Mateo Pavlović
 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
PROGNOZA VELIKOG RASPLETA

Hrvat otkrio kako Kovač može do titule: ‘Mi smo ih pobijedili! A Neymara nikad nisam vidio takvog...‘

Svoje mišljenje dao je i veliki Vaha Halilhodžić: ‘Kovaču paše jedna stvar, oni su navikli...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. svibanj 2021. 17:07

Kad se u Španjolskoj za naslov do zadnjeg kola bore Real Madrid, Barcelona i Atletico, onda se to može smatrati normalnim. No, kad u Francuskoj samo četiri prije kraja PSG, ne samo da nije već matematički prvak, nego nije trenutačno ni vodeći na ljestvici, kad su tri momčadi plasirane u samo dva boda, onda je to, u najmanju ruku, neočekivano.

Ne bi bilo loše

Lille je, dakle, na vrhu sa 73 boda, pobjeda u Lyonu u prošlom kolu (2:3) značila je više od tri boda, veliki vjetar u leđa, kakva doza adrenalina. Međutim, Lille ima i zahtjevan raspored. Nice i St. Etienne na svom stadionu, Lens i Angers u gostima. Upravo je dvoboj s petoplasiranim Lensom, derby du Nord, najveći izazov.

- Ali, dolazi Lille k nama u zadnjem kolu, možda baš mi odlučimo prvaka - kaže Mateo Pavlović, stoper Angersa, šaleći se kako ne bi bilo loše kad bi bogati vlasnici PSG-a poslali neku ‘pinku’, stimulaciju njemu i suigračima.

image
Niko Kovač
AFP

- Naravno da to ne očekujemo, koliko znam nije to u Francuskoj niti dopušteno. Mi se borimo za sebe, osigurali smo ostanak što je bio cilj, međutim, želimo završiti prvenstvo barem među prvih 10, sad smo u jednom negativnom nizu, malo smo upropastili sve ono dobro što smo radili ove sezone i imamo motiv. Uostalom, igrali smo neki dan protiv Monaca, dobro smo se držali, nije Monacu bilo lako, branili smo se, baš smo igrali na bod. No, onda smo izgubili, 0:1, šteta - govori Pavlović, koji u Lilleu ipak vidi glavnog favorita za naslov.

- Ta pobjeda protiv Lyona, to sigurno nosi dodatnu energiju. Po meni, PSG možda ima najbolji raspored, ali Parižani još igraju Ligu prvaka, općenito su odigrali puno utakmica ove sezone, nije lako sve to izdržati. Volio bih zbog Nike Kovača da uspije Monaco uzeti naslov, međutim, ne znam može li ta momčad izdržati do kraja. Već protiv nas vidio se mali pad u igri, kažem, mučio se Monaco, imam dojam da ipak od ova tri kluba ima najmanje šanse. K tome, Monaco još ima i Kup, polufinale, možda i finale, još jedna borba za trofej. Ne znam, sve je moguće, ali možda je za Monacov naslov ipak prerano, možda iduće sezone.

Kako Pavlović vidi Kovačev rad u Monacu, koja je tajna kluba iz Kneževine?

- Kovačeva momčad je strašno spremna, svi igrači su u svakom trenutku fizički na vrhuncu, donio je Niko tu njemačku disciplinu i to se vidi. K tome, dosta rotira momčad, a uvodi i puno mladih igrača, što je stvarno velika stvar. Ne znam je li to njegov plan, ili klupska strategija, ali Monaco s tim mladićima izgleda sjajno. Ali, treba reći još nešto. Činjenica da nema publike na tribinama Monacu najmanje smeta, jer i kad nema lockdowna Monaco često igra u tišini i pred manje publike.

Sve karte na LP

A koja je tajna tog Lillea, gdje igra i naš Bradarić, koji je sad već u kontinuitetu u vrhu Ligue 1?

- Odličan trener, Christophe Galtier, koji je tamo već tri-četiri godine. Sjajan golman Maignan kojemu je teško zabiti gol, iako mi smo pobijedili Lille u gostima (1:2). Spoj iskustva i mladih igrača, poput Bradarića, u svakoj liniji barem jedan iskusan igrač, primjerice, naprijed Yilmaz koji zabija. Lille jako dobro izgleda, stvarno me ne bi iznenadilo da na kraju uzme naslov.

Koji je onda problem PSG-a, zašto Parižani ove sezone nisu odmaknuli kao prijašnjih godina?

