ABACA PRESS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Abaca Press/alamy/alamy/profimedia
OČAJNIČKI POTEZI

Jednoj od najjačih liga svijeta prijeti katastrofa. Klubovi na aparatima, kontroverznim odlukama nema kraja

TV prava za Ligue 1 prodana su po najnižnoj cijeni u posljednjih 20 godina
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 29. srpanj 2024. 09:49

Ni u što nismo sigurni, moramo se nadati čudu - rekao je prije desetak dana za The Athletic predsjednik francuskog prvoligaša Le Havrea, Jean-Michel Roussier, dok je izvršni direktor Nantesa, Franc Kita, dodao: - Zabrinuti smo, znamo da nas čekaju teška vremena, a predsjednik Montpelliera, Laurent Nicollin, podvukao: - Zasad, dakle, nema ulaznih transfera.

Povod predmetnim izjavama iz kojih "vrište" bojazan i skepsa bila je krizna situacija u kojoj se našao francuski klupski nogomet, a izazvana neuspjesima Francuske nogometne lige (LFP, tijelo koje vodi natjecanja profesionalnih klubova u toj zemlji) u prodaji televizijskih prava. Nekoliko tjedana prije početka nove sezone Ligue 1, naime, na vidiku nije bilo potencijalnih kupaca TV prava, što je za francuske prvoligaše koji glavu iznad površine vode drže upravo zahvaljujući prihodima od televizijskog emitiranja utakmica - bilo ekvivalentno iščekivanju sudnjeg dana.

Pored spomenutih Le Havrea, Montpelliera i Nantesa, u kategoriju klubova čija opstojnost ovisi o zaradi od TV prava ubrajaju se i Angers, Saint-Étienne, Auxerre, Brest i Strasbourg - gotovo polovica lige - s tim da i dobar dio ostalih kolektiva svoju ekonomsku politiku u značajnom dijelu oslanja na isti izvor prihoda, što će reći da je financijski brodolom prijetio praktično cijelom francuskom klupskom nogometu.

"Last minute" ponuda

Potpuna havarija prošlog je tjedna donekle ipak izbjegnuta, bijelim dimom koji je pušten nakon sastanka Upravnog odbora LFP-a, odnosno prihvaćanjem "last minute" ponude britanskog DAZN-a i katarskog BeIN-a, no daleko od toga da francuski klubovi, poglavito ovih osam čija je egzistencija pupčanom vrpcom vezana uz prihode od TV prava, imaju pretjeranih razloga za zadovoljstvo.

image
FRANCK FIFE Afp

Predsjednik LFP-a, Vincent Labrune, naime, u jesen 2023. godine, marginu traženog iznosa za prodaju TV prava za sezone 2024./2025. ambiciozno je postavio na milijardu dolara, no na njegov natječaj u narednim se mjesecima nije prijavila nijedna televizijska mreža. Razlozi takvog fijaska kriju se u činjenici da je, bez Kyliana Mbappéa (i drugih zvijezda koje su napustile Francuski prethodnih godina poput Lionela Messija i Neymara), Ligue 1 ostala bez magneta koji bi privukao gledatelje, ali i u dominaciji PSG-a, koji je, osvajanjem 10 od 12 posljednjih nacionalnih naslova, praktično lišio natjecanje bilo kakve neizvjesnosti i uzbuđenja. Osim toga, problematična je bila i recentna povijest lige u kontekstu TV prava, budući da je 2018. LFP prodao TV prava španjolsko-kineskoj tvrtki Mediapro po rekordnoj cijeni od 814 milijuna eura godišnje za razdoblje od 2020. do 2024., no taj je pothvat neslavno propao samo nekoliko mjeseci nakon početka prve sezone obuhvaćene ugovorom.

Ne samo da su već tada brojni francuski klubovi završili u financijskom glibu nego je LFP-ovo sklapanje posla s Mediaproom razbjesnilo tradicionalnog partnera lige, Canal Plus, a taj je bijes kulminirao nakon što ih je LFP opetovano ignorirao i potpisao novi ugovor s Amazonom po sniženoj cijeni. Labrune i društvo, dakle, spalili su mostove suradnje s dugogodišnjim partnerima pa je razumljivo da ljudi iz Canal Plusa nisu imali ambicija javiti se na skupi natječaj za predstojeću sezonu, a ruka spasa ovog puta nije dolazila ni od Amazona, kao ni bilo kojeg drugog emitera.

