JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp
ORGIJANJA PO STADIONIMA

Država koja je postala prvak Europe u huliganizmu: ‘Bio sam prestravljen, samo sam plakao...‘

Huligani su ‘briljirali‘ cijele sezone, kulminacija je bila na kraju. Mnogi krive državu i policiju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. svibanj 2022. 18:22

Kad bi postojala nagrada za europske prvake u nogometnom huliganizmu, za netom završenu sezonu ista bi sigurno bi pripala navijačima francuskih klubova. Povratak na tribine nakon korona-restrikcija za mnoge od njih bio je nešto poput 'puštanja s lanca'. Zaželjeli se ljudi incidenata, nereda i prekida utakmica, 'briljirali' su tijekom cijele sezone, a vrhunac je bio u uzvratnoj utakmici doigravanja za ostanak u Ligue 1.

Nakon što je francuski velikan Saint-Etienne na jedanaesterce ispao od Auxerrea, nekoliko stotina domaćih ultrasa upalo je na travnjak stadiona 'Geoffroy-Guichard'. Naravno, ne zbog slavlja kakva smo viđali ovih dana na terenima diljem Europe.

Nastao je pravi kaos, huligani su bakljama i dimnim bombama gađali igrače obje momčadi, ali i dio tribine, i prava je sreća da nije bilo težih posljedica. Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala pobješnjelu gomilu, roditelji s malom djecom očajnički su pokušavali pronaći rutu za bijeg s tribina...

image
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp

Tu nije bio kraj, jer su navijači Saint-Etiennea ispred glavnog ulaza priredili 'sačekušu' igračima i vodstvu kluba kako bi malo porazgovarali nakon utakmice. Policija je opet aktivirala suzavac, upotrijebila je i vodene topove.

- Bio sam prestravljen, udahnuo sam puno suzavca i samo sam plakao, kao i igrači. Ovog ima samo kod nas, jer su se ostali obračunali s takvim stvarima. Mjesecima je na stadionima puno nasilja, a da se ono ne može spriječiti. Mnogi se u potpunosti preobraze kad dođu na tribinu gdje postaju neki drugi ljudi, i to je pomalo tužno – konstatirao je Jean-Marc Furlan, trener Auxerrea.

Trener domaćina Pascal Dupraz nije se pojavio na konferenciji za novinare, izjave nisu davali ni igrači. Većinski dioničari Roland Romeyer i Bernard Caïazzo u priopćenju objavljenom netom nakon utakmice najavili su povlačenje, no ni to nije smirilo huligane koji su orgijali na travnjaku.

- Ovo ide preko svih granica. Prije su postojala vrijeđanja, ali ovo više nije sport. To nisu navijači – rekao je Michel, koji je na utakmicu poveo unuke.

Le Parisien piše kako 10-godišnja Emma nakon šoka i strave koju je doživjela, sigurno više neće poželjeti ići na nogometnu utakmicu. Ukupno je u neredima lakše ozlijeđeno 17 navijača od kojih su trojica prebačena u bolnicu, a lakše ozljede zaradilo je u 14 policajaca te dva igrača Auxerrea. Materijalna šteta je najmanje pola milijuna eura...

Činjenica da je na stadion unesena tolika količina pirotehnike jasno ukazuje na probleme u organizaciji utakmice. Izvor iz osiguranja otkrio je Le Mondeu kako je od oko 300 navijača koji su došli na teren njih 50-ak stvorilo probleme, a policiji je trebalo dosta vremena kako bi zaustavila divljanje.

image
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp

- Otkrivanje baklji prilikom pregleda posjetitelja ostaje problem. Lako ih je sakriti, a za efikasnu pretragu potrebne su dvije minute. To nije lako kad na stadion morate pustiti 40.000 gledatelja – kazao je izvor.

Sezona nereda otvorena je u kolovozu prošle godine na utakmici Nice i Marseillea, utakmica je prekinuta kad su domaći navijači gostujućeg igrača Payeta pogodili plastičnom bocom, nakon čega ju je on bacio natrag na tribinu. Uslijedili su incidenti na utakmicama Lens – Lille, Montpellier – Bordeaux, Angers – Marseille, Marseille – PSG i Lyon – Marseille...

Ne treba zaboraviti da je večer prije nereda u Saint-Etienneu u Parizu također došlo do problema i nereda uoči finala Lige prvaka između Liverpoola i Real Madrida. Teško je oteti se dojmu da puno stvari baš i ne funkcionira najbolje kad je u pitanju sigurnost na francuskim stadionima. A kad je tako, onda tu svoj dio odgovornosti ima i policija, odnosno država...

Ministri razmatraju nove mjere

Saint-Etienne se u priopćenju ogradio od nereda koje su prouzročili njegovi navijači.

''Gosti našeg stadiona bili su izloženi nasilju i poniženju. Snažno osuđujemo takve radnje te ćemo poduzeti neophodne pravne korake'', stoji u objavi kluba.

U međuvremenu se oglasio francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin koji je najavio mjere potrebne za povećanje sigurnosti na stadionima.

- Razmatraju se mjere zabrana dolaska na utakmice kao odgovor na takve incidente. Osim toga, potrebno je podizanje razine osiguranja na stadionima, a valja razmotriti i kakve će se mjere poduzimati u svezi prekida utakmica – rekao je Darmanin.

Osim njega, u rješavanju ove problematike sudjelovat će i ministar pravosuđa Eric Dupont-Moretti i ministrica sporta Roxana Maracineanu.

Linker
03. svibanj 2024 09:19