Mbappé je mahnuo cijeloj ligi na odlasku

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
ČELNICI IZNIMNO UZNEMIRENI

Potpuni kaos i panika u Francuskoj. Klubovi ostaju bez novca, intervenirao i Macron, a sve zbog jednog čovjeka

Francuska nogometna liga je odlaskom Mbappéa izgubila na vrijednosti i nitko ne želi kupiti televizijska prava
Piše: SNObjavljeno: 30. svibanj 2024. 17:34

Kylian Mbappé odlazi iz PSG-a, a njegov odlazak neće samo promijeniti situaciju u pariškom klubu nego i u cijeloj ligi. Naime, čelnici Liguea 1 imaju problema s pronalaskom kupca televizijskih prava, a jedan od razloga je upravo odlazak Mbappéa.

La Parisien piše kako su čelnici francuskog prvenstva jako uznemireni jer trenutno nemaju vlasnika televizijskih prava, a nova sezona počinje za oko dva mjeseca. Kako bi izbjegli situaciju da sezona počne, a gledatelji ne mogu pratiti svoje klubove u izravnim prijenosima, Ligue 1 je već počela raditi na pripremi nezavisne streaming platforme na kojoj bi se prenosile prvoligaške utakmice. No, to je scenarij za kojeg ne žele da se ostvari nego posljednja solucija.

Da je stvar kritična pokazuje i informacija iz teksta u La Parisiena da je navodno i francuski predsjednik Emmanuel Macron osobno intervenirao kod katarskog emira da televizijska kuća Bein Sports kupi televizijska prava za Ligue 1. No, Macron je odbijen uz obrazloženje da je Mbappéov odlazak drastično smanjio zanimanje za francusko prvenstvo te da je cijena koju su iz Ligue 1 tražili previsoka.

Ta cijena je iznosila 700 milijuna eura, a predsjednik Ligue a Vincent Labrune se suočio s odgovorima da televizijski operateri ne žele platiti ni pola od tog iznosa. Ako se ne pronađe neko rješenje bit će to udarac na sve klubove koji dio budžeta popunjavanju na osnovu televizijskih prava. Uostalom, La Parisien piše da je financijski direktor lige Jean-Marc Mickeler poslao pismo klubovima u kojima ih upozorava da budu oprezni u ljetnom prijelaznom roku dok se ne potpiše ugovor. Ako se potpiše.

Linker
27. rujan 2024 21:06