FRANCOIS LO PRESTI/AFP/PROFIMEDIA Francois Lo Presti/afp/profimedia
NIŽU USPJEHE KAO NA TRACI

Gdje im je samo kraj? Prodali tri od četiri najbolja igrača, srušili moćni PSG i oduševili čitavu Europu

Ovo nije priča koja se pojavila tek tako iz vedra neba, već njihov rast traje godinama
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 03. siječanj 2023. 00:10

Nakon 16. kola francuskog Championnata, aktualni prvak Paris SG sjedio je mirno na vrhu tablice s 44 boda i bez izgubljene utakmice od početka sezone. Međutim, na prvi dan nove 2023. godine doputovali su u goste drugoplasiranoj momčadi i najvećoj senzaciji dosadašnjeg dijela prvenstva Lensu i tamo stradali s 1:3, a klub sa sjevera Francuske došao im je na samo četiri boda zaostatka. Međutim, Lens nije priča koja se pojavila tek tako iz vedra neba, već njihov rast traje godinama.

Slavlje u stotom dvoboju

- Odgovorili smo na sve opasnosti, osim tog jednog primljenog gola. Gotovo svi naši izlasci s loptom bili su uspješni, zabijali smo usprkos dobro postavljenoj obrani, kvalitetno smo odrađivali tranziciju. Ostali smo angažirani i vrlo mirni. Ova pobjeda pokazuje da možemo pobijediti sve u ligi, čak i PSG, i to sa stilom, a ne na neki sretan način, bez obzira na to što Parižani nisu imali Lionela Messija i Neymara u ovoj utakmici - rekao je za medije nakon trijumfa 51-godišnji čudotvorac na klupi Lensa Franck Haise.

Francuski strateg koji je na klupi Lensa od veljače 2020. godine je dvije sezone zaredom otkako je Lens promoviran u najviši rang francuskog nogometa završavao s klubom na sedmoj poziciji. Ove je sezone otišao korak dalje, a trijumf nad aktualnim prvacima došao mu je taman u jubilarnoj 100. službenoj utakmici na klupi. Za trenera rođenog u mjestu Mont Saint Aignan, nedaleko od Rouena u Normandiji, Lens je praktički prvi samostalni angažman. Kad ih je preuzeo prije skoro tri godine, bili su u drugoj ligi. Sada njegovi igrači udišu razrijeđeni zrak na vrhu Ligue 1.

image
FRANCOIS LO PRESTI Afp

Nakon igračke karijere u kojoj je nastupao za klubove nižeg ranga, Haise je trenersku karijeru počeo 2003. godine kad je tri sezone vodio niželigaša Mayenne. Ponovno se trenerskom poslu vratio 2012. kad je odradio jednu godinu na kormilu tadašnjeg četvrtoligaša Changea. Uslijedio je niz u Lorientu gdje je najprije vodio B momčad, pa zatim sudjelovao kao pomoćni trener prve momčadi, a kratko i glavni trener. Procvat je pak doživio u Lensu gdje se čini se, skrasio.

Klub je pak uslijed pozitivnih rezultata od povratka u prvi razred francuskog nogometa, ovog ljeta izgubio trojicu od četiri najbolja igrača. Njihov najbolji strijelac prošle sezone, 20-godišnji napadač Arnaud Kalimuendo, vratio se u PSG nakon dvogodišnje posudbe i potom potpisao za Rennes. Vezni igrač Cheick Doucoure je zaradio prelazak u Crystal Palace, a povremeni francuski reprezentativac Jonathan Clauss, koji je prošle sezone imao 11 asistencija kao krilni branič, pridružio se našem Igoru Tudoru u Marseilleu. Glavna zvijezda Seko Fofana, 27-godišnji reprezentativni veznjak Obale Bjelokosti, ostao je u klubu te je zadržao jednaku formu kao u prethodne dvije godine. Međutim, Lens je jedan od najoštrije vođenih europskih klubova i stvarno je lukav kada su u pitanju pojačanja. Ostvarili su većinu svojih transfera u samom početku prijelaznog roka, dajući Haiseu cijelu predsezonu da radi sa svojom momčadi, a to se očito vidi, piše francuski L’Equipe.

Jedini naslov 1998.

Salis Abdul Samed, stigao je iz Clermonta umjesto Doucourea, a reprezentativac iz Gane pokazao se uz Fofanu u ključnoj ulozi za momčad. Za Lens je također bilo važno zamijeniti Kalimuenda koji je prošle sezone postigao 12 golova. Belgijski napadač Lois Openda pokazuje se kao pun pogodak. Ovaj 22-godišnjak je skupio 18 golova u 33 utakmice Eredivisie za Vitesse Arnhem prošle sezone na posudbi iz Club Bruggea i s cijenom od 10 milijuna eura, koštao je upola manje nego što je Rennes platio da potpiše Kalimuenda iz PSG-a. Openda je njihov najbolji strijelac koji je u 17 nastupa čak osam puta ugrozio mrežu protivnika.

image
FRANCOIS LO PRESTI Afp

Još jedan istaknuti igrač momčadi je napadački orijentirani veznjak Florian Sotoca koji u prosjeku ima gotovo dva ključna dodavanja po utakmici, a već do sad ima šest pogodaka i pet asistencija. Naravno, Lens ne bi bio tako visoko i da nema kvalitetnu obranu. Osim što su jedina momčad koja ima stopostotan niz pobjeda na domaćem terenu, jednako su tako i momčad s najmanje primljenih golova ove sezone (11). Brice Samba došao je na ljeto iz redova Nottingham Foresta i golman iz Konga je nakon Marseilleova Paua Lopeza drugi po postotku obrana na utakmici. Kako Haise voli igrati u formaciji s trojicom odostraga, onda posljednju liniju sačinjavaju Argentinac Medina, Austrijanac Danso i Francuz Gradit na čije se usluge trener najčešće oslanja. Przemyslaw Frankowski prvi je izbor na napadački orijentiranom desnom beku, a svoj prvi pogodak ove sezone upisao je upravo protiv PSG-a, dok je na lijevoj strani iskusni 30-godišnji Massadio Haidara koji je prije Lensa proveo čak sedam godina u dresu Newcastlea.

Les Sang et Or ili u prijevodu krv i zlato kako glasi nadimak ovog kluba zbog boja na dresu, uživao je u dominaciji na prijelazu s 20. na 21. stoljeće. Jedini naslov prvaka osvojili su 1998. godine, a titulu su osigurali praktički u posljednjem kolu gdje su zbog bolje gol razlike završili ispred Metza. Vrlo blizu tituli bili su i 2002., ali im je za dva boda pobjegao Lyon koji se okrunio tim naslovom. Dva desetljeća kasnije opet mogu sanjati...

Linker
21. travanj 2024 20:51