AFP
NEMA POVRATKA

Pariški klub mu je obećao da će se riješiti Neymara, a kada se to nije dogodilo odmah je tražio odlazak

Što se događa iza kulisa Parka prinčeva, odnosno, zašto je Francuz odlučan u svojem odlasku?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2022. 18:49

Kako dovesti u pitanje dimenziju karijere koja je obećavala barem pet Zlatnih lopti? Retoričko pitanje francuskih i španjolskih medija zapravo je pokazatelj stanja duha kojeg trenutačno živi Kylian Mbappe. Svježi lider po zaradi (po uglednom Forbesu) u svijetu nogometa, sa 128 milijuna dolara, ispred Messija (120) i Ronalda (100) pokazuje kako novac nije mjerilo sreće.

OK, puno može pridonositi sreći i ugodnom življenju, ali da bi čovjek uistinu uživao, mora biti i maksimalno ispunjen u onome što radi. Danas je svima jasno da je Mbappe baš jako nezadovoljan na Parku prinčeva. Iako je doživljen kao kralj PSG-a, napadač kojeg se smatra prvim fenomenom nakon ere dva fenomena (Messi, CR), sa slično obećavajućim rivalitetom s Erlingom Haalandom, dao je klupskom vodstvu jasno do znanja da želi otići. Po mogućnosti već u siječnju, iako je to ipak pretenciozno.

image

Kylian Mbappe je tijekom svečanosti dodjele Zlatne lopte bio izviždan zbog toga što nije tajna da želi napustiti Paris SG i Park prinčeva

AFP

Takvog igrača, koji vrijedi 200-300 milijuna eura odštete plus 80-ak milijuna godišnje bruto plaće, ne može se riješiti u kratkom prijelaznom roku siječnja. Tim prije što će SP u Kataru zaokupiti svijet nogometa u studenome i prosincu. No, analizirajmo što se u zapravo dogodilo u slučaju Mbappe...

Nije bilo vrijeme

Dobro upućeni kroničari Real Madrida već su prošlih tjedana najavili da ima problema u pariškom raju nesuđenog velikog pojačanja Blancosa. Mnogi su to tumačili kao dio kampanje omalovažavanja francuskog napadača, kojem u Madridu često od ljetošnje odluke kako odustaje od dolaska u Real spočitavaju “najgluplju odluku karijere”.

image
PASCAL POCHARD-CASABIANCA Afp

No, kad je prije desetak dana vrlo informirani Radio Monte Carlo sport lansirao istu priču, uz dodatak kako je i sportski direktor Parižana Luis Campos na putu za odlazak, stvari su postale ozbiljne. RMC je povezan s Camposom i Mbappeom još iz njihovih godina boravka u Monacu.

Prije pet godina, kad je Real procijenio da nije još vrijeme za Mbappea (Perez je htio Neymara), okuražio se PSG i s katarskim milijardama bez teškoća izdvojio ogromni novac za Brazilca (rekord 222 milijuna eura) i Mbappea (s odgodom 180 milijuna). Već tada je RMC izvještavao kako je Mbappe oduvijek željan igranja u Real Madridu, te se pomalo razočarao što ga Perez nije odmah doveo. Zidane je tada bio trener i forsirao je tu akviziciju. Uzalud...

Nezdrav odnos

Nakon što je već 2018. postao svjetski prvak, s 19 godina i ključan igrač za taj doseg, što mu je priskrbilo naslov igrača godine u Francuskoj, Mbappe je uzletio do neslućenih visina.

image
ALAIN JOCARD Afp

Godine u PSG-u postale su jednolične. Dominacija u prvenstvu i Kupu, flop u Ligi prvaka. Za sve to vrijeme razvijao se odnos nesnošljivosti između Mbappea i Neymara. Čarke oko izvođenja kaznenih udaraca i na terenu pokazivale su da to nije zdrav odnos.

Kada je Mbappe odbio produžiti ugovor s PSG-om, računajući da će biti slobodan u ljeto 2022., činilo se da je put za Madrid trasiran. Pogotovo što je Real bio spreman platiti 200 milijuna eura u siječnju ove godine, šest mjeseci prije kraja ugovora, kako bi ga odmah doveo i s druge strane PSG-u ponudio časnu odstupnicu inkasiranjem velike odštete.

image
FRANCK FIFE Afp

U bitku za ostanak Mbappea Katarci su angažirali sve moguće aktere, među inima predsjednika Francuske Macrona. On je imao jake obveze u tom nagovaranju Mbappea, jer je Francuska s Katarom izuzetno povezana raznim biznisima (plin) koji su joj od nacionalne važnosti. Mbappe je, kako je posredno otkrila i njegova utjecajna majka, sve dogovorio s Perezom.

