ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
OPET U AMBULANTI

Ne(y)mar u redovima Parižana: Od početka su znali da mu je potrebna pomoć, ali nije ih bilo briga

Moguće da je odigrao zadnje minute Parizu, a neki misle da bi se trebao oprostiti i od reprezentacije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. ožujak 2023. 22:56

Bolji neko ikad dosad. Takav je brazilski velemajstor bio početkom ove sezone. U prvih šest utakmica ubilježio je devet golova i šest asistencija. Je li napokon probudio ono najbolje u sebi? ‘Pravi‘ Neymar obećava mnogo, ‘pravi‘ Neymar jedan je od najopasnijih napadača svijeta, ‘pravi‘ Neymar pored Mbappea i Messija znači da Paris Saint-Germain nema granica. Odgovor je potvrdan - najskuplji igrač svih vremena u 2022./2023. najbolja je verzija sebe - ali to je sada potpuno nevažno, jer 19. veljače njegova je sezona završila, a možebitno i cjelokupna epizoda na Parku prinčeva.

- Vratit ću se još jači - kratko je poručio Brazilac putem društvenih mreža kada je saznao da odlazi ‘pod nož‘.

A sve se moglo izbjeći, reći će francuski list L‘Equipe iznoseći tvrdnje o nemarnim postupcima kluba. Neymaru slijedi operacija desnog gležnja, obavit će ju u Dohi, a posljedično izbivati s travnjaka minimalno tri mjeseca. To je ozljeda koja mu se sustavno ponavlja.

image
FRANCK FIFE Afp

L‘Equipe tvrdi da se 2017. godine, kada se Neymar obvezao Parku prinčeva u još uvijek najskupljem transferu ikada (222 milijuna eura dobila je Barcelona), na liječničkim pregledima ustanovilo da mu je desna noga u lošem stanju. Ali PSG nije adekvatno reagirao. Brazilac je označio novu eru, postao prvi "pariški Galacticos", planetarna zvijezda koja bi najbolji francuski klub trebala pretvoriti u najbolji klub svijeta.

‘Sanjam...‘

Zato ga je PSG, sukladno uzavreloj atmosferi i spektaklu koji dolazi s atraktivnom prinovom, od prve gurnuo u vatru, znajući da je njegova noga podložna ozljedama. Spomenuti list kontaktirao je nekoliko ortopedskih stručnjaka, oni vjeruju da takav izbor kluba "nije prošao bez posljedica".

- Novi Neymar? Ne, gledate samo Neymara kojem su sve stvari sjele na svoje mjesto. Osjećam se kompletnijim igračem, u stanju sam napadati i zabijati golove, asistirati, čak i igrati obranu. Mogu činiti sve što se od mene traži, mislim da sam sada potpuniji nego ikada prije. Znam da u obrambenoj fazi nisam izvanredan, ali pokušavam pomoći koliko god mogu. Nadam se da ću imati sjajnu sezonu i ovim tempom nastaviti do samog kraja. Sanjam o Ligi prvaka s PSG-om i odličju s reprezentacijom - tako je govorio u studenom prošle godine, prizemno i samosvjesno, ususret nevjerojatnim statističkim brojkama.

Kao da se urekao, sve mu je krenulo po zlu. Znamo kako je završila epizoda Svjetskog prvenstva, jedna od posljednjih fotografija Neymara u Kataru bila je ona u društvu Perišićevog sina, koji je došao utješiti uplakanu zvijezdu nakon poraza od Hrvatske u četvrtini finala.

Njegov suigrač Rodrygo tada je otkrio da Neymar razmišlja o povlačenju iz reprezentacije, što se ipak nije dogodilo. I evo, tri mjeseca kasnije, dogodilo se ono što se (pre)često događa. Neymar je ponovno izvan pogona, otkad se pridružio PSG-u propustio je čak 43 posto utakmica (od ukupnih 303). Zanimljivo, Parižani su bez njega ostvarili više pobjeda (75 posto) nego s njim na terenu (70 posto).

image
FRANCK FIFE Afp

Unatoč tomu, suludo je pomisliti da PSG igra bolje bez Neymara. Gledajući sva natjecanja ove sezone postigao je 18 golova i tomu pridodao 17 asistencija u 29 nastupa. To su, već u ovom momentu (i završnom za Neymara), bolje brojke nego što je imao i u jednoj od protekle tri sezone. Ujedno, to je i statistika malo bolja od Messijeve, koji u jednakom broju nastupa ima identičan broj zgoditaka uz asistenciju manje. Mbappe prednjači s 30 odigranih utakmica, isto toliko postignutih golova (!) i osam asistencija.

Chelsea već pregovarao

Trio koji podsjeća na onaj iz Barcelone, s Luisom Suarezom u društvu argentinsko-brazilskog dvojca. Najboljim tercetom našeg doba, reći će mnogi, pa ustvrditi da Neymar nikada nije ni trebao napustiti Camp Nouu, jer ‘MSN‘ bio je nezaustavljiv, a Barcelona i La Liga znatno bolje okruženje od PSG-a ako ciljate i na individualne nagrade. U tom kontekstu, navodilo se da Neymar bježi is Messijeve sjene.

Hoće li ga ponovno napustiti, je li Neymar tog 19. veljače, s golom i asistencijom u slavlju nad Lilleom (4:3), odigrao posljednje minute u dresu PSG-a? Čelnik Chelseaja rasipničkih navika, Todd Boehly, u veljači se sastao s vodstvom pariškog kluba da bi raspravio o Neymarovom dolasku u London, prenio je ESPN. O krajnjem dogovoru ni riječi, no Footmercato sada iznosi da će se "slučaj Neymar na ljeto neizbježno vratiti za pregovarački stol", a "Chelsea je još uvijek zainteresiran".

image
FRANCK FIFE Afp

S druge strane, naznačuju da je Neymar sretan u Parizu i odlazak mu nije prioritet. Ali uvijek postoji ‘ali‘... A taj kaže da ozljeda Neymara više ne izaziva paniku na Parku prinčeva kao u slučaju iz 2018. (i tada je isti gležanj bio u pitanju), da je jedan član zvjezdanog trojca ionako morao otpasti da bi Christophe Galtier popravio čvrstinu u fazi obrane.

Menon, kolumnist brazilskog UOL-a, mišljenja je da bi ova ozljeda trebala značiti i oproštaj od reprezentacije. "Što možemo očekivati od Neymara na SP-u 2026., s tolikim brojem ozljeda i tada s 34 godine na leđima", pita se Menon. Jedna je od mnogih, no čini se da bi ova ozljeda za Neymara mogla biti sudbonosna odrednica.

Linker
24. travanj 2024 17:26