OLI SCARFF Afp
RANIJE NEGO INAČE

Kreće utrka u tri Lige petice: Man. City, Bayern i PSG su lovine, ali teško da će ih netko uhvatiti

Boško Balaban, Srećko Bogdan i Drago Vabec, koji su igrali u tim ligama, daju svoje procjene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 12:53

Engleska, njemačka i francuska liga ovog vikenda kreću u novu sezonu, Manchester City, Bayern i PSG su lovine na čije prijestolje pucaju mnogi, pogotovo u Engleskoj, a pitanje je kolike su im šanse. To su klubovi koji su obilježili zadnje godine... Trojica bivših profesionalaca u tim državama najavljuju ih za SN. Boško Balaban, Srećko Bogdan i Drago Vabec. Balaban je nosio dres Aston Ville u Premier ligi...

- Manchester City je i dalje prvi favorit, Liverpool je opasan i treba mu dati određene šanse da ga makne s vrha, a može se dogoditi da se u borbu za prvaka priključi još netko. Pogotovo Arsenal. Tottenham to najavljuje svake godine, pa nikako da se dogodi. Volio bih da se Manchester United vrati na staru razinu, što neće biti lako. No, iskreno, na vjerujem da će netko skinuti City još koju godinu - jasan je Balaban.

Doveli su i Haalanda kao superzvijezdu.

- Igrao on ili netko drugi imaju prepoznatljiv stil koji je i bez napadača jako efikasan. Sada će biti još učinkovitiji jer doveli su dečka koji svake sezone zabije 20-30 golova. Gladan je dokazivanja, uspjeha i nadmetanja u najjačoj ligi. Guardiola ima igru, visoki presing i posjed blizu protivničkog kaznenog prostora.

image

Erling Haaland

GRAHAM WILSON/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA

Što izdvaja City i Liverpool od ostalih?

- Dvojica trenera koji imaju prepoznatljiv stil nogometa. Automatizirali su sustav, igrači slijede upute i dominantni su. Samo ih je Real u Ligi prvaka uspio srušiti. Jedne, pa druge.

Trojica su Hrvata u Premier ligi. Pitanje je hoće li Nikola Vlašić ostati u West Hamu.

- Ivan Perišić je fizički iznimno spreman, pozicija lijevog bočnog u Conteovoj formaciji za njega je odlična, to će i pokazati. Iako je engleska liga malo zahtjevnija od talijanske, ne vidim u tome problem za Perišića. Kovačić je igrač kojeg obožavam. Ima savršenu tehniku, pregled igre, iz dana u dan je sve bolji. Pokazao je u Chelseaju kakva je klasa. Vlašić ima kvalitetu, nije lako igrati u West Hamu. Znamo da mu je teško, ali volio bih da ostane u Engleskoj i potvrdi talent. West Ham je veliki klub, biti tamo u rosteru već je golem uspjeh.

Među četiri najbolja vidite Chelsea i Manchester United...

- Ten Hag je dobar trener, ali i raniji treneri u Crvenom vragovima bili su dobri. Poanta je što je to jedan od najvećih klubova na svijetu i nije ga lako vratiti na nekadašnji put. Puno je kvalitetnih igrača, svima treba vremena, trebat će i njemu.

Tko bi od pojedinaca mogao obilježiti sezonu?

- U ligi asova kandidata je pregršt, ne treba prije početka govoriti o imenima - zaključio je Balaban.

Srećko Bogdan igrao je osam sezona za Karlsruhe od 1985. do 1993., koji je tada bio jak prvoligaš. Kako danas gleda na Bundesligu?

- Mogla bi biti zanimljiva sezona s više upitnika ranije, jer Bayern više nije tako veliki favorit. Bavarci su s Lewandowskim bili neprikosnoveni, a sada im neće biti tako lako osvojiti prvenstvo. Treba računati na Dortmund, Bayer, RB Leipzig... Drago mi je što su se vratili veliki klubovi Schalke i Werder, jer imaju prekrasne stadione i golemu tradiciju. Čudno mi je bilo kako su uopće ispali - istaknuo je Bogdan.

image

Sadio Mane

RONNY HARTMANN Afp

Tko ima najveće šanse da zaprijeti Bayernu, na čijem je kontu deset uzastopnih titula?

