Niko Kovač i njegov brat Robert imaju novi početak u Francuskoj
 GETTY IMAGES
NOVI IZAZOV

Gazda je tražio nekog tko ima rezultate, ali i još nešto! Evo zašto je Kovač najviše oduševio vlasnika!

Kao pojačanja već se spominju zvijezde Borussije i Tottenhama, ali i ciljevi su zahtjevni...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. srpanj 2020. 15:27

Spominjalo ga se u kontekstu Dinama, no odmah se moglo naslutiti da to nije previše realna opcija. Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač ovih dana ipak je pronašao novi angažman, ali ne u Maksimiru, nego u Monacu. Klub iz kneževine je nakon samo sedam mjeseci zahvalio Robertu Morenu, bivšem španjolskom izborniku, te je angažirao novog stručnjaka za očekivani novi uzlet. Naravno, s Nikom je u kneževinu doputovao i njegov brat Robert, koji će mu kao i dosad biti prvi pomoćnik.

Moreno je preuzeo momčad u prosincu prošle godine kao sedmu na ljestvici, no uspio je pokvariti njen plasman i spustiti je na devetu poziciju, na kojoj je i završila sezonu. Za razliku od drugih velikih europskih liga, u Francuskoj je prvenstvo ranije završeno u travnju zbog pandemije koronavirusa, a čelnici Monaca procijenili su da im je potrebna promjena na klupi pa su Moreno i njegovih pet suradnika dobili otpusno pismo.

Navodno je prva želja klupskih čelnika bio bivši menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino, no on je odbio ponudu. Stoga je izbor čelnika Monaca pao na 48-godišnjeg hrvatskog stručnjaka koji je u pretprošloj sezoni osvojio prvenstvo i Kup s Bayernom, ali je morao napustiti München u studenom 2019. godine.

Vlasnik kluba Dimitrij Ribolovljev na klupi je želio vidjeti trenera koji za sebe ima rezultate, ali i koji je malo tvrđi od prethodnika, kako bi u momčad uveo više discipline. A baš je ta disciplina smetala nekim Bayernovim zvijezdama koje su treneru okrenule leđa...

- Jako smo sretni što možemo poželjeti dobrodošlicu Niki Kovaču. Ova sezona označava početak novog poglavlja Monaca, s definiranim sportskim planom u skladu s klupskim ciljevima. Taj smjer će utjeloviti Niko kao trener. On je prepoznat po svom radu u klupskom i reprezentativnom okruženju, razvijanju mladih talenata, vođenju iskusnih igrača i sposobnosti za ostvarenje vrlo dobrih rezultata. Uvjeren sam da će nam njegovo iskustvo i osobnost pomoći pri ostvarenju naših ciljeva – izjavio je dopredsjednik Monaca Oleg Petrov.

Kovač je dosad kao igrač i trener prikupio iznimna iskustva. S Hrvatskom je igrao na dva svjetska i dva europska prvenstva, vodio je U-21 reprezentaciju Hrvatske, kao i A selekciju, te je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Kao trener Eintrachta osvojio je Kup Njemačke 30 godina nakon posljednjeg velikog trofeja kluba iz Frankfurta.

Uslijedilo je razdoblje u Bayernu s kojim je ostvario 45 pobjeda u 65 utakmica. Presudio mu je poraz protiv bivšeg kluba u Frankfurtu (5:1), a njegov nasljednik Hansi Flick potom je osvojio dvostruku krunu.

- Niko predstavlja najvišu razinu iskustva, kao bivši igrač i trener. Nizao je pobjede s Bayernom, jednim od najvećih klubova na svijetu, isto tako i s Eintrachtom u kojem je bio ključan za preobražaj u jednu od najboljih njemačkih momčadi. Njegov životopis otkriva i sjajan posao s reprezentacijom Hrvatske koju je kroz doigravanje odveo na Svjetsko prvenstvo. Njegova energija, njegov način rada i vizija igre čine ga trenerom kojeg naš klub treba kako bi ispunio ambicije i stvorio dobre temelje za buduće uspjehe – istaknuo je Paul Mitchell, sportski direktor koji je u Monaco stigao iz RB Leipziga.

Niko Kovač vodio je jučer svoj prvi trening u trening centru Turbie: - Sjećam se, ovdje sam 2001. godine jednom trenirao s Bayernom – rekao je Kovač u video-prilogu kojeg je Monaco objavio na svojim stranicama.

U videu je prikazan dolazak Nike i Roberta Kovača u zračnu luku (obojici im je izmjerena temperatura od 36,6 stupnjeva Celzija), vožnja automobilom do trening-centra te potpis trogodišnjeg ugovora u kojem postoji i opcija produljenja suradnje. Zanimljivo je da je Kovač već četvrti Monacov trener u 21 mjesecu. Thierry Henry na klupi je bio samo tri mjeseca nakon što je u listopadu 2018. zamijenio Leonarda Jardima. Portugalac se vratio na posao, no u prosincu 2019. zamijenio ga je Moreno.

- Slično je kao u Hrvatskoj – rekao je Niko komentirajući krajolik na putu prema trening-centru. - To je velik projekt, velik izazov, ali to nam se sviđa. Radit ćemo najbolje što možemo, veselim se i nadam se dobroj budućnosti. Ovo je za mene najbolji način da započnem novo poglavlje, u novoj zemlji. Radio sam dosad u tri države, ovo je četvrta. Uživam u Monacu, i mislim da je to pravo mjesto za pravi projekt – istaknuo je Kovač.

Od Kovača se traži Liga prvaka!

Od Kovača se očekuje da podigne razinu igre, popravi rezultate i uključi Monaco u borbu za prve četiri pozicije, koje vode u Ligu prvaka. Drugim riječima, da vrati staru slavu klubu koji je ne tako davno bio francuski prvak i sudionik polufinala Lige prvaka.

Nema više u momčadi Kyliana Mbappea ni Bernarda Silve, glavne uloge sad su povjerene nekim drugim igračima. Napad predvodi Wissam Ben Yedder, 29-godišnji Francuz tuniških korijena koji je stigao iz Seville, na krilima su Keita Balde i Gelson Martins, a glavni kreativac je Rus Aleksandr Golovin.

Vjerojatno najveće ime u rosteru je bivši španjolski reprezentativac Cesc Fabregas, nekadašnji član Arsenala, Barcelone i Chelseaja. Po isteku ugovora klub je napustio bivši hrvatski reprezentativni vratar Danijel Subašić.

Zasad se u pričama o mogućim ulaznim transferima u ljetnom prijelaznom roku ne spominju 'kapitalci', već relativno anonimni igrači. Tako sportski direktor Mitchell navodno želi dovesti desnog beka Mohameda Simakana iz Strasbourga kao zamjenu za Benjamina Henrichsa koji se priključio RB Leipzigu. Cijena je između 15 i 20 milijuna eura. Jedna od opcija za tu poziciju navodno je i Tottenhamov Serge Aurier.

Pojavila se i vijest o mogućem dolasku njemačkog ofenzivca Maria Götzea, koji je slobodan nakon isteka ugovora s Borussijom Dortmund. No, to je zasad samo spekulacija...

Linker
26. travanj 2024 12:20