Kombinacija s Haalandom

Dao je riječ da će izdržati sezonu do kraja i onda na ljeto doći u Madrid. Dijelom i zbog tog dogovora Perez je otklonio dvojbe treba li ići u deal s Haalandovim okruženjem, iako najnovije informacije ukazuju da je Norvežanin potpisao klauzulu da za dvije godine može otići pod određenim financijskim uvjetima. U Španjolskoj su uvjereni da iza toga stoji Real Madrid.

No, vratimo se Mbappeu. Nakon svih mogućih sportskih, financijskih i političkih pritisaka, garniranih najsnažnijim navijačkim traženjima, 23-godišnji napadač je pokleknuo. Pristao je potpisati ugovor do 2024., uz opciju još jedne sezone, a za to je dogovorio godišnju neto plaću u iznosu od 40 milijuna eura, plus premiju za potpis u iznosu od 120 milijuna eura. Jako je važno, što mnogi zanemaruju u javnosti, da je Mbappe tražio i klub mu je udovoljio, da sva prava marketinške promocije njegova lika pripadaju samo njemu.

image
PASCAL POCHARD-CASABIANCA Afp

Ugovor iz snova imao je i dodatne klauzule. Osim nepisane da će se ispuniti svi njegovi uvjeti te će tako biti najutjecajniji čovjek u klubu, Mbappe je tražio dovođenje njegova nogometnog mentora, Luisa Camposa iz Monaca, te njegov status sportskog direktora i onog koji će stvarati momčad i birati trenera. Al-Khelaifi je pristao jer nije imao izbora. Emir Katara mu je naredio da zadrži Mbappea kako god zna, jer “u pitanju je ponos zemlje i njihova osobna čast”. No, Campos je odmah postao velika smetnja predsjedniku, koji je želio drugog trenera. Campos je doveo Christophea Galtiera, koji je kao trener Lillea prekinuo nakratko dominaciju PSG-a i uzeo naslov.

Ključni problem

Galtier je tip trenera koji ne ferma zvijezde, nego traži red i disciplinu. Po Mbappeu, koji je to kazao i na pregovorima s predsjednikom, ključan problem što PSG ne uspijeva osvojiti europski naslov je nered u svlačionici. A u njoj je, opet po njemu, lider te anarhije Neymar. Kojem su leđa uvijek čuvali igrači tzv. argentinskog klana Di Maria, Paredes, dijelom Icardi i pogotovo po dolasku Lionel Messi. Zato je Mbappe kazao da to treba raščistiti. Klub mu je obećao, kako se sada iznosi, da će transferirati i Neymara i Argentince osim Messija. Na potonjem Mbappe nije inzistirao.

image
BERTRAND GUAY Afp

PSG se tako riješio Di Marije (istek ugovora), Paredesa, Icardija, ali nije Neymara. I to je točka na kojoj su pukli odnosi. Naime, Al-Khelaifi je nudio Neymara jačim platišama u Europi, a jedini koji se ozbiljno zainteresirao bio je Todd Boehly, novi vlasnik Chelseaja. Bila je dogovorena i cijena posudbe, 40 milijuna eura. No, kad je doznao što iza kulisa spremaju klupski šefovi, Neymar im je pokazao da se s njime neće zafrkavati.

Prošle godine, kada se činilo da klub neće moći zadržati Mbappea, oni su potpisali novi ugovor s Neymarom da im barem on, uz Messija, bude zalog novih iskoraka. Među inima u klauzuli je pisao da Neymar na kraju prošle sezone može sam aktivirati produžetak ugovora. I Brazilac je to, na zaprepaštenje Al-Khelaifija, a pogotovo Mbappea, i učinio. Sada ima ugovor do čak 2027., financijski ojačan i nema namjeru otići.

image

Al-Khelaifi i Perez

AFP

Kad je doznao za taj rasplet, Mbappe je odmah, u srpnju, tražio od Al Khelaifija da raskinu ugovor. Što je bilo ipak pretenciozno od tog momka, ili možda početak scenarija kako da izazove tako loše odnose da ga na kraju sezone (ili na pola) pristanu transferirati...

