DAMIEN MEYER Afp
KRAJ JEDNOG POGLAVLJA

Gotovo je, Messi napušta PSG, a evo gdje bi mogao nastaviti karijeru: Dvije su opcije sve izglednije

Velika zvijezda sigurno neće doći igrati besplatno. Ljubav prema klubu je velika, ali...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. svibanj 2023. 09:08

Lionel Messi namjeravao je cijelu karijeru provesti u Barceloni, ali su ga financijski problemi katalonskog velikana natjerali na promjenu sredine u poznim igračkim godinama. Kad je odabrao Paris Saint-Germain, mnogi su se bili spremni kladiti da je to učinio samo zbog novca, odnosno zbog činjenice da su Parižani u tom trenutku jedini mogli zadovoljiti njegove financijske apetite. Najnoviji razvoj događaja takvim je tvrdnjama dao za pravo...

Kapetan argentinske reprezentacije i aktualni svjetski prvak iz Katara, kako sada stvari stoje, neće produljiti ugovor s PSG-om. Ne nakon što ga je klub suspendirao na dva tjedna zbog ozbiljnog kršenja klupske discipline, odnosno zbog odlaska u Saudijsku Arabiju dan nakon domaćeg prvenstvenog poraza od Lorienta i propuštanja momčadskog treninga.

Messi otišao bez dozvole

Messi je u Arabiju otišao s cijelom obitelji kako bi potpisao unosan ugovor kojim je postao veleposlanikom turizma te naftom bogate države koja se kroz nogomet nastoji približiti ostatku svijeta. Ugovor je težak – 30 milijuna dolara godišnje!

image
STEPHANE DE SAKUTIN Afp

Navodno je zatražio odobrenje za put, ali ga trener Christophe Galtier i sportski direktor Luis Campos nisu odobrili. Iz PSG-a su poručili kako je Messi otputovao u Rijad bez dozvole, i jasno je da je nakon toga odnos dvije strane pao na najnižu moguću razinu. Ishod? Messi će kraj sezone dočekati kao slobodan igrač te će moći birati gdje će nastaviti karijeru.

O potencijalnom produljenju njegovog ugovora s PSG-om pričalo se i pisalo već neko vrijeme. Le Parisien je prošlog tjedna izvijestio kako klub s Parka prinčeva priprema sljedeću sezonu bez Messija, koji tada još uvijek nije odgovorio na ponudu za produljenjem ugovora koja mu je na stolu stajala tjednima.

Iako su dvije strane u prosincu prošle godine postigle načelni dogovor, svi su kasniji sastanci bili odgađani. Le Parisien je tako pisao kako je Messijev otac Jorge od katarskih vlasnika kluba zatražio povećanje plaće za svog sina s obzirom na status svjetskog prvaka, no predsjednik Nasser Al-Khelaifi je to navodno odbio te je ustrajao na produljenju pod istim uvjetima kao dosad.

S druge pak strane, španjolski dnevni list As tvrdio je kako nije pitanje u novcu, već je Messijevo okruženje očekivalo da će im klub predstaviti svoj projekt za sljedeću sezonu, koji će trener biti na klupi, te hoće li se moći boriti za trofej Lige prvaka. Odgovora očito nije bilo, a u međuvremenu su navijači PSG-a u više navrata izviždali Messija...

Već je i ranije bilo jasno da je PSG-ov prioritet ipak Kylian Mbappé kao ključni čovjek za novu sezonu. Messijev bi odlazak otvorio prostor dovođenju novih igrača, a ujedno bi se oslobodio i proračun za plaće s obzirom na to da Messi prima 40 milijuna eura po sezoni. PSG je inače na plaće igrača u prošloj godini potrošio rekordnih 729 milijuna eura.

Gdje nakon PSG-a?

Gdje će (po)najbolji nogometaš svijeta nastaviti karijeru? Navijači Barcelone nadaju se da će se ‘vratiti kući‘ nakon što je napustio Camp Nou na ljeto 2021. godine. Bio bi to idiličan rasplet, no da bi se isti dogodio Barcelona će morati zadovoljiti određene financijske zahtjeve koje će pred nju postaviti La Liga. Klub je već predložio financijski plan za Messijev povratak, no koliko je to uopće realno?

- Ako me to pitate danas, Messijev povratak u Barcelonu je veoma kompliciran. Moramo vidjeti kako će se razvijati, ali par uvjeta moralo bi se zadovoljiti. Neki Barcini igrači trebali bi otići, morale bi se smanjiti plaće. A onda bismo morali znati kakvu će plaću Messi imati u Barceloni – rekao je nedavno Javier Tebas, predsjednik La Lige.

image
ALAIN JOCARD Afp

Dakle, s obzirom na sve probleme koje Barcelona ima s novcem u posljednje vrijeme, Messijev je povratak u ovom trenutku prilično teško izvediv, jer velika zvijezda sigurno neće doći igrati besplatno. Ljubav prema klubu je velika, ali novac je tu isto jako bitna stavka.

Prema informacijama koje posljednjih mjeseci kruže medijima, kao potencijalna Messijeva odredišta spominju se još samo dva kluba. Jedan od njih je u Saudijskoj Arabiji, zemlji s kojom je Argentinac razvio poslovnu suradnju. Tamo bi ga navodno želio angažirati ugledni i financijski moćni Al Hilal.

Druga je opcija preko Atlantika, a zove se Inter Miami, čiji gazda David Beckham već neko vrijeme nastoji privući Messija. Osim ugodnog života za njega i obitelj, može mu ponuditi i odgovarajuća primanja, a čelnici MLS-a već su najavili kako su spremni napraviti iznimku u financijskim pravilima ako bi Messi bio spreman doći u SAD.

Sličan je presedan napravljen prilikom dolaska Davida Beckhama u LA Galaxy. Zbog MLS-ovog salary capa, njegov je ugovor sadržavao i klauzulu koja mu je omogućila kupnju nove MLS-ove franšize za 25 milijuna dolara. Beckham je tako osnovao Inter Miami koji sad vrijedi više od 600 milijuna dolara...

Uvijek dobro informirani francuski dnevnik L‘Equipe tvrdi kako je Messijeva budućnost između Inter Miamija i Saudijske Arabije, iako bi Argentinac najradije još jednom pokušao osvojiti Ligu prvaka. Međutim, čini se da niti jedan europski klub u ovom trenutku 35-godišnjem ofenzivcu nije spreman ponuditi primanja koja on očekuje, pa tako ni njegova voljena Barcelona u kojoj je izgradio nogometno ime.

Linker
12. svibanj 2024 23:55