ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NOVI ‘SPECIAL ONE‘?

‘Kako mi je ovo uspjelo?‘ Trener čini čuda, a klub zbog njega gubi 25 tisuća eura po utakmici!

Inspiraciju je dobio igrajući Footbal Manager, a sada kaže da je simulacija postala realnost
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. veljača 2023. 11:36

On je jedan od najmlađih stručnjaka u Europi, tek mu je 30 godina i dosad je vodio momčad u 36 utakmica, odnosno 13 gledamo li prema njegovom trenutnom klubu Reimsu. Na klupu francuskog prvoligaša stigao je u listopadu prošle godine i dosad ne zna za poraz, preživio je čak i Paris Saint-Germain. I sve to ne bi impresioniralo nogometne fanatike i negdje je već viđeno, ali Will Still - čovjek koji već tri mjeseca obavlja funkciju trenera Reimsa - uopće nema potrebnu trenersku licencu.

Naime, belgijski stručnjak nema UEFA Pro licencu, koja je prema pravilima krovne nogometne organizacije nužna u francuskoj Ligue 1 i ostalim ligama Petice da bi se obavljao trenerski posao. I zato Reims za svaku njegovu utakmicu plaća kaznu od 25 tisuća eura, dakle dosad su isplatili 325 tisuća eura Uefi. Kada je klub spreman učiniti takvo nešto, onda se mora raditi o izvrsnom treneru, a rezultati to i pokazuju. U jednom od klasičnih intervjua nakon utakmica, novinari su ga pitali oduzima li mu se iznos kazne od plaće.

- Pa, sve to s kaznom je pomalo smiješno, a na neki način bilo je dogovoreno. Meni su samo rekli da su spremni ulagati u moju karijeru pod uvjetom da nastavim imati dobre rezultate - zaobišao je odgovor, prenosi Daily Mail, pa kazao da mu nekad nije jasno kako mu se ova nevjerojatna priča uopće dogodila:

- Ponekad razmišljam kako sam, dovraga, uspio ovo? Kako sam se našao u poziciji da treniram ove momke?.

Otkad je Still preuzeo Reims, momčad je odigrala 11 ligaških utakmica i upisala pet pobjeda uz šest remija. Nitko ga nije uspio poraziti, a već se susreo s ‘velikim ribama‘. Izvukao je remi protiv PSG-a (1:1), nadigrao Lovru Majera i Stade Rennes (3:1), a bod je između ostalog podijelio s Nicom (0:0) i Lilleom (1:1). Prošao je i dvije prepreke u Kupu, tako da Reims još uvijek ‘živi‘ za barem jedan trofej.

image

Christopher Galtier i Will Still na utakmici PSG-Reims

GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Osim toga, pod njegovim kormilom procvao je Folarin Balogun, koji je u prošlom kolu postigao hat-trick i tako prestigao Kyliana Mbappea na listi najboljih strijelaca Ligue 1. Balogun broji 14 pogodaka, jedan više od zvijezde francuske reprezentacije, a pod uputama Willa Stilla zabio je veći udio - čak devet golova.

Still praktički nema praktički nikakvu nogometnu pozadinu. Od malih nogu više ga je zaokupirao virtualni nogomet, sa 17 godina počeo je igrati poznatu računalnu igru Football Manager. Strani mediji koji su se pozabavili njegovim početnim koracima kažu da je upravo zbog virtualne igre zavolio trenerski posao, pa se prijavio u školu Myerscough da bi postao profesionalni trener.

- Odmalena sam volio igrati Football Manager. Brojne noći proveo sam uz tu igricu, često i do četiri sata ujutro, bez da sam uopće primijetio protok vremena. No, sada shvaćam da ta simulacija postaje realnost - rekao je u jednom od istupa.

image

Folarin Balogun, najbolji strijelac francuskog prvenstva

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U sklopu studija odrađivao je praksu u danas drugoligaškom engleskom klubu Prestonu i to se označava kao početak njegove karijere. Potom je preselio u belgijski Sint-Truidense i postao skaut za tadašnjeg trenera momčadi Yannicka Ferreru, koji je ostao oduševljen njegovim analizama utakmica. Ferrera ga je sa sobom poveo u Standard Liege, a kada je dobio otkaz, Still je morao preseliti u niželigaša Lierse, gdje je imenovan privremenim menadžerom, da bi mu se ljetos ukazala šansa u Reimsu, gdje je doveden kao pomoćni trener. Prema pravilima UEFA-e, tu nema ničeg pogrešnog, kao ni u dotadašnjim njegovim ulogama.

No, glavni trener Reimsa otpušten je 13. listopada, a tim je odlučio ukazati povjerenje Stillu. I tako je počela nevjerojatna nogometna priča, a Reims vjerojatno neće "izmusti" svoju blagajnu jer Still je u procesu stjecanja potrebne licence. Iako je u Engleskoj prošao trenersku školu i dio profesionalnog rada obavljao u Belgiji, mora nostrificirati stečenu licencu da bi zadovoljio uvjete UEFA-e, dakle položiti određene testove, za koje se u posljednje vrijeme priprema.

Na terenu, Still je već položio, ali to neće uštedjeti 25 tisuća eura Reimsu po utakmici. A klub, čini se, zbog toga neće žaliti, jer bodovi su u džepu. Ako se Jose Mourinho prozvao kao ‘Special One‘ (Posebni), što tek treba reći Will Still?



POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

Linker
03. svibanj 2024 12:29