Youcef Atal i Lionel Messi

 JB AUTISSIER/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
ŠOK U LIGUE 1

Igrač francuskog prvoligaša objavio sramotni video, kreće istraga: ‘Očekujemo ispriku i osudu‘

Ovo nije prvi put da se Atal morao ispričati, slična situacija dogodila se i u studenom 2020.
Piše: HinaObjavljeno: 15. listopad 2023. 18:57

Branič francuskog prvoligaša Nice Alžirac Youcef Atal (27) izazvao je val kritika u Francuskoj nakon što je na društvenim mrežama objavio, a zatim i obrisao antisemitski video.

Atal je u subotu na društvenim mrežama objavio video jednog islamskog propovjednika koji se poziva na "crni dan za Židove", a nekoliko sati kasnije ga je obrisao. U nedjelju se alžirski branič i ispričao.

"Svjestan sam da je moja objava šokirala neke ljude, što mi nije bila namjera, i ispričavam se zbog toga”, napisao je i dodao da "oštro osuđuje sve oblike nasilja, bilo gdje u svijetu".

Klub iz Nice još nije službeno reagirao, dok je Francuski nogometni savez (FFF) osudio njegov potez najavivši istragu.

"Pozivi na nasilje koje prenosi igrač Nice Youcef Atal u suprotnosti su s etikom našeg sporta i vrijednostima koje nogomet neumorno brani. FFF ih najoštrije osuđuje. Govor mržnje neće biti dopušten," navodi u priopćenju predsjednik FFF-a Philippe Diallo dodajući kako će slučaj preuzeo Etički odbor FFF-a.

Oglasio se i gradonačelnik Nice Christian Estrosi.

"Očekujem da se Youcef Atal, ako je dopustio da ga se iskorištava, ispriča i osudi teroriste Hamasa," poručio je.

Ovo nije prvi put da se Atal morao ispričati. U studenom 2020. je "lajkao" objavu MMA prvaka Khabiba Nurmagomedova koji je poslao oštru poruku predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu koji je ranije izjavio da se "islam nalazi u krizi".

"Neka ti Svemogući unakazi lice i svima koji, pod sloganom slobode govora, vrijeđaju osjećaje više od jedne i pol milijarde muslimanskih vjernika," napisao je tada Nurmagomedov, a Atal lajkao njegov post. Sve se to dogodilo nekoliko tjedana nakon što je troje ljudi ubijeno u napadu nožem u katedrali Notre-Dame u Nici.

"Duboko sam dirnut posljednjim napadom u Nici. Ja sam musliman i protiv sam terorizma”, napisao je alžirski internacionalac, navodeći da je "lajkao objava Nurmagomedova, jer je "obožavatelj ovog sportaša".

Linker
28. travanj 2024 01:31