FRANCK FIFE Afp
POBJEDNIČKA FORMULA

Francuzi otkrili iznenađujući podatak: Ima 18 golova i 17 asistencija, ali PSG je bolji kad Neymara - nema

Kad su na terenu Messi, Mbappé i Neymar, PSG ima velikih obrambenih problema
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. ožujak 2023. 09:23

Oko Neymara se već godinama vode različite rasprave, ali posljednjih dana vidljivo jača teza da PSG bolje igra kad njega nema na terenu. Nepojmljivo za igrača koji je u 29 utakmica zabio 18 golova te pridodao 17 asistencija. Međutim, Francuzi su izvukli statistiku koja Brazilcu nikako ne ide u prilog.

Statistika dakle pokazuje da je od Messijevog dolaska u Pariz, PSG dobio 22 od 28 utakmica u kojima Neymar nije bio na terenu. Što je fantastičan učinak od 78,57 posto. S Neymarom na terenu samo u ovoj godini PSG je u prvenstvu izgubio od Monaca i Rennesa, te remizirao s Reimsom, u Kupu je ispao od Marseillea, a u Ligi prvaka poražen je od Bayerna.

Jedinu impresivnu utakmicu (3:0) PSG je odigrao u nedjelju kao gost protiv Marseillea. Neymara nije bilo u momčadi, a Mbappé i Messi briljirali su na terenu. Izgledalo je kao da momčad u Neymarovoj odsutnosti ima bolju napadačku ravnotežu, te da daleko bolje funkcionirala u obrani.

image
FRANCK FIFE Afp

Nema smisla sumnjati u Neymarove kvalitete, ali kad su na terenu Messi, Mbappé i Neymar onda PSG ima velikih obrambenih problema, jer njih trojica nemaju obrambene obaveze, a u napadu lopta često nema dovoljno brz protok. Neymar je voli držati u nogama, kao i Messi. K tome, Neymar više nema onu moć okomitog trčanja, te se u pravilu ponaša kao i Messi - stalno traži loptu u noge.

PSG može podnijeti Messijevo "šetanje" kad je obrana u pitanju, kao i Mbappéa koji nema obrambene navike, ali trojicu koji ne igraju obranu nitko ne može podnijeti. Posebno ne u jakim utakmicama. Također je iz aviona vidljivo koliko su Mbappé i Messi kompatibilni u igri. Čim Messi dobije loptu, Mbappé "pali turbine" jer zna da će dobiti upotrebljivu loptu. Messi je tako u Barceloni godinama loptama hranio Neymara, dok je Brazilac bio u punoj snazi.

Trener Christophe Galtier vjerojatno je svjestan problema koje momčad ima kad su tri velike zvijezde na terenu, a Neymarova ozljeda pomogla mu je da to jasno sagleda na terenu. Drugo je pitanje što će napraviti kad se Brazilac oporavi, hoće li imati snage ostaviti ga na klupi? Znamo da će mu Mbappé dati veliku podršku za takvu odluku.

Međutim, Neymar je i dalje najskuplje pojačanje svih vremena u nogometu, Neymar je i veliki Messijev prijatelj, premda je svima jasno da PSG gleda kako ga na ljeto unovčiti. Parižani su svjesni da neće ni izbliza vratiti 222 milijuna eura koliko su platili Barceloni 2017., ali pustit će ga oni i za daleko manji iznos.

Govori se da bi PSG prihvatio 60 milijuna eura koliko je navodno Chelsea spreman ponuditi za Neymara. Veći problem za taj transfer su Neymarovi suludo visoki ugovorni zahtjevi. Vidjet ćemo što će donijeti ljeto. U Chelseaju računaju da Neymar u "Messijevoj" ulozi može donijeti dimenziju više na terenu. U Parizu ga u takvoj ulozi ne vide, čak i ako Messi ode. Njegov je odnos s Mbappéom trajno narušen...

Linker
07. svibanj 2024 02:30