- Rekao bih Dortmund, iako je Haaland otišao u City. No, sad će se vidjeti koliko vrijedi ta momčad. Julian Nagelsmann, trener Bayerna, došao je na svoje jer sada ima brze napadače, no je li to pravi nogomet pokazat će rezultati. Jedina prava ekipa je ona koja stvara uspjehe.

Mogu li Stanišić i Vidović dobiti minutažu u Bayernu?

- Sve ovisi o njima. U Bayernu je bitno pokazati kvalitetu. Učiniš li to, igrat ćeš.

Kramarić je i dalje u Hoffenheimu, Gvardiol u RB Leipzigu, Sosa u Stuttgartu, Jakić u Eintrachtu, Brekalo ponovno u Wolfsburgu, čeka se Pongračićeva isprika da bude i on u momčadi...

- Većina njih duže je u klubu, ima svoj rejting i zato nije ni loše da nastave na istoj adresi, pogotovo uoči SP-a. Sad im je najvažnije da igraju i budu u formi.

Sedam klubova ima novog trenera, među njima je Niko Kovač u Wolfsburgu. U Dortmundu je šansu ponovno dobio Edin Terzić, nekadašnji pomoćnik Slavena Bilića. I on ima, osim njemačke, i hrvatsku putovnicu.

Francuska Ligue 1 ulazi u bitnu sezonu, jer PSG se želi potvrditi u Europi i osvojiti još jednu prvenstvo, a veliki dio karavene će strepjeti. Izravno ispadaju čak četiri kluba, budući da su Francuzi odlučili smanjiti elitni rang sa 20 na 18 članova od 2023/24. Petorica su novih trenera, među njima i naš Igor Tudor u Marseilleu.

- Mislim da neće biti promjene na vrhu. PSG je najjači i to će još jednom potvrditi. Monaco je dobar, ali ne vjerujem da je sposoban skočiti na tron. Pogotovo što sada PSG ima vrlo ozbiljnog trenera Galtiera - kazao je Drago Vabec, koji je u najvišem rangu francuskog nogometa odigrao 118 utakmica i zabio 60 golova.

image

Kylian Mbappe i Lionel Messi

KAZUHIRO NOGI Afp

Nema lakšeg pitanje nego tko će biti prvak Francuske?

- Nema. To je sto posto.

Tko su ekipe koje bi mogle barem malo prijetiti?

- Monaco i Marseille. Nekako bih potom stavio Rennes. Sretan sam zbog Lovre Majera što je imao prvu sezonu jako dobru, želim mu da potvrdi što je pokazao. Ako se to dogodi, otići će u veći klub. Mislim da to može, da neće pasti. Bit lige je što svi klubovi od Monaca pa do nekog Lillea ili Nice svakoga mogu pobijediti, gube puno bodova, dok je PSG izvojen na vrhu, najkonstantniji.

Hoće li Mbappe obraniti naslov najboljeg strijelca?

- Hoće, jer Messi ima nešto drugačiju ulogu u Parizu. Ne igra se sve za njega, a i on sam je češće paker.

Potom je naglasio:

- Francuska liga je najgora za prognoziranje. Već odavno se na nju ne kladim. Tu se čuda događaju.

Ima u Francuskoj i drugih Hrvata, nismo analizirali sve, no što može Igor Tudor u Marseilleu. Nije ni krenula sezona, a igrači ga optužuju za ponašanje prema njima.

- Bit će mu jako teško. Oni su u Marseillu vrlo temperamentni. On ima svoj stil rada, treninga, igre... Marseille je bačva baruta. Eksplozivni su. Nagli - zaključio je Vabec.

Linker
25. travanj 2024 10:12