Umjesto milijarde - upola manje

DAZN i BeIN također su dugo odmahivali rukom na LFP-ove zahtjeve, da bi onda, u posljednji tren poslali dvostruku manju ponudu od iznosa koji je inicijalno tražen, a drugoj strani, kojoj je prijetio fatalan scenarij, nije preostalo dugo nego da, po principu "daj što daš", stavi potpis na ugovor. Prema tom i takvom (petogodišnjem) ugovoru, DAZN će godišnje plaćati 400 milijuna godišnje za prava na prikazivanje osam od devet utakmice u svakom kolu Ligue 1, dok je BeIN kupio drugi paket za 100 milijuna eura godišnje koji uključuje emitiranje posljednje, odnosno najistaknutije, utakmice kola.

image
NICOLAS TUCAT Afp

- Morali smo pronaći najbolje rješenje za klubove. Pronalaženje i osiguravanje ovog sporazuma s DAZN-om i BeIN Sportsom rješenje je koje su, nakon višesatne rasprave, gotovo jednoglasno prihvatili svi predsjednici klubova Ligue 1 - rekao je nakon prošlotjednog sastanka Jean-Pierre Caillot, član Upravnog odbora LFP-a i čelni čovjek Reimsa, pa zaključio: - Ovo očito nije rezultat koji smo zamislili na početku, ali znači i da naša budućnost nije ugrožena.

Umjesto ciljane milijarde, TV prava za elitni razred francuskog klupskog nogometa prodana su, dakle, za 500 milijuna eura. Ne samo da to nije, kako kaže Calliot, rezultat koji je zamišljen na početku, već ovakva transakcija, prema navodima Financial Timesa, predstavlja najniži iznos za kupnju TV prava utakmica prvog razreda francuskog nogometa u posljednjih 20 godina. O kolikom se padu u odnosu na ostatak liga Petice radi, zorno svjedoči i činjenica da je Premier liga u prosincu sklopila ugovor o domaćim TV pravima sa Skyjem i TNT-om vrijedan dvije milijarde eura godišnje, dok Bundesliga na račun emitiranja godišnje uprihodi 1,1 milijardu, La Liga 990, a Serie A 900 milijuna.

image
JONATHAN MOSCROP/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Jonathan Moscrop/imago Sportfotodienst/profimedia

Mali klubovi najugroženiji

Financijski najslabiji klubovi Ligue 1 najgore će proći sklapanjem ovakvog ugovora, a jasno je to i Saïdu Chabaneu, predsjedniku Angersa, koji je među prvima javno izrazio nezadovoljstvo.

- Laknulo nam je što imamo emitera, ali u stvarnosti, to je ekonomska katastrofa za klubove. Tih 500 milijuna eura svakako imamo, ali daleko je to od onoga što smo htjeli. Od tih 500 milijuna, kada se plate sve naknade, ostat će 230 ili 240 milijuna eura za podijeliti. Kad smo posljednji put bili i Ligue 1, primali smo 22 milijuna eura od TV-prava, a sada ćemo dobiti sedam milijuna eura - izjavio je za Quest-France čelni čovjek kluba iz Maine-et-Loirea, koji se, nakon prošlosezonskog ispadanja u drugu ligu, ponovno vratio među francusku elitu.

Iznosi koji će francuski klubovi, poglavito oni najmanji, dobivati od TV prava doista je problematičan. Možda im omogućava život - ali na aparatima. Iako još uvijek nije javno objavljeno kako će se raspodjela novca vršiti, sukladno Chabaneovim navodima, jasno je da će francuskim liliputancima na koncu pripasti mrvice. Distribucija će, kako što je uobičajeno, ovisiti i o plasmanu na ljestvici, a na cijelu priču utjecat će i dodatni čimbenici, odnosno izdaci. LFP je, primjerice, nakon pandemije koronavirusa i ranije spomenutog debakla s tvrtkom Mediapro, donio kontroverznu odluku o prodaji 13 posto udjela investicijskoj tvrtki CVC Partners sa sjedištem u Luksemburgu za 1,5 milijardi eura, što znači da će solidan dio zarade od TV prava otići i na njihov bankovni račun.

image
NORBERT SCANELLA/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Norbert Scanella/panoramic/bestimage/profimedia

Još manja konkurentnost

Sve u svemu, ugovor koji je LFP potpisao s DAZN-om i BeIN-om, osim za klubove koji žive od TV prava, mogao bi imati negativnih reperkusija i na čitav francuski klupski nogomet. Iako je Ligue 1 tradicionalna članica Petice, posljednjih godina u praktično svakom aspektu zaostaje za istovjetnim natjecanjima u Engleskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji, a za očekivati je da bi u budućnosti taj jaz, sukladno svemu ranije navedenom, mogao biti još veći. Izostanak lukrativnih ugovora o medijskim pravima umanjuje financijsku moć klubova i onemogućuje ih u utrci s momčadima iz ostatka najvećih europskih liga.

Nijedna francuska momčad, nadalje, nije osvojila neko europsko natjecanje još od 1993. godine (Marseille, Liga prvaka), a čini se da ih ni ubuduće (osim eventualno PSG-a, kojeg obilato servisira katarski kapital i koji po svim parametrima iskače iz ove priče) - neće biti na nogometnoj mapi Starog kontinenta. Odemo li korak dalje, legitimno je čak i postaviti pitanje koliko će još drugo trajati njihovo članstvo, pa i neformalno, među pet najboljih liga svijeta?

Linker
01. rujan 2024 10:49