Pojačao se bijes

Što god bilo, dodatno se ojačao Mbappeov bijes kad je Real opet porazio PSG, odvevši Tchouamenija u Madrid. Mbappe ga je tretirao ključnim pojačanjem da bi PSG bio konkurentan za vrh Europe. Kako nisu došli još neki igrači koje je preporučio i Campos, Mbappe je shvatio da ga je PSG prevario. Novac je najmanji problem, ali Mbappe je tu količinu mogao dobiti i od Reala, Cityja, Chelseaja i pogotovo Liverpoola, koji uporno radi na tome da ga privoli doći na Anfield.

Florentino Perez želi odati dojam da ga Mbappe zapravo više ne zanima, što je notorna neistina

Postoji jasan razlog zašto je Mbappe htio u Real. Osim što simpatizira taj klub od malih nogu, u razgovorima s Karimom Benzemom, koji je od Pereza bio zadužen da “nadzire malog” u reprezentaciji i usmjerava ga u Madrid, Mbappe je spoznao ne samo kvalitetu života u klubu i Španjolskoj. Iznad svega ga je dojmila priča kako veliki igrači u Realu imaju naslovne role, globalno fantastičan medijski status i kvalitetni suport u trci za prestižne nagrade kao što je Zlatna lopta. On, koji je već sa 19 godina bio lider svjetskog prvaka i predodređen za velika priznanja, četiri godine kasnije daleko je od Zlatne lopte.

Štoviše, kad se pojavio na promociju Karima Benzeme, Mbappe je od domaćih navijača izviždan. Zbog reakcija francuske javnosti, požurio je javno demantirati da je nesretan u PSG-u i da želi otići. Svjestan je da će mu život biti jako težak u Parizu ako se nastavi s pričom o odlasku. No, Mbappeu više nitko ne vjeruje jer teško skriva i na terenu, za vrijeme utakmice svoje izljeva bijesa i nezadovoljstva čak i prema suigračima...

Florentino Perez želi odati dojam da ga Mbappe više ne zanima. Što je notorna neistina. Zbog mudrih ponašanja u protekle tri godine, Real je, kako odaje Marca, uštedio 400-500 milijuna eura za pojačanja. I drži se da je to novac koji će biti investiran u dovođenje Haalanda i Mbappea. Velika je to igra, ali Florentino Perez je do sada pokazao vještinu da iza kulisa vuče prave poteze.

Jedan od pokazatelja da Perez, bez obzira što javno promiče Viniciusa i Rodryga, i dalje drži odškrinuta vrata Francuzu, jest njegovo ponašanje nakon što mu je Mbappe poslao WhatsAppom poruku da ne može doći u Real. Niti jednom Perez nije iskazao javno ogorčenje, razočaranje ili bilo kakvu negativnu emociju prema igraču koji ga je ipak izigrao. No, iskusni predsjednik je shvatio da je bila u pitanju velika igra u Francuskoj i Kataru, te da momak nije mogao izdržati taj pritisak.

Perez je i vrlo tašt tip, ali će tu svoju osobinu uprazniti tako da će Al-Khelaifiju “uzeti” Mbappea na kraju i pokazati tko je “gazda”. Dakle, po Marci i RMC-u, koji su u stvari neformalni glasnogovornici aktera ove priče, nije u pitanju hoće li Mbappe otići iz PSG-a, najvjerojatnije u Real, nego je dvojba samo kada će se to točno dogoditi.

Mbappeov ostanak je bio prioritet Katarcima

Vlasnicima pariškog kluba, milijarderima iz Katara, novac malo znači. U pitanju je bio njihov prestiž i opsesija da se PSG popne na vrh Europe (i time svjetskog nogometa) u godini kada će Katar biti domaćin Mundijala.

No, Real Madrid je ugasio te snove kad je proljetos eliminirao PSG. Dakako da su odnosi između Florentina Pereza i Nassera Al-Khelaifija poprimili razine odnosa Mbappea i Neymara.

Perez je prekinuo prijateljstva sa šefom PSG-a nakon slučaja Superlige, gdje se Al-Khelaifi stavio na stranu UEFA-e i protiv osnivača Superlige.

Zato je i Mbappeov slučaj postao prioritet Katarcima, da pokažu omraženom Realu da nisu oni dovoljni sa svojim novcem i nadasve imenom da bi s njima funkcionirali s visoka.

14

golova zabio je Mbappe u 15 nastupa ove sezone

185

golova zabio je u 232 utakmice u dresu Parižana

200

milijuna eura bio ga je Real spreman platiti u siječnju

Linker
03. svibanj 2024 14:40