NORBERT SCANELLA/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Norbert Scanella/panoramic/bestimage/profimedia
REMEK DJELO HRVATA

Kako je Tudor srušio Messija i Neymara? ‘On povlači nužne, ali i nepredvidljive poteze. Kockao se i dobio‘

Tudor je nadjačao planetarne zvijezde, iz udarne postave Parižana nedostajao je samo Mbappe
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. veljača 2023. 06:22

Remek djelo Igora Tudora. Tako je Footmercato imenovao pobjedu Marseillea nad Paris Saint-Germainom (2:1) u osmini finala Francuskog kupa. Iskorak ‘Olimpijaca‘ pod vodstvom hrvatskog stručnjaka nije vijest od jučer, domaći i strani mediji mjesecima obasipaju jug Francuske pohvalama. Ali ovo što smo vidjeli u srijedu je stepenica više u svakom smislu. Iz igračke, navijačke, trenerske, pa čak i protivničke perspektive.

- Marseille je nadmašio samog sebe – priznao je i Christophe Galtier, trener Paris Saint-Germaina, koji na uzavrelom Velodromeu nije imao rješenja i, obzirom na inferiornost njegovih zvijezdi, trebao bi biti sretan što je semafor pokazivao samo minimalnu pobjedu Marseillea.

Tudor je već osjetio što znači "uzeti skalp" europskim teškašima. U listopadu 2021. s Hellas Veronom nadjačao je Juventus (2:1), a dvije godine ranije predvodio je Udinese do pobjede (1:0) nad Milanom. Dakle, nije mu prvi, a sigurno ni zadnji put da po svim kriterijima slabiju momčad pretvori u senzacionalne pobjednike. Ipak, slavlje nad PSG-om značajnije je od Tudorovih pothvata u talijanskom prvenstvu, jer radi se o glavnom konkurentu i "finalu prije finala", kako su mnogi francuski mediji okarakterizirali Kup utakmicu na Velodromeu.

Tudor je nadjačao planetarne zvijezde, iz udarne postave Parižana izostajao je Kylian Mbappe, a Lionel Messi i Neymar izgledali su potpuno nemoćno, složan je zaključak tamošnjih medija. PSG je pao pred 65.200 gledatelja, što je rekordna brojka posjećenosti utakmice Kupa ne računajući finala, a to je prvi put od studenog 2011. da jedna od najboljih ekipa modernog nogometa Velodrome napušta poražena. Već sada je jasno da je Marseille najbolji projekt Tudorove karijere, a slavlje nad Parižanima najveća pobjeda, premda i sam kaže da mu to nije tako jednostavno procijeniti.

- Teško mi je tako uspoređivati stvari.Svakako mogu reći da smo odigrali odlično i, što je jako bitno, nakon poraza od Nice vratili smo se u ritam pobjedom. Znamo koliko je PSG težak protivnik, koliko je veliki pritisak igrati protiv njih. Sve u svemu, ovo je prekrasno, moji igrači mogu biti ponosni - poručio je Tudor nakon trijumfa.

I prije PSG-a pokazao je da se zna nositi s pritiskom. Početkom sezone teško ste mogli pronaći smjer iz kojeg ne dopiru kritike, zvižduci i sumnje na ime hrvatskog stručnjaka, ali sva ta pretjerana osporavanja s vremenom su potpuno utihnula. Danas je Tudor junak potpuno druge priče, koja bi po mnogim pratiteljima i analitičarima mogla poprimiti savršen završetak, no prognoze zasad ostavljamo po strani jer ne znamo što donosi budućnost, ali zato znamo da je bliska prošlost Velodromeu podarila čovjeka koji pomiče granice. S tim će se složiti i spomenuti Footmercato.

- Tudor povlači nužne, ali i nepredvidljive poteze. Pobjeda nad PSG-om njegova je zasluga, odlučio se za nekoliko inovacija i pogodio. Kockao se i dobio, svojim potezima protivnike je u potpunosti izbacio iz igre - zaključak je njihove analize, a pod inovacijom misle na slučaj Valentina Rongiera, kojeg je postavio u defenzivnu liniju iako se radi o centralnom veznjaku, a isti je utakmicu završio kao jedan od najbolje ocijenjenih igrača.

S protivničke strane najvišu ocjenu SofaScorea dobio je vratar Gianluigi Donnarumma. Samo ta informacija dovoljno govori o odnosu snaga na terenu, a dodamo li da je Marseille uputio dvostruko više udaraca (16) od PSG-a, te osam naprema tri u okvir gola, jasno je zašto pobjedu Tudora nazivamo dominantnom unatoč "uskom" rezultatu. Upravo je Donnarumma priznao da rješenja jednostavno nije bilo.

- Znali smo da Marseille igra visokim intenzitetom, da više igrača pokriva naše ključne adute. Cijeli tjedan pripremali smo se na takvu igru, a ipak smo se mučili da zadržimo loptu - rekao je talijanski vratar.

Marseille čeka svoj prvi trofej još od sezone 2010./2011., kada su podigli posljednji od tri osvojena Francuska kupa. Prvenstvo je naglo postalo zahtjevniji zadatak nakon poraza od Nice (1:3) u nedjelju, koji je omogućio PSG-u osam bodova prednosti na poziciji lidera. No, u Kupu se Tudor riješio glavne konkurencije, prije Parižana eliminirao je Stade Rennes. Ždrijeb je omogućio niželigašima da se dugo ‘održe na životu‘, pa će se u četvrtini finala između ostalih naći Rodez, Grenoble i Annecy.

Nakon nepunih 12 godina Marseille je dočekao prvu domaću pobjedu nad PSG-om, pobjedničkim nizovima i bodovnim ulovom Tudor je dosad izjednačio ili nadmašio desetljećima stare klupske rekorde. Stoga će mnogi postaviti isto pitanje: Je li vrijeme da se ponovi i trijumf iz 2011. godine?

Galtier: Ovo razočarenje ne smije nas dotući

Paris Saint-Germain ima nekoliko razloga za zabrinutost. Osim što su pali na jednom od tri glavna fronta, u prošlom ligaškom kolu ozljiedio se Kylian Mbappe, a na redu su utakmice visokih uloga: gostovanje kod Monaca u sklopu 23. kola Ligue 1 (subota) i ogled s Bayern Münchenom u osmini finala Lige prvaka (utorak). Trener Christophe Galtier upozorio je da poraz od Marseillea ne smije utjecati na nadolazeće izazove.

- Ne smijemo zaokupirati misli ovom eliminacijom. Moramo se brzo oporaviti i očistiti glave, ovom razočarenju ne smijemo pridodati značajnu težinu - rekao je, a sličnom porukom oglasio se i stoper Marquinhos.

- Sada je potrebno da zašutimo, radimo i damo sve od sebe za napredak.



GLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega Hajduk nije favorit protiv Varaždina? Jesu li Splićani trebali vratiti na Poljud Tonija Teklića? Koji je pravi nasljednik Mislava Oršića u Dinamu? Može li Zoran Zekić iznenaditi Osijek? Odgovore na ta i sva druga pitanja u vezi 21. kola SuperSport HNL potražite u novom izdanju ‘VAR sobe‘ s Ilijom Lončarevićem:

Linker
07. svibanj 2024 07:48