ROBERT FAJT Cropix
POVRATAK ‘KUĆI‘

Evo koje je igrače Lovren ‘izbacio iz igre‘ u posebnom transferu i koliko će ga klub na kraju platiti!

Najavljeno je da će se Lovren ovih dana pojaviti u klubu, potpisati ugovor i zaigrati - odmah
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. siječanj 2023. 07:12

Nakon dvije i pol godine Dejan Lovren vraća se u jednu od liga Petice i to u Lyon čiji je dres nosio od 2010. do 2013. godine. Predsjednik Jean Michel Aulas poklonio je hrvatskog reprezentativca kao novogodišnji dar treneru Laurentu Blancu, nekadašnjem legendarnom stoperu Tricolora, svjetskom prvaku iz 1998. gdje je u polufinalu isključen u utakmici s Hrvatskom, a kasnije i izborniku francuske nacionalne vrste.

Blanc ima mladu obranu i tražio je iskusnog stopera jer Jerome Boateng nije opravdao očekivanja. L‘Equipe je spomenuo da su kandidati bili i Alexander Djiku (28) kojem za šest mjeseci istječe ugovor sa Strasborugom i Turčin Calar Söyüncü (26), čiji je status u Leicesteru jednak. No, nakon što je direktor Bruno Cheyrou, također nekad igrač i to veznjak, obradio skauting sve trojice izbor je pao na Lovrena. Prema ruskim izvorima Zenitu će morati platiti dva milijuna eura za prijevremeni raskid ugovora koji je na snazi do ljeta 2023. godine.

image
ROBERT FAJT Cropix

Koliko god Lovren u Rusiji bio zadovoljan, kvaliteta tamošnje lige je pala te se u Lyonu vraća na značajniju scenu. Radi se o klubu koji nije tako jak kao što je bio, ali je i dalje bitan igrač u francuskim okvirima. Uostalom, nije toliko daleko kolovoz 2020. kad su izbacili Manchester City i igrali u polufinalu Lige prvaka. Na završnici koja je upriličena je Lisabonu, po povratku nogometa nakon stanke zbog Covida.

Lyon ima sedam naslova prvaka koje je osvojio u nizu od 2002. do 2008. godine kad je dominirao i lansirao svjetske asove od kojih je Karim Benzema i danas prva špica Reala. U međuvremenu je izgradio novi stadion, ali se i spustio rezultatski na nešto nižu razinu, proteklu sezonu zaključio je na osmom mjestu, a to mu je i sad pozicija.

Najavljeno je da će se Lovren ovih dana pojaviti u klubu, potpisati ugovor i zaigrati jer odmora za francuske ekipe nema, Lyon je na Novu godinu imao utakmicu u Brestu.

Hrvatski internacionalac bio je jedan od prioriteta oko kojeg su se složili stožer i uprava. Novinari koji prate Lyon smatraju to dobrim poslom, a hvale i što se klub vratio dobrim starim navikama da odmah na početku prijelaznog roka rješava stvari.

Za vrijeme prvog boravka u Lyonu Lovren je odigrao 102 utakmice da bi napravio transfer u Southampton. Tamo je kvalitetnim igrama privukao pozornost Jürgena Kloppa te je vrhunac karijere doživio u Liverpoolu. U Francuskoj su novinari znali biti strogi prema njemu, dojam je da sad nemaju tako oštre kriterije kao tada kad je Lyon figurirao kao najjači klub, a nije više mogao ponavljati takve domete. Trenutačno struka i još pojačanje da im proljeće bude uspješnije od jeseni...

Lovren prijelazom u Lyon potvrđuje da i dalje ima ozbiljne natjecateljske ambicije u klupskom nogometu i u reprezentaciji. U Zenit je iz Liveropoola, gdje je izgubio status u prvoj postavi, stigao 2020. godine i boravio tamo u vremenu koje su obilježili Covid te agresija Rusije na Ukrajinu.

Kako je Blanc bio stoper dobro zna što traži na toj poziciji. Gledao je Lovrenove igre na Svjetskom prvenstvu, dao je visoku ocjenu za viđeno, a pogotovo što je i fizički moćan i iskusan, što su osobine od središnjeg braniča koje je upravo tražio. Za klub njegov angažman nije kraj prijelaznog roka. Prema napisima na francuskim portalima Blanc traži još barem dva pojačanja jer na nekim pozicijama ima igrače kojima ne vjeruje dovoljno. Prvenstveno se to odnosi na zadnjeg veznog i desnog beka.

Lovrenova cijena na transfermarktu je 3,5 milijuna eura, nekad je bila znatno veća. Lyona ga je platio Dinamu devet milijun eura, a potom su ga prodali u Southamptom za još milijun više. Transfer karijere napravio je 2014. kad je prešao u Liverpool za 25,3 milijuna eura, a 2020. ga je Zenit platio 12 milijuna eura.

U dresu Lyona je u 102 utakmica zabio tri gola i imao tri asistencije za pogodak, a statistika pokazuje da je dobio 22 žuta kartona te sedam crvenih. U pet navrata se radilo u drugom žutom, a u dva o izravnom crvenom kartonu. Kasnije više nije toliko često morao prijevremena pod tuš. I zbog iskustva, ali i zbog više taktičke sigurnosti. Kako god bilo potpisom ugovora zatvorit će krug međunarodne karijere. Od Lyona do Lyona.



Što Lovrena čeka u Lyonu?

Jedna od najjačih liga, brz nogomet, fizički snažan i zahtjevan, još jedan izazov u karijeri.

Čekaju ga je svjetske zvijezde protiv kojih će igrati, pogotovo kad se Lyon susretne s PSG-om. Već je odmjeravao snage s Neymarom, Messijem i Mbappeom, a prvenstveni ogled s njima imat će 2. travnja na Parku prinčeva. Travanj će biti posebno zanimljiv mjesec.

Odmah nakon toga doma će igrati s Rennesom u kojem je Lovro Majer. Nešto kasnije će imati i ogled s Marseilleom Igora Tudora, Ujedno je 29. travnja i finale Francuskog kupa u kojem su u igri, ali je natjecanje još u ranoj fazi. Želje im je izboriti Europu budu li to moguće.

Linker
25. travanj 2024 09:56