Igor Tudor

 THIERRY BRETON/PANORAMIC/PROFIMEDIA Thierry Breton/panoramic/profimedia
VELIKI DERBI

Može li Tudor iskoristiti sivilo PSG-a i uzdrmati francuski vrh? Lider na užareni Velodrome dolazi bez Neymara

Atmosfera će biti paklena, pogotovo ako Hrvat ponovi jedan od najvećih uspjeha svoje trenerske karijere.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. veljača 2023. 10:56

Na kraju francuskog prvenstva o nedjeljnom Le Classiqueu mogli bismo govoriti kao o ključnoj utakmici sezone. Igor Tudor od početka svog mandata u Marseilleu ne dopušta Paris Saint-Germainu lagodan boravak na vrhu tablice, a večeras na Velodromeu ima priliku prići liderima na samo dva boda minusa. To bi unijelo dodatan nemir u ne tako bajnu atmosferu momčadi s Parka prinčeva i, još važnije za hrvatskog stručnjaka, prvenstvena utrka u potpunosti bi se otvorila.

Tudor je srušio Parižane (2:1) početkom veljače u osmini finala Kupa Francuske, zatim su izabranici Christophea Galtiera nanizali još dva neugodna poraza od Monaca (1:3) i Bayerna (0:1) u Ligi prvaka, pa nevjerojatnim preokretom izvukli pun plijen protiv Lillea (4:3). U međuvremenu su se ponovno počele pojavljivati informacije o neskladu unutar svlačionice, a ozljeda Neymara - koji neće zaigrati u Marseilleu - dodatno je zakomplicirala stvari. Archaf Hakimi i Renato Sanches također su izvan pogona. Dakle, PSG baš i nije u najboljem momentu, no Tudor je svjestan o kakvoj se ekipi radi, čak i bez Brazilca u napadu.

- Nema momčadi koja je favorit protiv PSG-a. Zato je pritisak na njima, s takvom ekipom trebali bi pobijediti u svim utakmicama. Mi smo puni samopouzdanja, želimo kod kuće ostvariti dobar rezultat. Hrabriji smo kada igramo s protivnicima više razine, fokusirani smo na sebe i svoje ciljeve. Nadam se da ćemo pobijediti, moramo ostati svoji - kazao je hrvatski trener za francuske medije uoči ogleda, s dodatkom da je "svaka utakmica drukčija", stoga spomenuti trijumf u Kupu ne treba ništa značiti u 25. kolu Ligue 1.

Tada je Marseille bio dominantan, mnogo više nego što se to odrazilo na rezultatu. Sav dobar posao koji je Tudor napravio od svog dolaska mogao se vidjeti u tih 90 minuta, a uoči nadolazećih, izrazio je veliko zadovoljstvo dosadašnjim ostvarenjima svoje momčadi.

- Možemo biti ponosni na ono što smo dosad ostvarili. Igrači su shvatili da nam ovakav način rada donosi uspjeh, zbog toga smo prava ekipa. Svakodnevno razgovaramo o tome, svaki trening mora biti poput borbe. Na početku je bilo teško, a sada samo rastemo. Neću promijeniti svoj način rada sve do posljednjeg zvižduka francuskog prvenstva u lipnju jer vidim da smo na dobrom putu - optimistično je govorio Tudor.

I kod njega su se javili problemi izostanaka. Chancel Mbemba ne može nastupiti zbog suspenzije, a od početka sezone najvažniji je igrač obrambene linije. Tudor ga je koristio u svim prvenstvenim utakmicama, sada će se prvi put morati snaći bez njega. Drugi branič, Samuel Gigot, još se nije oporavio od ozljede premda se očekivalo da će se vratiti u akciju do kraja veljače. No, Hrvat je već pokazao da ima aseve u rukavu i kada prvotimci izostaju, protivnička strana dobro zna da ih na Velodromeu čeka itekako zahtjevna prepreka. Ne slaže se s Tudorovom procjenom.

- Mi favoriti? Igor ima puno klase, a i nestašluka. Ne bih rekao jesmo li to mi ili oni, nedavno su nas pobijedili. Da bismo se mogli zvati favoritima, morali bismo imati malo bolju dinamiku. Svejedno, postoje razlozi za optimizam u odnosu na prošle oglede. Cilj je podići svoju igru i biti bolji nego što smo bili posljednjih tjedana. Ovaj derbi je više od utakmice, ali ne bih rekao da će presuditi o naslovu. Do kraja je još mnogo susreta, ali svakako bi nam pobjeda na Velodromeu jako dobro došla - kazao je trener PSG-a, pa dodao da karakter njegovih izabranika može nadići svu negativu recentnog razdoblja:

- Imam skupinu igrača koji su navikli na borbu, oni nikada ne popuštaju.Tražim da budu na maksimumu, protiv Marseillea moramo držati visok tempo i neprestano vršiti presing. Ti segmenti nedostajali su u našem prethodnom međusobnom ogledu, koji je mojim igračima još uvijek na umu.

Ugledni francuski medij RMC Sport piše da će ovaj derbi postaviti novi rekord posjećenosti na Velodromeu. Prethodni je postavljen 2019./2020., kada je tribine popunio 65.421 gledatelj. Atmosfera će, stoga, biti paklena, pogotovo ako Igor Tudor ponovi jedan od najvećih uspjeha svoje trenerske karijere.

Linker
28. rujan 2024 22:51