- Imam dojam da je PSG sve karte bacio na Ligu prvaka. Kad sam vidio kako je Neymar trčao protiv Cityja, pa, nikad ga nisam vidio tako nabrijanog. Sigurno ta Liga prvaka utječe na njihove izvedbe u prvenstvu, međutim, kako god prošli u uzvratu protiv Cityja, neće tek tako dopustiti da izgube naslov u Francuskoj. Ipak su najkvalitetnija momčad, jasno da su i dalje u igri, ali Parižani više ne odlučuju sami o sebi - tvrdi Mateo Pavlović.

Na sličnom je tragu i Vahid Halilhodžić. U karijeri je trenirao i Lille i PSG, ima li simpatije za jedan od tih klubova u završnici?

- Imam ja svojih problema, ne navijam u ovom slučaju ni za koga, neka pobijedi bolji - javio se raspoloženi Vaha, dajući, kao i Pavlović, vrlo velike šanse Lilleu da prvi prođe kroz cilj.

image
Vahid Halilhodžić
FADEL SENNA Afp

Često mijenja

- Lille je prvi, igra odlično, sve je moguće, zašto ne? Nije to samo ove sezone, Lille je već neko vrijeme u vrhu francuskog nogometa i svakako je ozbiljan kandidat za naslov. A kada me pitate za PSG, čini mi se kao da Neymar, Mbappe i društvo često te utakmice u ligi igraju onako, da ih odrade, koliko je potrebno. Nema tu puno uvjerljivih pobjeda, velikih utakmica. A to se ponekad može osvetiti! Naravno, kad imaš takve igrače u momčadi, onda imaš razloga vjerovati da ćeš na kraju biti prvak, nije upitno da je PSG najkvalitetniji, najmoćniji, međutim, treba to pokazati na terenu.

Imaju Parižani tu otegotnu okolnost, još uvijek igraju Ligu prvaka. Ispadnu li od Cityja, to ih može, s jedne strane psihički ‘ubiti’, s druge strane motivirati na Ligue 1. Dohvate li, pak, finale, to opet može biti ‘dvosjekli mač’?

- U ovom trenutku, PSG je još uvijek vrlo živ u Ligi prvaka, ne bi me čudilo da nadoknadi zaostatak protiv Cityja i ode u finale, to su igrači koji u svakom trenutku mogu uvjerljivo pobijediti svaku momčad na svijetu. A kako će sve to utjecati na konačan rezultat u prvenstvu, ne znam. Sigurno, PSG zadnjim utakmicama mora ozbiljno prionuti, dati sve od sebe da na kraju uzme naslov, ne može igrati u nižoj brzini.

I Halilhodžić je oduševljen onime što u Monacu radi Niko Kovač.

- Naravno, nikako ne bih otpisivao Monaco, meni je fascinantno kako je Kovač u tako kratkom roku uspio složiti momčad koja igra pobjednički nogomet. Taj Monacov niz u zadnje vrijeme stvarno je sjajan. Posebno oduševljava što Kovač često mijenja igrače, a onda i ti koji uđu s klupe, donose golove i bodove. Može i Monaco, naravno, do naslova, znamo da nogomet piše svakakve rasplete.

Kako Kovača doživljavaju u Francuskoj, hoće li idućih sezona on biti kandidat za trenera najvećih klubova, PSG-a, Lyona...?

- Kovač je u Francuskoj bio slabo poznat prije dolaska u Monaco. U redu, bio je trener Bayerna, kroz to su ga i poznavali, ali malotko je mislio da može u prvoj sezoni s Monacom napraviti takav ‘boom’. Njegova ruka vidi se na toj momčad, Francuzi ga sad jako respektiraju, gradi tamo veliko ime i ne bi me čudilo da u budućnosti uđe u taj krug kandidata i za trenera najvećih francuskih klubova - zaključio je Halilhodžić.

Pavlović: Trener nam odlazi, ne znam kakva mi je budućnost u Angersu

Kakva je sadašnjost i budućnost Matea Pavlovića u Angersu?

- Imam ugovor još dvije godine, ali vidjet ćemo što nosi bliska budućnost. Naime, naš trener Stephane Moulin najavio je odlazak na kraju sezone, a radi se najdugovječnijem treneru u Europi, prvi do njega je Diego Simeone. U klubu je već 15-ak godina, zadnjih 10 je trener prve momčadi, bit će to velika promjena, a ne zna se još tko će ga naslijediti. Znate kako je, novi trener, nove ideje, možda mi status bude bolji nego sad, možda lošiji, iako, ove sezone nisam puno igrao. Vidjet ćemo na kraju sezone, sad nam je cilj odraditi ovu do kraja što uspješnije, ne znamo dugo za pobjedu (od 3. ožujka, Metz, nap.a.) i htjeli bismo izaći iz te crne zone, završiti u što boljem stilu - kaže Pavlović.

Linker
19. travanj 2024 16:50