Posljednje prvenstveno kolo odlučivat će o prvaku Engleske i Italije, u Njemačkoj se igra finale Kupa, u Francuskoj traje borba za ulazak u Ligu prvaka, a u neke od tih priča uključeni su i hrvatski nogometaši.

Engleska Premier liga u nedjelju (sve utakmice počinju u 17 sati po hrvatskom vremenu) spušta zavjesu na vrlo uzbudljivu i neizvjesnu sezonu koju je obilježila utrka za naslov prvaka. Branitelj naslova Manchester City kolo prije kraja ima bod prednosti u odnosu na Liverpool, te bi domaćom pobjedom protiv Aston Ville u posljednjem kolu osigurao novu krunu, bez obzira na ishod ogleda Liverpoola i Wolverhamptona.

Gerrardova pomoć

Kiksaju li Građani, Redsi mogu do naslov ako srede Vukove na Anfieldu, što ne bi trebao biti problem unatoč tome što je nastup Salaha, Van Dijak i Fabinha pod upitnikom. Jürgena Kloppa na pressici je dočekalo pitanje ‘može li Steven Gerrard pomoći bivšem klubu?’.

"Kad bih ja mogao pomoći Dortmundu ili Mainzu, to bi za mene predstavljalo posebnu motivaciju. Ali ne igramo ni ja, ni Stevie. Veća je šteta što Stevie ne igra nego što ja ne igram. Svi smo mi ljudska bića. Stevie će to shvatiti ozbiljno bez toga da ga ja zovem. Vjerojatno su ga drugi iz kluba već zvali, ali ja nisam", izjavio je menadžer Redsa.

Mnoga izvješća s Otoka sugerirala su ovih dana kako će Manchester City platiti Aston Villi bonus od 15 milijuna eura u sklopu transfera Jacka Grealisha ako Građani u nedjelju osvoje naslov u Premier ligi. Mnogi su odmah konstatirali da je to ‘easy money’ za klub iz Birminghama, no kasnije je iz oba kluba stigao demantij ove informacije. Demantij ima smisla, jer je City za Grealisha aktivirao otkupnu klauzulu od 100 milijuna funti, te je navodno dogovorena isplata u tri jednake rate.

Liverpool bi, pak, mogao platiti višemilijunski bonus svom nedjeljnom suparniku ako postane prvak, i to na ime transfera Dioga Jote. Naime, većina transfera portugalskog napadača dogovorena je u bonusima, a Wolvesi su odmah dobili tek četiri milijuna funti.

Uz borbu za prvo mjesto, ima još otvorenih pitanja u Premier ligi. Chelsea je u četvrtak remijem s Leicesterom osigurao treće mjesto, a favorit za osvajanje četvrtog, koje vodi u Ligu prvaka, je Tottenham. Spursi imaju dva boda više od Arsenala, a u posljednjem kolu gostuju kod otpisanog Norwicha i to bi trebao biti ‘zicer’ za Kanea i društvo.

Manchester United je šesti i trenutačno drži poziciju koja vodi u Europsku ligu s dva boda više od West Hama, ali može pasti i na sedmo koje osigurava vizu za Konferencijsku ligu. Crveni vragovi gostuju kod Crystal Palacea, a Čekićari kod Brightona.

Nakon 12 godina

U borbi za ostanak su još dva kluba, Burnley je iznad Leedsa zahvaljujući boljoj gol-razlici. Dok Burnley dočekuje Newcastle, Leeds ide u goste Brentfordu.

U Italiji će pitanje prvaka biti riješeno u posljednjem kolu prvu put u posljednjih 12 godina. U konkurenciji su gradski rivali Milan i Inter, koji će svoje utakmice odigrati u nedjelju s početkom u 18 sati. Rossoneri gostuju kod Sassuola, te im je za titulu potreban bod zbog boljeg međusobnog omjera s Nerazzurrima, koji dočekuju Sampdoriju.

Milan je napravio velik posao u prošlom kolu kad je kod kuće svladao Atalantu, te su njegovi navijači uvjereni da im trofej neće pobjeći. Bude li tako, radovat će se i bivši hrvatski reprezentativac Ante Rebić, a ako Milan kojim slučajem ispusti veliku prednost, trostrukom će se krunom (prvenstvo, Kup, Superkup) okititi aktualni članovi Vatrenih Marcelo Brozović i Ivan Perišić.

A mladi hrvatski stoper Joško Gvardiol, kojem predviđaju veliku karijeru, mogao bi večeras (početak utakmice u 20 sati, Arenasport 2) do petog trofeja karijere. Četiri ih je osvojio s Dinamom, a njegov RB Leipzig će na Olimpijskom stadionu u Berlinu odigrati finale Kupa Njemačke protiv Freiburga. Leipzig je blagi favorit, a oba prvenstvena sraza ova dva suparnika u aktualnoj sezoni završila su 1:1.

PSG je vratio naslov prvaka Francuske u svoje vitrine, no puno toga je u Ligue 1 otvoreno kad su u pitanju europske pozicije. Treće mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka može dohvatiti Lovro Majer, koji s Rennesom u posljednjem kolu gostuje kod Lillea. Rennes je četvrti sa 65 bodova, tri manje od drugoplasiranog Monaca i Marseillea, koji drži treće mjesto. Monaco gostuje kod Lensa, a Marseille s Dujom Ćaletom-Carom dočekuje Strasbourg.

"Mi smo krojači vlastite sudbine, barem kad je u pitanju četvrto mjesto i Europska liga. Vidjet ćemo kakvi će biti ostali rezultati, ali mi se moramo fokusirati na naš ogled s Lilleom", rekao je Rennesov trener Bruno Genesio.

Tvrtka Redbird blizu dogovora o preuzimanju Milana za 1,3 milijarde

Iz Italije dolaze vijesti kako je tvrtka Redbird blizu dogovora o preuzimanju Milana za 1,3 milijarde eura. Sadašnji vlasnik Elliot Management uz klub bi trebao ostati povezan statusom investitora, a cijela priča uskoro bi mogla biti dovršena. Dosadašnji favorit za preuzimanje bio je Investcorp, investicijski fond iz Bahreina, koji je bio spreman platiti 1,2 milijarde eura, no koplja su se lomila oko načina plaćanja. Redbird je investicijska tvrtka iz SAD-a u vlasništvu Gerryja Cardinalea, koja ima udjel od 750 milijuna dolara u Fenway Sports grupi, matičnoj kompaniji koja je vlasnik Liverpoola. Talijanski izvori navode kako bi kroz godine Redbirdovo ulaganje u Milan moglo dosegnuti 1,8 milijardi dolara.

Linker
20. travanj 2024 15:44