VALERY HACHE Afp
OBRAZAC JE ISTI

Otkrivamo uzrok skandala, evo zašto napadaju baš igrače Marseillea! Isto se već dogodilo u 1. kolu

Francuski navijači doživjeli su otvaranje stadiona za mase, a to znači i ispoljavanje frustracija.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 12:43

Što se događa u Francuskoj? Otkud napadi, i to posebice na igrače Marseillea? Jer, sinoćnji incident u Nici na stadionu Allianz Riviere nije prvi i nipošto jedini takav slučaj. Domaći navijači očito nisu mogli "izdržati" do kraja utakmice pa su u 75. minuti odlučili utrčati na teren. Opći kaos, metež u kojem su sudjelovali čak i igrači, pa i pojedini članovi stručnog stožera sve dok se nisu povukli u svlačionicu.

Dok francuski mediji sipaju srdžbu i nazivaju eksces u Nici sramotnim i pomalo uvređujućim za gospodske manire Francuza, prisjetiti se valja kraja siječnja ove godine kad su Marseilleovi ultrasi pod okriljem noći, nakon utakmice protiv Rennesa prošle sezone provalili u klupske prostorije. Tražile su se ostavke predsjednika i trenera, odlazak kompletne uprave, zbrojeno - klasična navjačka priča pod egidom - uprava, odlazi.

Naravno da ovaj incident nema veze s time, ali može mu biti povod, jer francuski navijači konačno su dočekali otvaranje stadiona. Već u 1. kolu, na Marseilleovom gostovanju kod Montpelliera potkraj utakmice dogodio se prekid, i tada su žrtve bili igrači gostujuće momčadi, baš kao i sinoć. Naboj negativne energije u navijačkim krugovima dosegao je vrhunac, ali zašto su žrtve Marseilleovi igrači?

image
VALERY HACHE Afp

U 1. kolu Marseille je gostovao kod Montpelliera, a Valentin Rongier igrač koji je bio na gostujućoj klupi za pričuve, dobio je bocom u glavu nakon što je Dimitri Payet zabio za konačnih 2:3 u 80. minuti. Igra je i tada bila prekinuta nakratko, a sudac utakmice Pignard jasno je kapetanima momčadi dao do znanja da će svi u svlačionice i da se utakmica neće nastaviti ako još jedan predmet doleti s tribina Stade de la Mossona.

Sličan obrazac Marseilleovi igrači doživjeli su i na drugom ovosezonskom gostovanju u Nici. Opet su letjele boce, samo je ovoga puta radijus njihova kretanja, a samim time i zdravstveni bilten nakon utakmice bio puno širi i opsežniji. U navijačkom miljeu Marseille i Nica igraju jedan od derbija Azurne obale (150 kilometara udaljenosti), ali Marseilleu se, pa i kao klubu, zamjeraju mnogi prijašnji rasistički ispadi.

Posljednji takav bio je prošle sezone kada je na utakmici PSG - Marseille upriličen famozni incident između Neymara i Alvara Gonzaleza, kada je potonji Brazilcu izrekao svašta za vrijeme dvoboja...

Za to vrijeme, Marseille je poslao priopćenje potpisano od strane predsjednika kluba Pabla Longorije. U njemu se navodi kako igrači Marseillea sinoć nisu htjeli nastaviti utakmicu i odigrati još 15-ak minuta, mada je stigla direktiva od delegata da se nastavi. Sudac dvoboja u Nici, Benoit Bastien stao je iza odluke Marseillea da ne izađu natrag iz svlačionice. Longoria je podcrtao da se slična stvar dogodila u Montpellieru u 1. kolu, a državni tužitelj iz Nice naložio je saslušanje u srijedu ujutro nakon čega će se rasvijetliti još pokoji detalj u istrazi.

Linker
26. travanj 2024 04:42