JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
UZBUDLJIV VIKEND

Hrvatski okršaj u Bundesligi, Klopp spašava glavu u gradskome derbiju, Tudor se nada kiksu Parižana

Njemačka Bundesliga u subotu nam donosi okršaj Union Berlina i četvrtoplasiranog RB Leipziga
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 11. veljača 2023. 12:42

Nogometni vikend u ligama Petice donosi nova uzbuđenja. Joško Gvardiol i Josip Juranović igrat će u derbiju kola njemačke Bundeslige, a Jürgen Klopp nakon debakla protiv Wolvesa u prošlom kolu (3:0) mora ‘izvući živu glavu’ u gradskom obračunu protiv Evertona.

Dok će Real Madrid loviti svjetski klupski naslov, njihov glavni konkurent Barcelona će u nedjelju na gostovanju kod Villarreala pokušati pobjeći na čak 11 bodova prednosti na vrhu La Lige s utakmicom viška. Real Madrid će svoju obvezu u 21. kola La Lige odraditi u srijedu, 15. veljače, protiv Elchea.

image

Union Berlin Josipa Juranovića danas gostuje kod RB Leipziga Joška Gvardiola

AFP

U francuskoj Ligue 1, nakon što je tijekom tjedna izbacio PSG u francuskom Kupu, Igor Tudor sada se mora nadati da će aktualni lider prvenstva upisati kiks na gostovanju kod Monaca u 23. kolu ove subote. Njegov Marseille igra također u subotu kod Clermonta, koji ne zna za pobjedu već tri kola. Poraz Messija i društva, u slučaju trijumfa Marseillea, približio bi Tudorovu momčad na pet bodova zaostatka za Parižanima.

image

Igor Tudor

NICOLAS TUCAT Afp

Osjetna razlika

Jedanaest bodova trenutačno dijeli Liverpool (29) i Everton (18) na tablici engleske Premier lige uoči njihova međusobnog dvoboja u ponedjeljak na Anfield Roadu u 23. kolu. Momčad Jürgena Kloppa ove je godine odigrala šest susreta u svim natjecanjima i samo jednom izašla kao pobjednik. S druge strane, klupu Karamela preuzeo je bivši menadžer Burnleyja Sean Dyche, te u debiju s 1:0 slavio protiv vodeće momčadi prvenstva Arsenala.

image

Sean Dyche

PAUL ELLIS Afp

Ipak, samo su dva od 22 trenera koji su vodili Everton u Merseyside derbiju pobijedila u svom prvom susretu s najvećim rivalima - Joe Royle u studenome 1994. i Dick Molyneux u listopadu 1894. Vidjet ćemo može li i Dyche ući u to društvo.

Njemačka Bundesliga u subotu nam, pak, donosi okršaj drugoplasiranog Union Berlina, koji u subotu u 20. kolu gostuje kod četvrtoplasiranog RB Leipziga. Dok će Dani Olmo biti izvan stroja za ovaj susret zbog ozljede bedra, hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol i Josip Juranović u konkurenciji su za nastup. Prvoplasirani Bayern, koji ima bod prednosti ispred Uniona, dočekuje Bochum.

Tudor i Lovren protiv drugoligaša

Nogometaši Marseillea, koje vodi hrvatski stručnjak Igor Tudor, u četvrtfinalu francuskog Kupa igrat će protiv drugoligaša Annecyja. Nakon što je Tudorova momčad u osmini finala izbacila moćni PSG, OM je imao sreće sa ždrijebom parova četvrtfinala.

U idućoj rundi Marseille će igrati protiv drugoligaša Annecyja, i to na svom stadionu Velodrome. OM je deset puta slavio u Kupu, ali zadnji put još 1989. Lyon, u čijim redovima igra Dejan Lovren, također je imao sreće. U četvrtfinalu će igrati protiv drugoligaša Grenoblea.

U preostala dva para sastaju se branitelj naslova Nantes i Lens, te Toulouse i drugoligaš Rodez. Utakmice su na rasporedu 1. ožujka, polufinala su 5. travnja, a finale 29. travnja na Stade de Franceu.

Linker
25. travanj 2024 10:54