Lars Baron/Bongarts/Getty Images
ŽIVOT IZ FILMA

NAJSKUPLJI NOGOMETAŠ SVIJETA I SAD RUŠI REKORDE Nitko na svijetu ne igra toliko malo, a da toliko zarađuje! Evo koliko je skupio samo od 'gole' plaće

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. svibanj 2020. 10:26

Kad se sve stavi na papir, nije teško zaključiti da je najskuplji nogometaš svijeta, a radi se o Brazilcu Neymaru koji je 2017. prešao iz Barcelone u Paris SG za 222 milijuna eura, više ne igrao nego što je igrao. Česte ozljede i "ozljede", koje su simbolične za ožujak, vrijeme karnevala u Riju i rođendana njegove sestre udaljavale su ga od terena.

Engleski Daily Mail donosi podatak da je Neymar za vrijeme boravka u Parizu, samo na ime plaće u klubu bez ikakvih premija i dodatnih beneficija poput sponzorskog novca zaradio nestvarnih 97 milijuna funti. Naravno, plaća mora ići bez pitanja oko toga jeste li kao nogometaš ozlijeđeni ili ne, ali pošteno je reći da nije opravdao povjerenje poslodavca koji ga je doveo s ciljem da ga odvede do prve europske krune u povijesti.

Znate priču, ljeto je 2017. godine, PSG je na vrhuncu financijske snage, a Neymar želi pobjeći iz Messijeve sjene. No, život u francuskoj prijestolnici brzo mu je dosadio, već se sljedećeg ljeta htio vratiti, a o povratku u Barcelonu piše se zapravo od trenutka kad je napustio prostorije na Camp Nou. Prošlog ljeta je sve došlo toliko blizu povratka da se htio odreći dobrog dijela svojih primanja i pristati na bilo kakve uvjete...

No, u Barci Neymaru nisu zaboravili - izdaju. Trebao je postati prirodni Messijev nasljednik, kako na terenu tako i marketinški, a on je upravi odlaskom u PSG zapravo zabio nož u leđa. Neymar je tada pričao o osobnim interesima, iako je u trozupcu s Messijem i Suarezom osvojio osam trofeja u četiri godine.

Iako domaći trofeji nisu bili problem za PSG koji je dovođenjem Neymara zapravo prvotno htio odgovoriti Monacu na njihov naslov prvaka u sezoni 16/17, zanimljiv je podatak da je Brazilac u tri sezone koliko je član PSG-a odigrao tek 52 prvenstvene utakmice.

Naravno, bilo je tu i pravih ozljeda. Prve je sezone imao problema s metatarzalnom kosti, a u drugoj je s tribina gledao kako ga u Ligi prvaka ruši Manchester United zbog problema s nogom. Ozljedio se potom i na ljetnom okupljanju brazilske reprezentacije...

Sve nas to dovodi do podatka da je u tri sezone u PSG-u odigrao ukupno 80 od 155 utakmica u svim natjecanjima. Tek 51 posto. Ako to uvrstimo u podatak da je na klub na njegove plaće potrošio 97 milijuna funti, to znači da je Brazilac po utakmici zaradio 1.2 milijuna funti. Sreća je što ga drže golovi, zabio ih je čak 69 u tih 80 nastupa. Zadnji protiv dortmundske Borussije, preko koje su i ostvarili plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Ostaje pitanje njegova povratka u Barcelonu. Hoće li Katalonci moći pravno reagirati i dovesti igrač nakon što je Ligue 1 proglasila da se neće nastaviti? Francusko prvenstvo neće se igrati, ne zna se ni što će biti s utakmicama PSG-a u Ligi prvaka pa je lako moguće da je Neymar već odigrao svoju zadnju utakmicu za aktualnog francuskog prvaka.

Linker
26. travanj 2024 23:30