Nekad veliki suarnici, danas zajedno u Parizu: Sergio Ramos i Lionel Messi

 BERTRAND GUAY Afp
VELIKI INTERVJU ZA MARCU

Messi otkrio što misli o Ronaldu, Mbappeu i vječnom rivalu: ‘Ja navijam za Barcelonu, a Ramos je - šou!‘

‘Situacija u Barceloni me rastužuje, ja sam navijač i želim im samo dobro‘.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. studeni 2021. 08:23

Leo Messi iz Barcelone je otišao uz puno emocija, repova, neke stvari i danas su još nerazjašnjene. No, otišao je i s osmim trofejem 'Pichichi', koji Marca tradicionalno dodjeljuje najbolje strijelcu Primere. Messiju je to bio osmi naslov, rekordni, Marca mu je nagradu uručila u njegovu domu u Parizu, Messi je pritom za ugledni madridski list dao i veliki intervju. Pričao je, naravno, o svemu. O životu u Parizu, PSG-u, Barceloni, Xaviju, Cristianu Ronaldu...

Sve je, naravno, krenulo samom nagradom 'Pichichi'.
- Sad, dok sam u Parizu, možda i ne dajem tom trofeju vrijednost koju stvarno ima. Imamo utakmicu svaka tri dana i nemate vremena razmišljati o tome. No, jednom kad budem u mirovini, kad počnem viđati sve rekorde koje sam imao sreće postići, tada ću joj dati vrijednost koju stvarno ima - kazao je Messi te priča kako se već odlično navikao na život u Parizu.


- Potpuno sam se adaptirao kada smo mogli ući u naš novi dom i kada su djeca krenula u školu. Istina, puno sam putovao u Argentinu, imali smo kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i to nam je onemogućavalo da imamo kontinuitet u Parizu. Ali u životu sam se dobro snašao. Lakše je nego smo u početku zamišljali. Mnogo smo razmišljali o tome koliko će djeci biti teško. I na kraju su se oni najbrže prilagodili i navikli. Već idu u školu i sigurno će vrlo brzo naučiti francuski. Sve to nam je dalo veliki mir, supruzi Antoneli i meni.

image
FRANCK FIFE Afp


A onda, u glavu. PSG s njim, Mbappeom i Neymarom mnogi vide kao glavnog favorita za osvajanje Lige prvaka. Kako on vidi tu priču?
- Svi govore da smo veliki favoriti i neću poreći da smo poimence jedan od kandidata, ali ipak nam trebaju još neke stvari da budemo stvarno jaka momčad. Moramo se konsolidirati kao momčad, a imamo prednost što imamo sjajne igrače koji to mogu postići. Ali nismo jedini, ima i drugih klubova koji su kandidati. Liga prvaka je jako teško natjecanje, to je čini tako lijepom i posebnom. Barcelona? Sad prolazi fazu rekonstrukcije momčadi u kojoj ima mnogo mladih igrača. Danas mislim da ima boljih momčadi od Barcelone, ali, iako sada odaju takav dojam, to ne znači da se kasnije neće moći boriti, jer moramo uzeti u obzir dolazak Xavija. Mogu nastaviti rasti i boriti se.


On je otišao u PSG, Cristiano u Machester United. Kako vidi sezonu svog velikog konkurenta na Otoku?
- Cristiano je već poznavao klub, ali to je bilo u drugoj fazi i sada se prilagodio na impresivan način. Od početka je kao i uvijek zabijao golove i nije imao problema s prilagodbom. U Premiershipu im ne ide tako dobro kao što smo svi mislili, ali je to jako teško i ujednačeno natjecanje u kojem se sve može preokrenuti.


Nedostaju li mu dvoboji s Portugalcem na terenu?
- Prošlo je dosta vremena otkako ne igramo u istoj ligi. Natjecali smo se pojedinačno i momčadski za iste ciljeve. Bila je to jako lijepa pozornica za nas, ali i za ljude jer su jako uživali. Lijepa je to uspomena koja će ostati u povijesti nogometa.


Iz Primere je zadnjih godina otišlo puno zvijezda, no, jedan bi igrač mogao doći u Španjolsku. Dakle, hoće li Mbappe potpisati za Real?
- Iskreno, ne znam. Samo on zna što ima u glavi i što će učiniti. Mogu samo reći da sam sretan što je ove godine ostao ovdje. On je vrlo važan igrač za nas i za borbu za ciljeve koje imamo. Potpuno je fokusiran na naše ciljeve. A što će odlučiti na kraju sezone, ne znam što će se dogoditi.


