MEHDI TAAMALLAH/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
NIJE MU OVO BARCELONA

Messi je vrlo brzo saznao da više nije vođa i šef, pokazao je to i jedan Neymarov potez

Slavnom Argentincu u Parizu se događa ono što je donedavno bilo - nezamislivo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. rujan 2021. 17:12

Lionel Messi opet je priča dana. Nakon (ne)očekivanog odlaska iz Barcelone i velikog transfera u redove Paris Saint-Germaina, nogometni svijet sa zanimanjem prati svaki potez velikog Argentinca. A njegova prilagodba na novu sredinu zasad baš i ne ide glatko i bez poteškoća, što se moglo i pretpostaviti. Nije lako uklopiti toliko zvijezda u skladnu cjelinu, a da svi budu zadovoljni.

Messi je u nedjelju na večer protiv Lyona odigrao svoju treću utakmicu za pariški klub. Derbi na Parku prinčeva nije mu donio prvi pogodak, ispriječila se vratnica. Trener Mauricio Pochettino odlučio se na 'hrabar potez', u 76. minuti izvadio je Messija iz igre te je dao priliku desnom bočnom igraču Achrafu Hakimiju.

image
FRANCK FIFE Afp

Ta zamjena nije baš najbolje sjela bivšem kapetanu Barcelone, koji je u gradu svjetlosti spoznao različitosti svojih klupskih statusa. Naime, u Barci je bilo gotovo nezamislivo da ga trener, ma tko on bio u tom trenutku, mijenja u završnici utakmice u kojoj je rezultat neizvjestan. Naravno, ukoliko nije bio ozlijeđen.

Pogled na statistiku njegovih nastupa u posljednjim sezonama to i potvrđuje, a uostalom to zna i cijeli nogometni svijet; Messi je u Barci bio nedodirljiv, bio je više od igrača i kapetana. Bio je vođa i šef, njegove su riječi imale ogromnu težinu. Međutim, sad više nije tako. U PSG-u je argentinski čarobnjak postao tek jedna od mega-zvijezda, uz Neymara i Kyliana Mbappea... Vidjelo se to i prilikom kaznenog udarca za Parižane kojeg je htio izvesti Messi, ali mu je loptu uzeo Neymar i pogodio mrežu. Brazilac je i izborio penal...

image
FRANCK FIFE Afp

Na kraju je Pochettino ipak uzeo sva tri boda. Messija je mijenjao pri rezultatu 1:1, da bi mu u posljednjoj od četiri minute sudačke nadoknade kombinacija asistenta Mbappea i strijelca Maura Icardija, koji je također ušao kao zamjena, donijele puni plijen. Ipak, upitnici su ostali, a njima se ovih dana bave mnogi svjetski mediji.

Ostaje činjenica da Messi nije bio oduševljen zamjenom, te pri izlasku s terena nije htio pružiti ruku treneru i uzvratiti na uobičajeni pozdrav, a uputio mu je i pogled pun čuđenja. U stilu 'što me vadiš kad utakmica nije riješena', barem je tako to javnost protumačila. Zbunjenost, ljutnja, frustracija...

No, možda postoji i dobro 'opravdanje' za takav potez argentinskog trenera na klupi francuskog doprvaka. Naime, u jednom trenutku drugog poluvremena njegov se sunarodnjak s bolnim izrazom lica uhvatio za koljeno i počeo ga masirati. Moguće je da je Pochettinu to bio signal da izvadi Messija i tako ga sačuva za utakmice koje dolaze. U tom slučaju drama ne bi trebala biti prevelika, niti bi trebala ostaviti teže posljedice po međuljudske odnose trenera i igrača.

image
FRANCK FIFE Afp

- Mislim da svi znamo da u našoj momčadi od 35 ljudi imamo sjajne igrače. No, može ih igrati samo 11 u istom trenutku, ne više. Odluke koje donosim tijekom utakmice su za dobro momčadi i svakog igrača. Svaki trener misli o tome. Ponekad upali, ponekad ne. Nekad se igračima to sviđa, a nekad ne. Na kraju priče, zato smo ovdje – objasnio je Pochettino novinarima nakon utakmice.

I teško da mu netko, osim eventualno Messija, može zamjeriti takav potez. Na kraju je upisao sva tri boda i zadržao maksimalan učinak u francuskom prvenstvu sa šest pobjeda iz šest nastupa, a uz to je i sačuvao jednog od najboljih svjetskih nogometaša od mogućeg pogoršanja ozljede i dugotrajnije stanke. Ipak su Messiju već 34 godine, a i on sam morat će se pomiriti s činjenicom da više nije vrhovni šef kao što je to bio slučaj u bivšem mu klubu.

Na kraju je Pochettino nastojao uvjeriti javnost da je njegov odnos sa sunarodnjakom i dalje dobar, a odbacio je teoriju o Messijevom nezadovoljstvu.

- To su odluke koje ja moram donositi kao trener. Što se tiče njegove reakcije, pitao sam ga kako je, rekao je da je OK. To je bilo to. To je bio naš razgovor – objasnio je trener Parižana.

Prokomentirao je i ishod derbija s Lyonom.

- Zaslužili smo pobjedu, iako je stigla u posljednjoj sekundi!

image
Mauricio Pochettino
JOHN THYS Afp

PSG demantirao L‘Equipe: Sve što ste pročitali je laž!

Prošlog tjedna francuski sportski dnevnik L'Equipe objavio je detalje ugovora Lionela Messija s Paris Saint-Germainom. Bivši kapetan Barcelone navodno ima plaću od 30 milijuna eura godišnje, a još 20 milijuna mogao bi zaraditi ako pristane produljiti ugovor i na treću sezonu. Kad jedna ugledna tiskovina objavi takvu ekskluzivu, onda se vjerodostojnost informacije obično ne dovodi u pitanje. Međutim, ovaj put reagirao je PSG koji je uputio demanti L'Equipeove vijesti.

''Sve što ste pročitali je laž!'', poručili su s Parka prinčeva...

Linker
26. travanj 2024 03:32