FEDERICO PESTELLINI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
PIŠU POVIJEST

Danas su hit, a njihova zvijezda bila je Dinamova legenda: ‘Modri i Hajduk tamo bi se borili za ostanak‘

‘Kako bi lijepo bilo kad bi se sljedeće godine u LP sastali s Dinamom. To bi mi bila najdraža utakmica...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 21:27

Francuski Brest je klub koji ima 121 godinu tradicije, nikad nije bio prvak, a u Kupu je najviše došao do četvrtfinala i to 1983. i 2015. godine. No, Brest pod trenerom Ericom Royom igra odličan nogomet, trenutačno drži drugo mjesto u Ligue 1 i ima velike šanse prvi put izboriti nastup u Ligi prvaka. To bi bio pothvat za Gusare, kako im je jedan od nadimaka.

U 24 kola Brest je osvojio 46 bodova, ima 13 pobjeda, sedam neodlučenih rezultata i četiri poraza, ne zabija puno (35), ali sa 18 primljenih pogodaka ima drugu najbolju defenzivu u Ligi. Manje je inkasirala samo Nica (17), koja je peta sa 40 bodova.

Čestitka treneru, igračima...

Brest igra brz tranzicijski nogomet, posjed drži 53 posto, u pola svih utakmica nije primio pogodak (12), puno igraju s golmanom, kojem vraćaju loptu dok ne nađu ofenzivno rješenje, imaju 14,3 udarca prema vratima po susretu, od toga 5,3 unutar okvira. Nemaj vrhunske napadače, niti izrazitog strijelca, jer najviše golova (5) zabila su trojica krilnih i veznjaka - Romain De Castillo, Mahdi Camara i Kamory Doumbia.

image
MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp

De Castillo je s pet asistencija i prvi razigravač, iako treba istaknuti da je tri gola zabio iz jedanaesterca. Namjestio je devet velikih šansi, prvi je i dribler sa 2,6 uspješnih driblinga po utakmici, ali je na vrhu i po izgubljenim posjedima, 21,6 po susretu. Riječ je o ljevonogom 27-godišnjem Francuzu kojem je najveća snaga pregled igre, a stigao je 2021. godine iz Rennesa. Djeluje na desnom krilu u formaciji 4-2-3-1 iako je znao igrati i po lijevoj strani. Ima svega 172 centimetra i desetku na leđima. Prošao je školu Lyona, te je nosio dres francuske reprezentacije U-21. On je u prednjem pogonu prvi ime ekipe. Po Transfermarktu vrijedi 7 milijuna eura, po čemu je na diobi drugog mjesta u klubu zajedno sa stoperom Brendanom Chardonnetom, defenzivnim veznjakom Pierre Lees-Melouom, te lijevim bekom Bradleyem Lockom. Ispred je s osam milijuna samo Lilian Brassier, 24-godišnji stoper. Po promašenim velikim prilikama (11) prednjači vezni igrač Jeremy Le Douaron.

Brest je danas hit, a nekad je od, 1979. do 1983. godine, tamo zvijezda bio Dinamova legenda Drago Vabec.

- Čestitao sam predsjedniku Denisu Le Saintu, treneru Ericu Royu i igračima na fantastičnom rezultatima. Posebno sam čestitao navijačima jer oni su najžešći i najjači u Francuskoj. Još u moje doba bili su sjajni, a vidim da i dalje nose momčad. Često gledam Brest, igra izrazito brzo, dopada mi se njihov nogomet. Imaju puno stranaca - kazao nam je Vabec, dodajući:

Možda na proslavi

- Klub mi je odgovorio kako su prezadovoljni što sam im poželio Ligu prvaka, a izbore li je možda skoknem i na proslavu. Ovo drugo mjesto koje sada drže najveći je rezultat u povijesti, a kako tri kluba idu u Ligu prvaka šanse za to su lijepe. Jedino se još možda treba bojati Monaca i Lensa, više nego Lillea i Nice. Vodeći PSG je ipak previše pobjegao, a on je ionako svijet za sebe. Kako bi lijepo bilo kad bi se sljedeće godine u Ligi prvaka sastali moj Dinamo i moj Brest. To bi mi bila najdraža utakmica koju sam ikad gledao.

Vabec se čak i našalio:

- Sad imaju utakmice s klubovima iz njihove pokrajine Bretagne. Valjda će malo pomoći i Rennes i Nantes. Znate kakav je život - smijao se Vabec.

image

Drago Vabec

RANKO SUVAR Cropix

Na pitanje što mu se najviše sviđa kod ove ekipa Bresta, odgovorio je:

- Entuzijazam da naprave uspjeh, iako su svega dva-tri domaća igrača iz regije Bresta.

Kakva je razlika između sadašnje momčadi i one u kojoj ste vi igrali?

- Glavna je razlika što danas imaju podjednake igrače, dok sam ja iskakao iz momčadi. Ne podcjenjujući suigrače, to moram reći. Nisam bezveze proglašen najboljim igračem Bresta svih vremena. Možda će me jednog dana tko skinuti, daj Bože da to uspije...

Trener Eric Roy bio je dobar igrač koji je karijeru gradio u Lyonu i Marseilleu prije svega, igrao je bio i u Sunderlandu, Rayo Vallecanu, veznjak, no zanimljivo je da dugo nikoga nije trenirao nakon otkaza u Nici 2011. godine, koji je na sudu proglašen nezakonitim, te je dobio odštetu 300.000 eura. U međuvremenu je bio samo u dvije kraće dionice sportski direktor Lensa i Watforda.

- Osobno ga ne poznajem, ali ako je suditi po igrama ekipe, jako je dobar. Bilo bi svjetsko čudo da su prvaci, već ovo što rade je krajnji maksimum. Brest je za francuske pojmove mali grad sa 140 tisuća stanovnika, s okolicom oko 300 tisuća. Kad bi Dinamo ili Hajduk igrali u francuskoj ligi borili bi se za ostanak. Brest je puno jači sada od Dinama. Modri bi njihove igrače morali hvatati lasom. Strašno su uigrani. Nekad možda Brest, u moje doba, nije bio bolji od Dinama, ali sada sigurno jest - uvjeren je Vabec.
Igra na Stade Francis-Le Ble. Kapacitet mu je oko 16 tisuća mjesta.

- I dalje igraju na istom stadionu na kojem sam ja igrao, samo je renoviran 2010. godine. Kad sam došao tamo teren je bi grbavica, a sada je odličan. Ideja je kluba napraviti novi stadion, ali lokacija je petnaestak kilometara izvan grada, pa oko toga postoji spor, čak i politički. Navijači se bune - zaključio je Drago Vabec.

Reprezentacija? Mislim da neću biti pozvan

Nakon pobjede Bresta na Le Havreom 1:0 trener Eric Roy kazao je kako defenzivni veznjak, koji igra kao jedan od dvije “šestice”, Pierre Lees-Melou, zaslužuje poziv izbornika Didiera Deschampsa u francusku reprezentaciju. Brest je klub koji nema igrače zvučnih imena i to bi za njega bila golema stvar.

- Da budem iskren, nisam to ni sanjao. Stepenica je previsoka. Sanjao sam da budem profesionalac, da, bilo bi lažno reći drugačije, već živim san s time što sam profesionalac. Ali francuska reprezentacija... Trener je malo pretjerao - nasmijao se Lees-Melou i dodao:

- To je lijepo od trenera, ne razmišljam o tome i mislim da neću biti pozvan. Za mene nema rasprave o tome - zaključio je Pierre Lees-Melou uz veliki osmijeh.

Linker
01. svibanj 2024 22:46