ALESSIO DE MARCO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Alessio De Marco/zuma Press/profimedia
POLA MILIJARDE MANJE

Domino efekt u Francuskoj nakon Mbappéova odlaska, prijeti potpuni kolaps, liga je u slobodnom padu

Naknada je porasla za 75 %, dok je prihod pao za 32 %, što je situacija koja je dovela Ligue 1 na rub opstanka
Piše: SNObjavljeno: 17. kolovoz 2024. 17:32

Prvi put u posljednjih sedam godina Kylian Mbappé neće započeti sezonu u Ligue 1. Situacija je to koja je u određenoj mjeri izazvala domino efekt koji će na kraju potopiti francuski nogomet, piše španjolski As. U srpnju je Francuska nogometna liga (LFP) potpisala ugovor za televizijska prava za sljedećih pet sezona, 2024.-2029., u iznosu od 500 milijuna eura. Mnogo je to manje od 800 milijuna eura (odnosno milijardu eura s međunarodnim pravima) na koliko su ciljali kada su u rujnu prošle godine raspisali prvi natječaj.

Dani koji su prethodili početku prvenstva bili su obilježeni širokim nezadovoljstvom navijača francuskih klubova zbog cijene koju je nametnuo DAZN, glavni televizijski kanal Ligue 1, s osam utakmica po danu kada se igra određeno kolo, plus jednom, devetom, svake subote navečer. Britanska tvrtka ovog je tjedna objavila svoje različite pakete, s cijenom od 29,99 € mjesečno s godišnjom obvezom, 39,99 € bez obveze. Kako bi mogli gledati sav francuski nogomet, sve dok nema godišnje obveze, pretplatnici će morati platiti 55 eura, budući da će preostale utakmice osigurati BeIN Sports, čija cijena raste na 15 eura mjesečno.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Porast piratstva, s IPTV-om i Telegramom, bio je ogroman u Francuskoj, pa se ne očekuje da će DAZN dosegnuti značajan broj pretplatnika. Kako je navedeno u ugovoru potpisanom s LFP-om, ako ne dosegne 1,5 milijuna pretplatnika u dvije godine, francusko nogometno upravno tijelo može, bez prethodne obavijesti, jednostrano raskinuti ugovor. Predznaci nisu pozitivni, jer se društvenim mrežama širi hashtag #BoycottDAZN, koji je već tri uzastopna dana tema broj jedan u Francuskoj.

Ali mora se dodati da su, bez Mbappéa, iznosi koje će momčadi Ligue 1 dobiti puno niži od onih koje su dobivali prošle sezone. Od 500 milijuna eura koje je LFP dogovorio s DAZN-om i BeIN Sportsom, moramo oduzeti 272,5 milijuna od CVC-a, koji drži 20 % ove sezone, socijalne naknade i operativne troškove, dodajući 11,5 milijuna eura pomoći momčadima koje ispadaju, tako da će ukupno, kako navodi L‘Équipe, u neto iznosu prvoligaši francuske lige dobiti samo 178,2 milijuna eura, dok su prije godinu dana dobili 495 milijuna eura.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Naknada je porasla za 75 %, dok je prihod pao za 32 %, što je situacija koja je dovela Ligue 1 na rub opstanka. Sve se to odvilo nakon pokušaja korištenja Kyliana Mbappéa kao promotora tijekom rujanskog natječajnog procesa kako bi se ‘prevario‘ TV kanal da plati 800 milijuna eura koliko je izvorno traženo. Francuski nogomet je u slobodnom padu i čelnici su zabrinuti da bi to moglo dovesti do pucanja balona koji se donekle i očekivao otkako je francuski superstar u veljači objavio da na kraju prošle sezone napušta PSG.

Linker
17. kolovoz 2024 19:21