GUILLAUME SOUVANT
SAD JE NEZAMJENJIV

‘Gubio sam noći, ali me trener ubrzo uozbiljio... Ne, nemojte misliti da je to zbog izlazaka...‘

Otkako je iz Hajduka otišao u Bordeaux, Toma Bašić je sjajan. Ipak, bilo je sitnih problema...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 05. listopad 2020. 16:25

Toma Bašić, bivši prvotimac Hajduka, danas standardni igrač Bordeauxa, doslovno je nezamjenjiv. Od ljeta 2018., kad je otišao u Francusku, poslije prve sezone privikavanja na ipak kvalitetniji nogometnu ligu, postao je udarna snaga "žirondinaca". U prošlih pet kola francuskog prvenstva Bašić je dva puta uvršten u idealnu momčad kola po kriterijima vrlo zahtjevnog L'Equipea. Evo, na prošloj utakmici protiv Nice (0:0) na novom stadionu Matmut Atlantique u moru negativnih ili jedva prolaznih ocjena domaćina dobio je sedmicu…

- Zadovoljan sam, ali mogu još i bolje, točnije igrat ću sve bolje - rekao je Toma Bašić, 24-godišnji vezni igrač Bordeauxa, i dodao:

- Nije mi bilo lako u početku, taj skok iz naše lige u Ligue 1 bio je ipak svojevrstan šok, tako da sam igrao povremeno… Problem mi je bila komunikacija, ali sada je lakše. Solidno govorim francuski, čak na press-konferencijama odgovaram na francuskom.

image
NICOLAS TUCAT

Sjajan odnos

Prve sezone je ubilježio 23 nastupa, ali svega sedam utakmica po 90 minuta. Tada su ga, radilo se o administrativnoj pogrešci, zaboravili uvrstiti u momčad za Europa ligu.

- Situacija je sada za mene znatno povoljnija, usredotočen sam na zahtjeve trenera, premda moram priznati da to baš i nije jednostavno. Otkako sam došao u Bordeaux promijenila su se četiri trenera, svaki od njih je imao svoje zahtjeve. S aktualnim, Jean-Louisom Gassetom, koji je momčad preuzeo od Paula Souse, baš imam izvanredan odnos.

Bivši portugalski trener, na neki način, očitao je lekciju Bašiću, koji je po vlastitom priznanju "postao nekako presiguran u svoj status", pa je upao u komfornu zonu…

- Sousa me prisilio da se uozbiljim, shvatio sam da moram zaboraviti duge besane noći. Nemojte ni pomisliti da sam se trošio u nekim izlascima, živio nesportski. Naprotiv, živio sam na relaciji kuća - klub, ali su me pretjerano okupirale kompjutorske igrice.

Još tijekom prošlog prvenstva, koje je zbog pandemije prekinuto, nekoliko jakih klubova pokazalo je interes za angažman Bašića. U ovom trenutku najzagrijaniji je Napoli.

Problemi

- Uopće se ne opterećujem hoće li se transfer u konačnici realizirati ili ne, to je stvar kluba i mojeg menadžera Adriana Aliaja. Poznato je da Bordeaux ima određenih financijskih problema, pogotovo uslijed pandemije koronavirusa, kao uostalom i svi francuski klubovi, osim naravno PSG-a. Ono što je moja misao vodilja, to je ambicija da se nametnem izborniku Zlatku Daliću i da uđem u konkurenciju za sastav hrvatske reprezentacije. Znam, teško je, posebno za mjesto u vezom redu, ali držim da vrijeme ipak radi za mene i moju poziciju. Inače, naročito me raduje afirmacija Nikole Vlašića, s njim sam jako dobar, uvjeren sam da postaje igrač velikog europskog kalibra.

Bašić je stigao na Poljud u zimskom prijelaznom roku 2015. s Josipom Juranovićem i Markom Pejićem, kasnije im se pridružio i Fran Tudor. U Bordeaux je otišao iznenada, reklo bio se na brzinu, poslije prvog kola prvenstva u ljeto 2018., te je tim transferom (Hajduk je zaradio 3,5 milijuna eura) praktički spasio kritičnu financijsku situaciju "bijelih".

- Te dvije i pol godine na Poljudu za mene su nezaboravne, premda je bilo dosta turbulencija u tim vremenima. Jako žalim što ipak nisam uživao potporu kao primjerice Balić ili Vlašić. Najteže mi je palo što nisam igrao u finalu protiv Dinama u Vinkovcima. Ali nema veze, ostajem privržen Hajduku i Splitu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali dalmatinske krvi. Ćaća Jelenko je iz Pirovca, oduvijek veliki navijač Hajduka, pa ću tako na kraju karijere definitivno živjeti u Splitu.

Prakticira kuhanje

Inače, u Bordeauxu su trag ostavila braća Vujović, Zlatko i Zoran, ali ipak se posebno sjećaju Ante Mladinića Biće, koji je, smatraju u francuskom klubu, utemeljio školu nogometa.

Što se tiče privatnog života, Tomina zaručnica Irena povremeno dolazi u Francusku (diplomirala je na Filozofskom fakultetu, trenutno radi doktorat iz religije znanosti, i to u Vatikanu).

Tako da, kao osamljenik u Francuskoj, Bašić prakticira kuhanje, to mu je zabava, kao i graničarski terijer Floka.

Linker
24. travanj 2024 15:47