NICOLAS TUCAT Afp
HRVAT NAPUŠTA MARSEILLE

Kapetan se emotivno oprostio od Tudora: ‘Takav trener rijetko se viđa, mi smo bili lijeni, a on strog...‘

Objasnio je i zašto su se početkom sezone događale trzavice u svlačionici
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. lipanj 2023. 20:59

Igor Tudor odlučio je otići iz Marseillea. Zašto? "Iz privatnih i poslovnih razloga, a detalji su nebitni", tako je na preskonferenciji u četvrtak objasnio svoju odluku o završetku angažmana pod zidinama Velodromea, iako mu ugovor potpisan prošle godine istječe tek na ljeto 2024.

image
NICOLAS TUCAT Afp

Nakon što je Tudor zahvalio upravi, igračima, navijačima i ostalim suputnicima jednogodišnje epizode u Francuskoj, pred mikrofone je stao Victor Rongier, kapetan Marseillea.

- Tudor nam je ujutro na treningu kazao da odlazi. Bili smo iznenađeni, ali morat ćemo se prilagoditi - počeo je veznjak, pa govorio po čemu će pamtiti 45-godišnjeg Splićanina:

- Učinio me boljim igračem i čovjekom. Imao sam veću odgovornost. Donio je strogoću, ozbiljnost i mentalitet na kakav u Francuskoj nismo navikli. Mislim da je svojom ozbiljnošću obilježio sve igrače.

Upravo se ta ozbiljnost nerijetko provlačila kroz francuske medije kao točka zbog koje je dolazilo do raskola u svlačionici. Tudor je trener čvrstog karaktera, ne gleda "kroz prste" i ne libi se na klupu slati najveće zvijezde, kao što je to početkom sezone bio slučaj s Dmitrijem Payetom. Rongier je progovorio i o takvim osobinama, te čvrstom tempu na kojem je hrvatski stručnjak inzistirao.

image
JOHN SPENCER/SIPA PRESS/PROFIMEDIA John Spencer/sipa Press/profimedia

- Od početka je bio izravan, unio je strogost u ovaj klub i svoju liniju ponašanja zadržao do kraja. Mi igrači smo lijeni, nismo bili zadovoljni onakvim istrčavanjima na treninzima. Najgori trenutak bile su pripreme u Engleskoj - spomenuo je Rongier situaciju uoči početka sezone, kada se Tudor posvadio s Brazilcem Gersonom, sada igračem Flamenga, pa nastavio:

- Mislim da se to dogodilo zbog nedostatka komunikacije, a još se nismo ni dobro poznavali. Tudor je trener koji voli nametati svoj stil i biti glavni. Na kraju, sav trud pod takvim tempom vratio se pobjedama. Pamtit ćemo pobjedu protiv Paris Saint-Germaina u kupu, osjetila se kolektivna i nezaboravna euforija. Volio bih zahvaliti Tudoru, rijetkost je upoznati trenera s takvim angažmanom.

Tudor će posljednji put voditi Marseille u utakmici s Ajacciom u sklopu 38. kola francuske Ligue 1. Kako god završilo, Olimpijci su sigurno treći i igrat će kvalifikacije za Ligu prvaka.

Linker
23. travanj 2024 20:16