Kako Mbappe govori španjolski?
- Savršeno. Ali vrlo dobro govori sve jezike, španjolski, engleski, naravno francuski. Kakva je svlačionica PSG-a? Kažu da tolike zvijezde ne mogu živjeti zajedno?


- Imao sam sreću da sam došao u svlačionicu s vrlo dobrim igračima i vrlo dobrim ljudima. Ovo je najvažnije. Moja adaptacija je bila vrlo brza. Istina je da je isprva bilo jako čudno. S jedne strane postoji problem preseliti se na novo mjesto nakon toliko godina na istom mjestu, ali s druge strane bilo je vrlo lako jer sam poznavao mnogo igrača i tamo se puno govori španjolski. Ima jako dobrih ljudi.


Kakav je odnos sa Sergiom Ramosom u istoj svlačionici, nakon što su bili veliki suparnici u Španjolskoj?
- U početku je bilo čudno nakon toliko godina rivalstva. Ali uvijek smo se jako poštivali, koliko god bili veliki suparnici. Imati ga za partnera danas je šou. Malo pomalo nam se pridružuje i nadamo se da će zaigrati što je prije moguće. Poznavali smo se od ranije, a ou Parizu sam vidio i da je sjajna osoba.


Što Xavi može dati Barceloni?
- Može puno doprinijeti. On je trener koji puno zna, savršeno poznaje kuću i od malih nogu živi u Barceloni. Osoba je koju jako poštuju navijači i igrači. On će biti vrlo važan trener za mlađe nogometaše, jer će ih podučavati. S njim će momčad puno rasti. nemam dvojbe.


Xavi je rekao da mu je Messi poslao poruku u šaljivom tonu kada je potpisao?
- Često razgovaram s Xavijem. Oduvijek. Prijatelji smo, dijelili smo mnogo stvari i otkako je otišao, ostali smo u kontaktu. Ne sjećam se što sam mu rekao u poruci, čestitao sam mu na novom koraku i želim mu dobro. Siguran sam da će mu to jako dobro ići jer puno zna.


Je li Barcelona bila nepravedna prema Koemanu?
- Kad su loši rezultati, najlakše je gađati trenera, mijenjati njega, a ne igrače. Koeman je stigao u vrlo teškom trenutku u klub iz kojeg su otišli važni igrači, ali je uspio ubaciti mnoge mlade igrače. Kao što sam vam rekao, najlakše je uvijek okriviti trenera. A i oni to znaju jer im je to profesija.

image
FRANCK FIFE Afp


Barcelona je daleko od vrha i u ozbiljnoj je opasnosti da protiv Benfice ostane bez osmine finala Lige prvaka? Rastužuje li to Messija?
- Da, uvijek želim najbolje za Barcelonu. Ja sam navijač iako sada ne igram tamo. I tamo u momčadi imam kolege i prijatelje. Želim im dobro. Situacija u Barceloni me rastužuje, ja sam navijač i želim najbolje za tu momčad.


Gledajući unatrag, misli li da je bilo ikakvih razloga za odlazak osim onih koje je naveo predsjednik Laporta?
- Ne znam. Ali to je to, otišao sam tamo i vrijeme je prošlo. Ono što su mi rekli je da mi ne mogu obnoviti ugovor i da ne mogu ostati. Ne morate tražiti više krivaca, niti gledati što se dogodilo. Ostat ću pri onome što su mi rekli.


Laporta je neki dan rekao da vjeruje da se Messi i Iniesta vratiti.
- Uvijek sam govorio da ću se u jednom trenutku vratiti u Barcelonu, jer je to moj dom i jer ću tamo živjeti. I očito ako mogu doprinijeti i pomoći klubu rado bih se vratio.


S Argentinom se plasirao u Katar, još jedan izazov bit će pred njim?
- Nakon što smo ispunili još jedan cilj i osvojili Copa Americu, plasirali smo se i u Katar. A sada želim još! Osvojanje Copa Américe dalo nam je još više samopouzdanja. Ali, znamo da nam je još dug put do toga da budemo kandidati za svjetski naslov. Pokušat ćemo doći u Katar u najboljoj formi i na najbolji mogući način nastaviti ovaj naš niz.


Možda finale protiv Španjolske?
- Sa Španjolskom ili s bilo kime. Volio bih ući u novo finale i ostvariti novi cilj. San je još uvijek tu.

Linker
25. travanj 2024 00:05